Pomógł: 81 razy Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 901 Skąd: Poznań
Wysłany: Sro Gru 26, 2007 19:12
Ponieważ załamują światło w drugą stronę.
_________________ Sprzedaż części, diagnostyka komputerowa Rover MG Land Rover oryginalnym komputerem T4- POZNAŃ . RÓWNIEŻ NAJNOWSZE MODELE LAND I RANGE ROVERA ,z firmą Rover MG Land Rover jesteśmy związani od 1995 roku TEL. 0698363760, parts2@wp.pl / britcars@wp.pl
czyli w angli swiatla tez sa ustawiane asymetrycznie??, tak jak u nas tylko oczywisice odwrotnie, bo u nich jest lewo stronny ruch
bo w USA oba swieca chyba tak samo nie sa asymetryczne
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
czyli w angli swiatla tez sa ustawiane asymetrycznie??, tak jak u nas tylko oczywisice odwrotnie, bo u nich jest lewo stronny ruch
Dokładnie tak.
AndrewS napisał/a:
bo w USA oba swieca chyba tak samo nie sa asymetryczne
Właśnie nie jestem pewny, czy to się już nie zmieniło, ale jak pogooglałem, to oni chyba ciągle mają symetryczne.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Pomógł: 81 razy Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 901 Skąd: Poznań
Wysłany: Sro Gru 26, 2007 22:01
Dokładnie w Stanach mają symetryczne oni mają w większości drogi jednokierunkowe i z tym nie ma problemu
_________________ Sprzedaż części, diagnostyka komputerowa Rover MG Land Rover oryginalnym komputerem T4- POZNAŃ . RÓWNIEŻ NAJNOWSZE MODELE LAND I RANGE ROVERA ,z firmą Rover MG Land Rover jesteśmy związani od 1995 roku TEL. 0698363760, parts2@wp.pl / britcars@wp.pl
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Sro Gru 26, 2007 23:02
Ciufcia napisał/a:
chyba mieszkamy w innych krajach
No, gdzie Ty mieszkasz, to my nie wiemy, bo chyba się wstydzisz to wpisać w profil Proszę to uzupełnić. Przegląd pewnie przejdzie, bo większość diagnostów olewa swoją robotę w co najmniej 50%, ale może sprawa wyjść podczas kontroli drogowej.
A gorzej będzie jak wyjdzie w czasie wypadku i ten drugi stwierdzi, że został oślepiony.
Sprawa dla sądu oczywista...
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Pomógł: 96 razy Dołączył: 08 Sie 2007 Posty: 895 Skąd: Rzeszów
Wysłany: Czw Gru 27, 2007 07:21
no nie wiem czy tak kazdy diagnosta olewa sprawe pierwsze po sprawdzeniu hamulcow sprawdzil mi światla fakt olal wsteczny i klakson ale switla mijania byly pierwszymi ktore sprawdzil.... i sie doszukal ... ( jednen reflektor byl z UK i ni puscil....
no nie wiem czy tak kazdy diagnosta olewa sprawe pierwsze po sprawdzeniu hamulcow sprawdzil mi światla fakt olal wsteczny i klakson ale switla mijania byly pierwszymi ktore sprawdzil.... i sie doszukal ... ( jednen reflektor byl z UK i ni puscil....
Na szczęście reflektory do Twojego modelu są względnie tanie
Jeżdżąc po naszych drogach nabieram przekonania, że albo duża część pojazdów na źle ustawione światłą, albo ma od "anglików", albo nie wie do czego służy i jak używać elektrycznej regulacji. Dochodzi jeszcze nagminna jazda przy normalnej przejrzystości powietrza z włączonymi światłami przeciwmgielnymi (taki "szpan"?)
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
Dochodzi jeszcze nagminna jazda przy normalnej przejrzystości powietrza z włączonymi światłami przeciwmgielnymi
przednie światła przesciwmgielne można miec właczone cały czas przepisy o ruchu drogowym mówią tylko kiedy mozna wlączyć tylne przeciwmgielne (przynajmniej tak mi sie kojarzy z czasów kiedy robiłem prawo jazdy)
PTE napisał/a:
(taki "szpan"?)
jak jezdziłem od kumpla laguną to zawsze wlaczałem przeciwmgielne przednie i w nocy duzo więcej widziałem niż przy światłach mijania
przednie światła przesciwmgielne można miec właczone cały czas przepisy o ruchu drogowym mówią tylko kiedy mozna wlączyć tylne przeciwmgielne (przynajmniej tak mi sie kojarzy z czasów kiedy robiłem prawo jazdy)
A figa, możesz ich używać jedynie przy zmniejszonej przejrzystości powietrza. Jedynie na krętych drogach (oznaczonych odpowiednimi znakami) można ich używać niezależnie od pory dnia i stanu pogody (art. 51. ust. 5 p.o.r.d).
PTE napisał/a:
(taki "szpan"?)
jak jezdziłem od kumpla laguną to zawsze wlaczałem przeciwmgielne przednie i w nocy duzo więcej widziałem niż przy światłach mijania[/quote]
Czego nie można powiedzieć o jadących z naprzeciwka.
AndrewS: poprawilem cytowanie
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
Ostatnio zmieniony przez AndrewS Czw Gru 27, 2007 14:13, w całości zmieniany 1 raz
w nocy duzo więcej widziałem niż przy światłach mijania
Tak, blisko maski i dalej na boki (Zakładając, że były dobrze ustawione)
To jest tylko złudzenie, że lepiej widać - po prostu masz jaśniej przed samochodem ale widoczność w metrach (do przodu) wręcz może spadać ze względu na zwężenie źrenic
lepiej doswietlaja pobocze, dzieki temu szybciej zobaczy sie np. pieszego, to jedyny plus tych swiatel przy normalnej widocznosci, niestety czesto tez oslepieja tych z przeciwka wiec moga w sumie wiecej pogorszyc niz polepszyc
[ Dodano: Czw Gru 27, 2007 14:49 ]
mickyblue_1 napisał/a:
Panowie, ale czy angielskie światła można "przerobić" tak aby nie oślepiały i przeszły badanie techniczne?
sadze ze nie, bo to nie kwestia np. odblasku tylko tych "rowkow" w samym szkle, przyjzyj sie dokladnie szklom lampy
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
Czego nie można powiedzieć o jadących z naprzeciwka.
czesto mijam gosci ze światłami przeciwmgielnymi przednimi i jeszcze jakoś mnie nigdy nie oślepił żaden
Paul napisał/a:
To jest tylko złudzenie, że lepiej widać
lepiej widać pieszych na chodniku
PTE napisał/a:
A figa, możesz ich używać jedynie przy zmniejszonej przejrzystości powietrza
Na drodze krętej, oznaczonej odpowiednimi znakami drogowymi, kierujący pojazdem może używać przednich świateł przeciwmgłowych od zmierzchu do świtu, również w warunkach normalnej przejrzystości powietrza.
Jedynie na krętych drogach (oznaczonych odpowiednimi znakami) można ich używać niezależnie od pory dnia i stanu pogody (art. 51. ust. 5 p.o.r.d).
Ciufcia napisał/a:
lepiej widać pieszych na chodniku
Zgoda, ale na chodniku, to oni mnie .... -> żart
Poza tym w miastach używanie p-mgielnych powinno być jeszcze bardziej ograniczone
W czasie świątecznym pod tym względem było chyba najgorzej
Masa aut na halogenach i - o zgrozo - tylnych p-mgielnych, co mnie do furii doprowadza, jak muszę za takim trochę pojechać a mgła to jest ...... na drugim końcu Polski
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum