Wysłany: Pon Mar 24, 2008 10:49 [R416] Blokuje się sprzęgło
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: wszystkie
Witam,
borykam się z pewnym problemem i nie wiem jak się do tego zabrać.
Mianowicie gdy jest ciepły dzień stoję w korku na alejach po pewnym czasie dochodzi do sytuacji że pedał sprzęgła zostaje w podłodze i nie chce wrócić.
Sytuacja zdarzyła mi się około 4-5razy w zeszłym roku, temat odpuściłem bo upałów nie było do teraz. kilka dni temu 40min w korku i znów to samo:( ręką podciągałem pedał żeby dotrzeć na pobocze i odczekać aż auto ostygnie.
Temperatura na wskaźniku OK - więc auto się nie przegrzewa
Sprzęgło kompletne wymienione w zeszłym roku.
Wydaje mi się że coś się przegrzewa bo im cieplej na polku tym ciężej zaczyna chodzić pedał chwila w korku w ciepły dzień i pedał wraca takimi skokami jak by coś go blokowało, i tak do momentu aż nie zostanie w podłodze i nie trzeba mu pomóc.
Dokładnie nie potrafię tego opisać może ktoś się z tym spotkał i podpowie co można robić w takiej sytuacji.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sro Sty 12, 2011 22:12, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Mar 24, 2008 10:49 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
moze tez byc zatarta os lapy sprzegla.
sprobuj wyjac wysprzeglik i poruszac nia, w pewnym zakresie powinna chodzic bez najmniejszego oporu.
Jesli tak nie jest, to trzeba przesmarowac i rozruszac...
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
moze tez byc zatarta os lapy sprzegla.
sprobuj wyjac wysprzeglik i poruszac nia, w pewnym zakresie powinna chodzic bez najmniejszego oporu.
Jesli tak nie jest, to trzeba przesmarowac i rozruszac...
A przy najbliższym wyjmowaniu skrzyni biegów wymienić plastikowe tuleje łapy sprzęgła na takie ze stopów mosiądzu i brązu.No chyba że sprawcą jest puchnący od temperatury tłoczek wysprzęglika(bo są przynajmniej z tego co wiem, niektóre z plastiku)a wtedy trzeba go wymienić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum