Wysłany: Sob Sty 12, 2008 15:53 EXCEL
Własnie znęcam się nad potężną ilością danych które muszę obrabiać w Excelu.
Niestety wierszy danych jest więcej niż 65 tysięcy ileś tam - czy można zdjąć to ograniczenie w jakiś sposób? bo mi przydałoby się jakieś 2x tyle A tak niestety muszę dzielić na pliki - i w każdym robić dokładnie to samo
Pozdrawiam
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
SPAMU¦
Wysłany: Sob Sty 12, 2008 15:53 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Obawiam się, że będzie ciężko z powodu ograniczeń adresowania pamięci w kompie
Winda nieszczególnie sobie z tym radzi a w związku z tym Excel tysz :<
Spróbuj podzielić na arkusze zamiast na pliki - przynajmniej będzie wszystko "w kupie"
Wysłany: Nie Sty 13, 2008 09:48
Ja niestety jestem zmuszony pracować na takich ilościach - i najlepiej żeby były w jednym arkuszu, ponieważ muszę filtrowac powtarzające się dane, sumować. za dużo by mowić - mnóstwo filtrów i dodatkowych oznaczeń tworzonych przeze mnie.
W związku z tym - jesli mam np 180 tys linii i podziele na 3 pliki, to muszę w każdym z 3 plików składowych robić tę samą robotę od zera
Niestety zapisując w excelu 2007 więcej niż 65536 w trybie zgodności z excel 97-2003 zapisuje się tylko 65536 komórek reszta znika! Więc żeby miec tyle wierszy ile potrzebujesz musisz zapisac arkusz w tej wersji dla office 2007 i tylko użytkownicy takiego programu otworzą to Jeżeli napisałem mało czytelnie to przepraszam ale dopiero wstałem
Wysłany: Nie Sty 13, 2008 13:57
niestety bede zmuszony jednak pracować na Excel 2000. Poza tym potrzebuję ciągłą dostępność do danych w tych potężnych ilościach, więc skazany jestem na dzielenie plików Cóż, po wywaleniu danych które mnie nie interesują i tak mam 32 tys wierszy danych, na których musze pracować (w kazdym pliku). Całe szczęście robota jest powtarzalna.
Jakos dam radę
Wysłany: Pon Sty 14, 2008 17:51
spoko piter - te pliki sa często przesyłane mailem (a maile jak wiadomo nie wszędzie są tak szybkie jak u mnie w domu ), więc muszę wrzucać do osobnych plików żeby plik excelowski nie przyjmował monstrualnych rozmiarów.
Zresztą powoli zmierzam ku koncowi z moim raportem rocznym, więc problem się skonczy.......... do następnego stycznia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum