Wysłany: Sob Cze 07, 2008 10:19 [R111] Piski w zawieszeniu i zawieszenie hydrogaz.
Typ: SLi Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.1 Rok produkcji: 1996
Witam forumowiczów. Od 1,5 miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem Roverka 111 Sli rocznik '96 (84tyś na liczniku). Odkupiony został od teściów, więc można powiedzieć iż nadal pozostaje w rodzinie. Niestety dopatrzyłem się kilku "usterek" których pewnie sam nie zdołam rozwiązać. Prosiłbym zatem o Waszą poradę.
Pierwsza sprawa to piski w zawieszeniu - dokładnie lewy przód, słychać je jedynie kiedy samochód stoi kilka godzin, np. po nocy - jadąc do pracy przez pierwsze 300m słyszy się wyraźne piski kiedy autko jeździ po nierównościach naszych wspaniałych dróg. Podczas dalszej jazdy pisków nie słychać.
Druga sprawa to jak się domyślam usterka w zawieszeniu hydrogaz. - samochód jest minimalnie pochylony na prawą stronę. Z tego co widziałem to miał tak już odkąd widziałem autko (jakieś pół roku), więc nie podejrzewam większego wycieku lub innego uszkodzenia. Chciałbym się natomiast dowiedzieć czy w Bydgoszczy lub okolicy znajdzie się serwis który podjąłby się podpompowania zawieszenia w Roverku 111, i ile taki zabieg może kosztować?
Ostatnia rzecz do poprawki w autku to przełącznik zespolony przy kierownicy - część do obsługi wycieraczek najwyraźniej się "wyrobiła" (chodzi zdecydowanie zbyt "luźno") i nie da się włączyć spryskiwaczy przedniej szyby. Na allegro wytropiłem całe przełączniki w cenie około 50zł - czy wymiana tego elementu musi się odbyć w całości (czyli lewa i prawa "wajcha"?), czy wystarczy tylko uszkodzoną stronę wymienić - jak w ogóle się do tego zabrać i na co uważać?
Z góry dziękuję za podpowiedzi, mam nadzieję że po tych zabiegach autko będzie służyło dalej przez wiele lat. Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Wto Lis 23, 2010 00:08, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Cze 07, 2008 10:19 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Chciałbym się natomiast dowiedzieć czy w Bydgoszczy lub okolicy znajdzie się serwis który podjąłby się podpompowania zawieszenia w Roverku 111, i ile taki zabieg może kosztować?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum