Wysłany: Sob Mar 08, 2008 12:02 [Rover200 1.1 60 km] ucieka plyn z zbiorniczka wyrownawczego
Witam ludzie powiedzcie mi co moze bbyc przyczyna . bo mam wyciek w z zbiornioczka wyrownawczego chlodnicy. A co gorsze to niewiem dokladnie z ktorego miejsca ogladalem juz zboirnik i niemial zadnego pekniecia skrocilem weza dla pewnosci wymienilem opaske a plyndalej ucieka doradzcie mi cos.
pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Sob Mar 08, 2008 12:02 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 21 Lis 2007 Posty: 318 Skąd: Nowy Targ
Wysłany: Sob Mar 08, 2008 12:35
Powodem ubytku płynu w zbiorniczku moze być wiele przyczyn.. ja też to przechodziłem.
Wymienie kilka przyczyn:
-nieszczelna pompa wody (mialem ten problem)
-peknieta obudowa termostatu (mialem ten problem)
-może być też wyciek z kolektora ssacego... nieszczelna uszczelka (ale to widać gołym okiem)
-moze być nieszczelna uszczelka pod głowica czyli HGF (objawy majonez pod korkiem wlewu oleju, siwe kopcenie z wydechu i dziwnawy zapach spalin)
jak najlepiej sprawdzic wyciek plynu, postawić samochód na równym terenie podstawić karton pod spód najlepiej szary lub jasny zeby bylo widać plame i po sprawie a jeśli to nie pomorze.. wybrać sie do mechanika wjechać na kanał i popatrzeć pod autko na wlaczonym motorze i na zgaszonym.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Miałem nie dawno takie objawy: płyn ubywał, nie wyciekał na zewnątrz nie było majonezu, przedostawał sie do dwóch cylindrów i od czasu do czasu dymił na biało. Zawsze na zimnym odpalał na dwóch czasem na trzech cylindrach, po chwili palił normalnie.
Po wymianie uszczelki pod głowicą i kilku szpergałów jest dobrze.
_________________ Tomasz 416 Lublin tel. 691508162
polecam uszczelniacz do chlodnic K2, tez mialem problem ze znikajacym plynem, olej byl ok na kartonie pod autem ani kropli, weze i opaski szczelne, nie kopcil a mimo to plyn uciekal. Podejrzewam, ze przyczyna byla chlodnica bo byl na niej bialy nalot. Po wlaniu uszczelniacza wszystko wrocilo do normy, nagrzewnica dziala tak jak dzialala, nic sie nie przytkalo. I nie przejmuj sie tym, ze plyn zrobi sie nieprzezroczysty
temp płyny jest w normie czy wskaźnik "pływa" po całej skali??
Temperatura jest w normie. w sumie nie kopci mi na bialo i nigdzie oprucz zbiorniczka nie widac wycieku ale zbiornik sprawdzilem dokladnie i nie widac zeby byl tam "ubyetk"
Pomógł: 96 razy Dołączył: 08 Sie 2007 Posty: 895 Skąd: Rzeszów
Wysłany: Wto Mar 11, 2008 00:21
Ja miałem raz przypadek w sumie przy polonezie, nie kopcił ani nic z tych rzeczy po prostu ubywał płyn .... ale wskazówka temp. pływała mi po całej skali przy wymianie uszczelki pod głowicą okazało sie ze płyn przedostawał sie na dwa cylindry i dlatego był ubytek .... dodam że stan oleju był OK
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum