Witam.
Szukałem i nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na stronce i forum, a mianowicie:
1. Jak dobrać się do posufitki w R200 bo odpada mi materiał i chciałbym go podkleić?
2. Czy można zdemontować tapicerowaną elipsę w drzwiach tak abym mógł podkleić materiał?
Niestety te rzeczy wyszły po kilku dniach od zakupu. Były właściciel przyznał się że wyprał "samodzielnie" tapicerkę i posufitkę wodą z proszkiem i temu podobne aby lepiej wyglądało a efekty jego pracy poznałem JA Pytam bo chcę to zrobić za jednym zamachem razem z trzeszczącymi plastikami.
Ostatnio zmieniony przez piter34 Pon Paź 22, 2007 08:53, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Wrz 20, 2007 18:48 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
TA elipsa w drzwiach jest jako całosć z boczkiem, więc trzeba kleić tak jak jest, lub ewentualnie dl wygody zdjąc cały boczek. Co do podsufitki, to nie mam pojęcia
No to nieciekawie, myślałem że jakoś to zdemontuję.
A co do podsufitki to podejrzewam że trzeba zdjąć plastiki boczne i górne ale nie wiem od czego zacząć cały demontaż
Najlepiej od przeczytania w Rave rozdziałów pt. "'A' Post Lower Trim Casing", "Rear Quarter Trim Casing" oraz "Headlining", które znajdziesz w zakładce WORKSHOP MANUAL - Service Procedures - Interior Trim Components - Repairs
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
TA elipsa w drzwiach jest jako całosć z boczkiem, więc trzeba kleić tak jak jest
Ja złapałem w paru miejscach super glue na załamaniu i trzyma idealnie i nic nie widac ze klejone.
A co do podsufitki też muszę podkeic tylko że nie wiem również jak się do tego zabrac.
Nie trzeba się wiele natrudzic zeby tapicerka zaczela odchodzic. Jest po prostu badziewna - prawie jak w BMW.
Ech, ta podsufitka to chyba mankament naszych ROVERKÓW mojemu Roverkowi też obwisła tak myślałem , żeby się przez światełko dało kleju w sprayu napsykać, no ale to chyba nie najlepszy pomysł, bo nie złapie wszystkich miejsc dokłądnie, trzeba by to jakoś zdemontować ech, ale i tak go kocham co do elips w boczkach to nie wiem czy się je demontuje, ale w moim jak kupiłem już były ładnie obklejone tak więc można jakoś to zrobić, ale jak Pozdrawiam...
Jeśli w 200 wygląda to tak samo jak w moim R25 to jak mówiłem zrobię kilka fotek wraz z opisem, myślę że w sobotę lub niedziele wrzucę to na forum pod tego posta.
Jeśli w 200 wygląda to tak samo jak w moim R25 to jak mówiłem zrobię kilka fotek wraz z opisem, myślę że w sobotę lub niedziele wrzucę to na forum pod tego posta.
No i udało się
Może opiszę co dokładnie i po kolei zrobiłem:
1. zdjąłem wszystkie uszczelki z drzwi oraz przy tylnej klapie, jednak nie trzeba do końca - ważne aby nie było jej przy górnych plastikach
2.odkręcenie rączek nad drzwiami - są zaślepki na śruby, wystarczy podważyć ostrożnie od strony rączki w wewnąrz. Te zaślepki są z drugiej strony zrobione na stałe tak aby można swobodnie je odgiąć - są tam w sumie 4 śruby
3. wszystkie plastiki - maskownice u góry są na typowe zatrzaski, zatem rozpocząłem od tylnej strony przy bagażniku, włożyłem palce między podsufitkę a plastik i pociągnąłem. Ważne aby przyjrzeć się gdzie może być zatrzask, u mnie są lekkie zniekształcenia widziane pod pewnym kątem. Jak już odskoczy pierwszy to pomału przesuwamy palce dalej i wyciągamy w kolejnym miejscu. Oczywiście można spojrzeć do środka, ułatwi to znajdowanie zatrzasków. W moim przypadku nie ściągałem do końca tych tylnich plastików, trzymało się jeszcze na zatrzaskach przy głośnikach, ściągnąłem te przednie bez problemu ALE WAŻNE na środkowej belce między drzwiami jest łączenie tych plastików zatem ostrożnie aby nie połamać!
4. najlepiej usunąć wszelkie paprochy aby było czysto
5. można zabierać się do klejenia
No i skręcamy z powrotem.
Wskazówka: kupcie klej w sprayu!!! Ja miałem co prawda do tapicerki ale nakładałem pędzlem i niestety przebił mi w niektórych miejscach.
Zatem troszkę cwaniactwa, obserwacji i do dzieła. Można zrobić to samemu. Nawet nic nie połamałem i nic nie popsułem
Porobiłem trochę fotek, jak będzie zainteresowanie to wrzucę lub mogę na maila komuś wysłać!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum