Pomógł: 41 razy Dołączył: 15 Sie 2007 Posty: 1184 Skąd: Piotrków Tryb
Wysłany: Wto Maj 27, 2008 21:05 [Pontiac Bonneville] problem ze skrzynią automatyczna
Prosze was nie złoście sie ze umiesciłem tu temat (choc nie jest konkretnie o Roverku) ale nie miałem go gdzie umiescic (w offtopicu jest zablokowane i nie mogłem tam napisac) .
A ze na forum jest wielu medrców ,wiec moze ktos bedzie wiedział jaka moze byc tego przyczna (w koncu autamty działaja chyba praktycznie na tej samej zasadzie co przy innych markach)
Mam problem (a raczej kolega go ma) ma Pontiac Bonneville automata oczywiscie i jest u niego taki myk, ze jak opali silnik i wrzuci obojetnie który bieg to jest dobrze( koła sie krecą na każdym przełożeniu ,,biegu) a jak go zgasi i odpali ponownie juz nie tzn moze przerzucic na obojtnie który ,,bieg (połozenie) ,a koła sie nie obracają . jak myslicie czy to moze byc spowodowane ?
Ostatnio zmieniony przez Skiba Wto Maj 27, 2008 21:08, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Maj 27, 2008 21:05 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Wto Maj 27, 2008 21:29
ok no a co powiecie o tej usterce ? boweim ja nie wiem dzis siedziałem przy nim z 6h i nic ..
Sprawdzilismy cisnienie oleju jakie daje na poszczeglnych biegach o było ok 60-70 kPA (chyba w pascalach), tylko na przełączeniu na jedynke jest ok 180 kPa .(pisze ze biegi bo choc to automat ale ma 7 przełożen )
i tak samo pokazuje w momencie kiedy wszsytko jest ok (i koła sie obracaja ) oraz w tedy gdy nie krecą się
myślę, że to nie koniecznie usterka, co zabezpieczenie skrzyni biegów...
niektóre zwłaszcza amerycańskie tak mają, że jak sie uruchomi silnik w innej pozycji niż P to nie pojdzie...
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Wysłany: Wto Maj 27, 2008 22:19
hmm tzn w innej pozycji niz P w ogóle nie da sie go uruchomic (silnika) .a moze i to zabezpieczenie jak mówił STERYD.Bo to auto kolesia który intersuje sie amerykacami a ze ma kasy to se pozwala na takie rzeczy . ale troche głupio by było jak by auto przykłądowo na swiatłach zdechło .(jak postoi z 1-2min potem jest juz dobrze)
Wysłany: Wto Maj 27, 2008 22:42
Ten gosc ma z 10 amerykańców (również Pontiacki) i niektóre sa automaty , przy zadnym takie cos nie wystepuje tak wiec chyba nie powinno sie tak dziac .
skrzynia juz kiedys była wymieniana bo ta poprzednia tez cos miała nie tak (do tych modeli niestety ale nie bylo manuali bo jesli by był to bez wahania by przerzucił i miał swiety spokój ze skrzynią)
Jak e ta skrzynia działa za posrednictwem cisnienia oleju (hydrauliczna) i troche jest w niej tez kabli (elektrnoczna /elektromagnetyczna) (za bardzo sie nie znam na takich skrzyniach zreszta tu u nas tez nie ma takich speców od automatów z tego co wiem jest jakis macher w Krakowie, co dobrze robi tego typu skrzynie ale dosc sporo sobie za nie spiewa, tzn za remont bierze ok 3-4k z tego co mi mówiły kumple (prawie co wartosc całego takiego auta )
Cześć
jak ma mój gust jest to problem ze sterowaniem elektronicznym skrzyni (jest tam też elektronika sterująca pracą elektrozaworów od poszczególnych biegów). trzeba by sprawdzić dokładnie wszystkie połączenia elektryczne.
Ostatnio gdzieś słyszałem, że w Jeepach bardzo często szaleją automaty jak się zanieczyści czujnik wciśnięcia gazu pod pedałem, ale tam raczej są jakies problemy ze zmianą biegów, a nie z odpalaniem...
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Wysłany: Sro Maj 28, 2008 20:43
Dzieki wam bardzo za odp ( a w szczególności tommszowi ) tyle tylko dopiero teraz go odczytałem
Dobrze ze miał jeszcze jedną taka samo skrzynie wiec przełożyło sie wszsytkie czujniki (sa tam trzy) a jutro mysle ze zdązy sie złożyc (wiec zobaczy sie czy pomogło,ale są ze powinno byc ok , bo jesli byłaby skrzynia uszkodzona to w ogóle by nie działała a tu jak sie pierwszy raz odpali jest ok a następnym juz nie , (trzeba odczekac jakies pare minut i znów chodzi)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum