Wysłany: Nie Lut 03, 2008 20:19 [R416] Problem z elektryką
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1999
Witam Wszystkich
Nabyłem kilka dni temu Roverka 416 Si z 99 roku.
Kupiłem go ponad 300 km od domu, więc żeby do niego wrócić potrzebowałem nawigacji (Nie znam za dobrze dróg). Nawi mam w laptopie, więc chciałem podłączyć przetwornicę, niestety zapalniczka nie działała... znaczy działała, ale było w niej ok 5-6 V, trochę dziwne...
W tym momencie radio działało, zegarek i podświetlenie konsoli także. Radio włączało się niezależnie od stacyjki.
Z przymusu podłączyłem się pod przewód radia, nie pamiętam tylko czy czerwony, czy żółty, ale przetwornica działała nawet bez kluczyka, więc chyba żółty...
Wróciłem szczęśliwy do domu i jak odłączałem przetwornicę to niechcący zwarłem ten przewód do masy. Następnego dnia podłączyłem radio i nie działało... zegarek i podświetlenie konsoli też nie.
Wymieniłem 23 bezpiecznik w skrzynce i pojawił się zegarek razem z zapłonem (resetował się) i jego podświetlenie, oraz zapalniczka razem z zapłonem.
Po wymianie kolejnego bezpiecznika w skrzynce pod maską radio działa i zegarek też już normalnie, ale nie mam podświetlenia konsoli, włącznika awaryjnych, podgrzewanej szyby, popielniczki... działa podświetlenie włącznika klimy i zamkniętego obiegu powietrza...
Na czerwonym przewodzie do radia nie ma prądu (jest te dziwne 5V). W gnieździe zapalniczki prąd jest z zapłonem, a po jego wyłączeniu nadal te dziwne 5V, z tak małym prądem, że nie wystarcza nawet na ładowarkę do koma...
Po tym trochę długim wstępie pytanie... Padnięte wszystkie żarówki, czy coś w instalacji padło ? Jakieś inne sugestie ?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Sty 03, 2011 00:23, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lut 03, 2008 20:19 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Witam
Moim zdaniem padnięty jeszcze jakiś bezpiecznik, bezpieczniki są pod kolumną kierowniczą jak i pod maską po prawej stronie za akumulatorem.
To podłączenie radia z ominięciem kluczyka to indywidualna przeróbka.
_________________ Tomasz 416 Lublin tel. 691508162
Sprawdziłem wszystkie i są sprawne, ale jutro w pracy sprawdzę jeszcze raz dla pewności...
[ Dodano: Pon Lut 04, 2008 19:21 ]
Właśnie wróciłem z garażu...
Mam chyba strasznego pecha, bo padły wszystkie żarówki w konsoli...
Wymieniłem i jest cacy Została tylko jedna we włączniku awaryjnych...
Przeróbkę instalacji do radia także udało się usunąć... Działa jak fabrycznie powinno.
Przy okazji zauważyłem, że nie mam oświetlenia tablicy rejestracyjnej...
Przy okazji zauważyłem, że nie mam oświetlenia tablicy rejestracyjnej...
Jak się dobrać do tych lampek
jeśli masz ramkę pod tablicą to trzeba ją odkręcić.
lampki są przykręcone na dwie śrubki na śrubokręt krzyżakowy każda. Śrubki są wkręcone pod kątem w celu łatwiejszego odkręcania/dokręcania. Po odkręceniu lampki wychodzą w dół
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Potwierdzam co napisał sTERYD, bo sam zmieniałem tydzień temu. Zdjąć ramkę i wyjąć tablicę, przy okazji wyczyść klosze, bo ja miałem dużo robactwa w środku Prosta robota:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum