Wysłany: Sob Kwi 05, 2008 18:04 Zywica epo i mata szklana NOWE PTANIE
Witam, czy ktos mial juz stycznosc z tym i wie dokladniej jak to sie kladzie? Mate kladlem 2 razy z czego jeden raz mialem kiepska mate i wyszlo dupnie, mimoze sie trzyma do dzis. Drugi raz mata byla juz dobra i sie nie strzepila, ale robilem to w zaniskiej temp i nie chcialo schnac. Czy jesli poloze mate to moze ja dosuszac suszarka? Na istrukcji mam napisane zeby temp nie byla nizsza niz 15 stopni, a czas wysychania zywicy to jakies 40min. Wiec mozna byloby ja podgrzac troche zeby temp nie spadla za nisko. Coo tym sadzicie?
Ostatnio zmieniony przez kamil_luczak Wto Kwi 15, 2008 15:15, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Kwi 05, 2008 18:04 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
z tego co się orientuje to żywica twardnieje nie od temperatury, ale na skutek pochłanianie wilgoci z powietrza, a co do temperatury to nie wydaje mi się, że jest potrzebne dogrzewanie.
ja w moim CC parę elementów miałem tak robione żywica + mata i te elementy po szpachlowaniu, malowaniu trzymały się elegancko.
Na powaznie to musze zalatac dziury w nadkolach i z tylu w budzie od srodka. Napewno nie beda to miejsca ktore bardzo pracuja, ani takie ktore beda musialy wytrzymac duzy nacisk.
Na powaznie to musze zalatac dziury w nadkolach i z tylu w budzie od srodka. Napewno nie beda to miejsca ktore bardzo pracuja, ani takie ktore beda musialy wytrzymac duzy nacisk.
Zalej betonem dociążysz tył A tak na poważnie to czemu CI tego blacharz nie zrobi? bez pierdół niech wstawi z blachy kawałeczki a później szpachla i git.
a tak BTW wiesz ze znów zaczynasz od końca? Zrobisz sobie nadkola z żywicy i jak będziesz szczęśliwy że wyszły założysz koła 14 cali i okaże sie że...... nadkola ocierają o opony przy loweringu ... Najpierw dopasuj koła... a później działaj z nadkolami bo inaczej moze być porażka...
Tomus to od srodka ma byc narazie prowizorka zeby mi woda sie do srodka nie wlewala Poki co czeka na reperaturki z UK wiec pewnie z 2 mc poczekam jeszcze, znajac mojego kumpla;)
Tomus to od srodka ma byc narazie prowizorka zeby mi woda sie do srodka nie wlewala Poki co czeka na reperaturki z UK wiec pewnie z 2 mc poczekam jeszcze, znajac mojego kumpla;)
Takie prowizorki to robiliśmy z aluminiowych tablic rejestracyjnych
Kolega wooy11 coś wie na ten temat bo do dziś ma (miał bo właśnie sprzedał Roverka) numery rejestracyjne w nadkolu
ja na takiej prowizorce jeździłem 2 lata i jest rewelacyjne cc gnije a mata jak nowa
Jako doświadczony łatacz żywiczny powiem, że temperatura ma jednak wpływ na szybkość twardnienia żywicy (przynajmniej poliestrowej, bo epoksydowej używałem tylko raz i to latem).
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
A takie pytanko mam bo zbliza sie sadny dzien i bede robil zaprawki zywica. Jest tak ze jesli da sie za malo utwardzacza to bedzie dlugo schlo i albo nie wyschnie, albo podeschnie ale bedzie sie lepilo, tak mialem raz Czy jesli da sie wiecej utwardzacza niz trzeba bedzie dobrze, czy tez moze sie cos zwalic?
Zalamalem sie jacy profesjonalisci pracuja w castoramie. Mowie do goscia ze amm zywice poliestrowa i chcialbym do niej utwardzacz. Koles podchodzi szuka patrzy przestawia i daje mi tubke, ja czytam porownuje z utwardzaczem do szpachli i mowie mu ze to jest utwardzacz do szpachli. Na co on do mnie "ale to jest to samo " . Zalamalem sie poprostu
Zalamalem sie jacy profesjonalisci pracuja w castoramie. Mowie do goscia ze amm zywice poliestrowa i chcialbym do niej utwardzacz. Koles podchodzi szuka patrzy przestawia i daje mi tubke, ja czytam porownuje z utwardzaczem do szpachli i mowie mu ze to jest utwardzacz do szpachli. Na co on do mnie "ale to jest to samo " . Zalamalem sie poprostu
Bo to jest to samo. Szpachla zapewne była też poliestrowa.
Jak kupowałem szpachlówką poliestrową Novola i żywicę poliestrową Novola, to tubki z utwardzaczem (i zawartością) były identyczne. Utwardzacz koloru czerwonego.
o to mam taki w domu Firma axytop betox-50PC Zawiera nadtlenek dibenzoilu. Jeszcze ostatnie pytanie. Jesli na zywicy jest obrazek ze 100 jednostek zywicy laczyc z 2-3 utwardzacza to np 100ml zywicy laczyc z 2-3ml utwardzacza?
o to mam taki w domu Firma axytop betox-50PC Zawiera nadtlenek dibenzoilu. Jeszcze ostatnie pytanie. Jesli na zywicy jest obrazek ze 100 jednostek zywicy laczyc z 2-3 utwardzacza to np 100ml zywicy laczyc z 2-3ml utwardzacza?
Tak. Na 100 części żywicy dajesz 3 części utwardzacza.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum