Pomógł: 1 raz Dołączył: 06 Sie 2007 Posty: 42 Skąd: Janikowo
Wysłany: Sro Maj 21, 2008 09:37 [R416] Olej w zbiorniku wyrównawczym...
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1996
Witam.
Mój problem pojawił się około miesiąc temu, wcześniej bylo wszystko ok kolor płynu idealny aż tu nagle pojawiły się oczka oleju a teraz jest juz bardziej zanieczyszczony, zaznacze iż innych przyczyn nie zauważyłem wskazujących na uszczelke pod głowica tzn. temp. silnika pozniżej połowy wskażnika , nie ubywa płynu ani oleju, na bagnecie oleju nie ma dwóch wskazań.
Czy musze wymienić uszczelke pod głowicą czy moge jeździć??
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Sty 15, 2011 23:18, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Maj 21, 2008 09:37 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
ja bym od razu obstawiał uszczelkę - też tak miałem, ba nawet kompresja była ok - poprostu olej się przedmuchwiał przez jakąś szparkę - nie chce być pesymistą ale raczej bedzie coraz gorzej (ja jeździłem i zatkałem chłodnicę - także nie polecam na tym śmigać)
Masz początki uszczelki i lepiej wymienić od razu, bo:
a) jak Ci pójdzie bardziej np. w długiej trasie, to możesz zabić silnik (przegrzać, zebrać płyn do oleju itp)
b) jak Ci pójdzie w trasie to wykosztujesz się jeszcze na lawetę i hotel w obcym mieście
c) jak z tym pojeździsz to więcej oleju przejdzie do układu chłodzenia, a olej źle działa na przewody gumowe i jak tak dłużej pojeździsz to możesz potem jeszcze mieć do wymiany niektóre przewody chłodzenia
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum