Co myślicie o renault laguna II 1.9 DCI 120 KM 6 biegów. Jezdzil ktos takim?? patrzac na allegro za cene 25 tys mozna kupic ten woz z fajnym wyposazeniem w kombi.. Jaka jest awaryjnosc tego modelu, moze mial ktos z nim do czynienia?? z gory dzieki!
SPAMU¦
Wysłany: Sob Maj 17, 2008 10:03 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ja Ci moge powiedziec co bylo nie tak z Megane II, bo takowa mielismy rok produkcji 2003, kupiona w 2004, silnik 2.0 16V 133KM 194Nm ( shamowana ). Samochod mial kupe elektroniki wersja privilege ( czy jakos tak ) lux, co chwila nie dzialaly przyciski do samykania drzwi w klamkach, 2 razy zdechly sensory otwierania drzwi, 2 razy poszlo cos w amorach, ponad 5 razy psulo sie poziomowanie ksenonow, raz cewki, 2 razy radio, podgrzewanie dupy, przez 3 tyg wyjmowalem rzeczy z bagaznika przez tylna kanape, bo klapa umarla, wycieraczka tylen j szyby, skryznia biegow ( o !@!$# fa ) ile z nia bylo meczenia sie to poezja, wracalem z dzialki z rodzinka, ruszam spod swiatel wrzucam 1, 2 wciskam sprzeglo wpycham 3 bieg i nagle chrup i drazek zaczal latac tak ze moglem sobie i mamie kolana nim poobijac. Serwis nie potrafil sobie z tym poradzic, przez prawie rok Jak bylo dobrze to po paru dniach znow sie kaszanilo, bylo nawet ta ze musialem koszmarnie uwazac zeby nie wrzucic wstecznego przy probie wkladania 6 biegu. Gwarancja sie skonczyla i w ciagu 3mc ojciec na ten samochod wydal 12tys zl, sprzeglo, pompa sprzegla, 2 ksesnony ( znow ) i jeszcze pare fajnych rzeczy. Kup sobie poprzednia wersje mondeo mielismy 4 w domu z czego 3 tdci i jesdego ST i tylko pierwszy sie psul z powodu wieku dzieciecego, a tak to bylo pieknie i zero problemow.
Wysłany: Sob Maj 17, 2008 14:08
Moj szef ostatnio chodzil za Laguan II i generalna opinia jaka sie wyksztalcila u mechanikow: "no jesli uda sie panu przejechac 2 skrzyzowania bez awarii w elektronice to moze pan probowac wrocic, jak wtedy sie nic nie stanie, to mozna sie odwazyc na zakup". Sam nie wiem, bo nie jezdzilem, wszyscy w moim otoczeniu unikaja tego modelu jak ognia.
Mondeo jest duuuuzo wieksze w srodku, ma wiekszy bagaznik, lepszy silnik 130KM tdci jest szybszy, trwalszy, latwiejszy w modyfikacjach i napewno nie padnie Ci w nim turbo po 30tys km. W Lagunie wyjscie ponad 150KM to juz max, a w mondeo mozesz minac samym programem 160KM i leciec dalej. No i na zakretch Laguna pojedzie prosto jak mondeo bedzie jeszcze skrecalo.
Mondeo jest duuuuzo wieksze w srodku, ma wiekszy bagaznik, lepszy silnik 130KM tdci jest szybszy, trwalszy, latwiejszy w modyfikacjach i napewno nie padnie Ci w nim turbo po 30tys km. W Lagunie wyjscie ponad 150KM to juz max, a w mondeo mozesz minac samym programem 160KM i leciec dalej. No i na zakretch Laguna pojedzie prosto jak mondeo bedzie jeszcze skrecalo.
No i ładniejszy przede wszystkim . Te laguny nie wyróżniają się z tłumu a taki mondziak srebny z ladna felga zwróci na siebie uwage nie jednej osoby .
Co do awaryjności to się zgodze ojciec ma focusa 2000r 1,8tddi (wczesniej ford sierra, a jeszcze wczesniej ford orion) i nic oprócz przegubu nie było robione (poza paskami, olejami itp). Brat ma mondeo mk II 1,8 tdc '98r (wcześniej ford fiesta), to robil pompe i zawieche ale auto ma 420 tyś km i kazdego tygodnia dochodzi kolejne 1-1,5 tyś km.
Ogólnie to tylko ja się wyłamałem z forda (chciarz wcześniej miałem fieste, i teraz narzeczonej też sprawiliśmy fieste) i przesiadłem na Roverka a miał być Focus
Nie wiem jak silniki tdci( pompowtryskiwacze) ale ojca focus tddi(rotacyjna pompa) pali na trasie 4l ON a w miescie nie przekracza 5,5-6l w mondeo brata z troszke starszym silnikiem tdc spalanie ok 5-5,5 na trasie i ok 6,5 w miescie (ale buda wieksza niż focus)
daruj sobie lage, u nas wpracy byly 2 jedna full opcja w benzynie, druga 1.9 120km ... i jedna i drgua klapa... turbo, elektronika, warjujace kliuczyki, ZAWIESZENIE.... po porstu pelna gleeeeeba - gowno nie auto.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Wysłany: Nie Maj 18, 2008 11:57
Dodam jeszcze, że nasz szpenio od Turbin z Osowej Sieni - Pan Preisner - powiedział, że turbina od Renaultowskiego silnika 1,9 to bardzo chodliwy produkt. Jest na nią strasznie wielkie zapotrzebowanie na rynku - bo padają jak muchy.
Dla mnie sprawa jest jasna - na pewno nie kupię auta z tym silnikiem.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
u mnie w firmie jeździ (chodź to trochę nadużycie) laguna II tyle, że z 3.0V6. Regularnie serwisowana i naprawiana w serwisie a miała juz wymienianę kupe rzeczy od nowosci. Ja bym się nie odważył na zakup tego auta.
Ja rowniez nie kupilbym takiego autka... jak i zadnego francuza.
Moj szef kupil lagune wlasnie taka 1.9 i generalnie nie ma miesiaca zeby auto nie bylo na warsztacie. w dodatku jak z nim czasami jade do przy przyspieszaniu cos mu strasznie terkosze pod maska. po prostu tragedia...
Sąsiad posiada Lagunę 2.0 IDE - nie mylić z dieslem - dość częste awarie elektroniki, zapalające się kontrolki ESP, ABS, Check Engine, dwukrotny remoncik zawieszenia, korozja (?) rurek klimatyzacji... Samochód z 2001r, w jego posiadaniu od 2002, przebieg 150 000 km - ma chłop cierpliwość
Generalnie Laguna MKII jest nieporównywalnie bardziej awaryjna niż MKI po lifcie... widzę to po doświadczeniach dwóch moich sąsiadów, Starszy pan ciągle się męczy z drobiazgami w MKII dci a kolega hula az miło MKI (2.0 16V)...
Koleżanka miał nową Lagnę Mk II jako służbówkę w TP - serwis to było miejsce gdzie często można ją było spotkać (chyba zaliczyła nawet wymianę silnika na gwarancji, ale tego nie jestem pewny).
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum