Pytanko do wszystkich:) Jaki czas może zająć dojazd z Polski (dokładnie z Krakowa) ale mogą być inne lokalizacje do portu w Donkerque we Francji. Jest ok 1500km. Jaki czas zaplanować na 1500km przy minimalnej liczbie postojów i ciągłej jeździe. Dzięki z góry
_________________ Pozdrawiam
7Tomi
Ostatnio zmieniony przez 7Tomi Pon Gru 17, 2007 08:28, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Gru 12, 2007 12:08 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Zależy czym jedziesz, w jaki dzień, czy masz CB i cy jedziesz szybko, czy ekonomicznie.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Czyli kanał 28 - ostrzeżenia o korkach i wypadkach.
Jeszcze pytanie w jaki dzień i o której będziesz jechał, bo od tego zależą korki - będziesz mijał Berlin, Hanower i Zagłębie Ruhry.
Masz cały czas autostradę, więc powinno być ok.
Bez korków i wypadków możesz zakładać średnią rzędu 110-120 km/h.
Doliczając jeden wypadek spadnie Ci do 100 km/h - 15 godzin z tankowaniami.
Jeśli masz zapasowego kierowce, to ja bym wyjechał około 18 - już po korkach i byłbym na jakąś 9. Jak nie to startowałbym o 6 rano, żeby Berlin mijać około 11-12 - wtedy korki możesz spotkać jedynie w okolicach Zagłębia Ruhry.
Na Twoim miejscu sprawdziłbym jeszcze na niemieckich stronach roboty drogowe na A15, A10, A2, A45, A42, A3 i A40.
W lecie było trochę robót drogowych na A2 gdzieś w okolicach Braunshweig.
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Czyli knał 28 - ostrzeżenia o korkach.
Jeszcze pytanie w jaki dzień i o której będziesz jechał, bo od tego zależą korki - będziesz mijał Berlin, Hanower i Zagłębie Ruhry.
Masz cały czas autostradę, więc powinno być ok.
Bez korków i wypadków możesz zakładać średnią rzędu 110-120 km/h.
Doliczając jeden wypadek spadnie Ci do 100 km/h - 15 godzin z tankowaniami.
Jeśli masz zapasowego kierowce, to ja bym wyjechał około 18 - już po korkach i byłbym na jakąś 9. Jak nie to startowałbym o 6 rano, żeby Berlin mijać około 11-12 - wtedy korki możesz spotkać jedynie w okolicach Zagłębia Ruhry.
Na Twoim miejscu sprawdziłbym jeszcze na niemieckich stronach roboty drogowe na A15, A10, A2, A45, A42, A3 i A40.
W lecie było trochę robót drogowych na A2 gdzieś w okolicach Braunshweig.
Dzięki za wskazówki Macieju Jak wróce to dam znać jak poszło, aczkolwiek kolega stwierdził, ze jak zobacze tyle Roverów to na pewno nie wróce .
Obejrzyj jeszcze dokładnie obie trasy (wcześniej pisałem o trasie, która przechodzi koło Berlina i Hanoweru) - obejrzyj jeszcze trasę koło Drezna, Jeny i Erfurtu - nie znam jej, ale ona ma tą samą długość, a omija największe miasta (mija z daleka Berlin, przechodzi koło Kolonii, między Zagłębiem Ruhry, a okolicami Manheim-Frankfurt).
Trasy są podobnej długości. Różniaca 30km. Tylko jeśli sie nie zna warunków na niemieckich autostradach to ciężko sie zdecydować
Dzięki wielkie za pomoc
Hmmm... Południową trasą nie jechałem, ale spróbowałbym zapytać przez CB za Legnicą tuż przed rozejściem na A4 i A18 - być może będą jechały TIRy z obu kierunków to pomogą.
Osobiście, bez danych, chyba zaryzykowałbym licząc na to, że mniej dużych miast na trasie, to mniejsze korki.
I jeszcze jedno - w jaki dzień tygodnia jedziesz - weekend ok, piątek wieczorem nie ok.
Hmmm... Południową trasą nie jechałem, ale spróbowałbym zapytać przez CB za Legnicą tuż przed rozejściem na A4 i A18 - być może będą jechały TIRy z obu kierunków to pomogą.
Osobiście, bez danych, chyba zaryzykowałbym licząc na to, że mniej dużych miast na trasie, to mniejsze korki.
I jeszcze jedno - w jaki dzień tygodnia jedziesz - weekend ok, piątek wieczorem nie ok.
Jutro ok 18 wyjeżdżam z Krakowa. Więc liczę ze na północ będę na granicy.
Wysłany: Sro Gru 12, 2007 18:59
Jadąc południową trasą ( o ile się nie mylę) jest taki kawałek kiedy trzeba przeskoczyć z jednej autostrady na drugą - uważaj, łatwo sie pogubić (mi sie to zdarzyło) i stracić trochę czasu.
_________________ Zdrowy sen nie tylko przedłuża życie, ale i skraca dzień roboczy.
Wysłany: Sro Gru 12, 2007 19:16
jedz jak ciebie navi poprowadzi, ja jadę na tomtomie , przważnie starcza 10-12 ale nie jadę 110-120 , najlepiej kierować się górą przez venlo ostende i na dunkierkę prosta droga, wjedz do niemiec najlepiej wieczorem , strasznie są rozkopane w dzień , w nocy da się jechać , jak już będziesz w anglii uważaj na fotoradary jest ich dużo , no i prędkość w milach ,
[ Dodano: Sro Gru 12, 2007 19:19 ]
już w samej dunkierce nie pomyl zjazdów i kieruj się tablicami ferries ponieważ są tam dwa porty , jeden tylko towarowy , drugi pasażersko- towarowy chyba 24 -lub 25 zjazd , najlepiej uczepić się naszych ,a jak masz cb to sobie poradzisz. Pamiętaj rondo w UK bierzesz z lewej strony
_________________ SERWIS ROVER MG TESTER MG ROVER T4 TEL:
0504045682 Z BRAKU CZASU RZADKO JESTEM NA FORUM , NAJLEPIEJ DZWONIĆ PO 18
jedz jak ciebie navi poprowadzi, ja jadę na tomtomie , przważnie starcza 10-12 ale nie jadę 110-120 , najlepiej kierować się górą przez venlo ostende i na dunkierkę prosta droga, wjedz do niemiec najlepiej wieczorem , strasznie są rozkopane w dzień , w nocy da się jechać , jak już będziesz w anglii uważaj na fotoradary jest ich dużo , no i prędkość w milach ,
Nie mieć Navi mieć manualne głosowe navi znaczy sie CB. PHJOWI masz znacznie bliżej do granicy niż ja więc o czasie 10-12 mogę pomarzyć . Fotoradary? Łokej dostane w razie w pocztówke z Anglii na święta
Łokej dostane w razie w pocztówke z Anglii na święta
Raczej na to nie licz
Ostatnio na TVNTurbo mówili, że Angole za granicą ścigają tylko przestępców a fotoradar to 'tylko' wykroczenie jest
Co nie znaczy, że np. następnym razem nie wyhaczą Cię na granicy
Witojcie i od razu dziękuje za wszystkie porady.
Nie było tak żle Wyjazd z domku o godzinie 18:00 i 23:40 granica z Niemcami. A później już poszło gładko tak że na 8 z minutami byłem we Francji w Calais (zapędziłem sie i nie chciało mi sie wracać na Dunkierke )
ROVERek spisał sie znakomicie. Średnie spalanie wyszło mu 7,3l /100km (autostrady + miasta w UK). Przy średniej prędkości 120km/h na autostradzie spalił 6,6/100km czym mnie pozytywnie zaskoczył
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum