Wysłany: Sob Lip 12, 2008 07:08 Pozdrowienia z Chorwacji
Pozdrawiam Roverki z Baśki Vody w Chorwacji, jakimż códem dojechałem, auto spisało się lepiej niż znakomicie i spaliło 7l na 100km z klimą i jazdą średnio 100 - 120 km/h.
ROverków tu jak na lekarstwo, ela trafił mi się jeden na Plitvickich, wracam z jezior, patrzę a tu stoi chromek koło mojego, widać ktoś poczuł się samotny , niestety nie spotkałem właściciela (siakiś Węgier)
SPAMU¦
Wysłany: Sob Lip 12, 2008 07:08 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
jak mozesz napisz jak trasa i ktoredy jechales? bo mnie to bedzie interesowac w najblizszym czasie
Granica w Cieszynie, tam 136 PLN za winiety na Czechy i Austrię (Czechy 1 mc... chyba, Austria 2 x 10 dni), następnie kierowałem się na Brno, potem na Viedeń przez Mikulov. Mikulov to granica z Austrią i tam jest trochę do Wiednia rozkopane ale idzie w miarę gładko, w Wiedniu na Graz, potem już na autostradzie będzie kierunek SLO. I tu zonk!! przed samą granicą ze Słowenią trzeba zjechać z autostrady na wioskę Spielfeld (czy jakoś tak) tam przekroczyć granicę kierując się na Maribor. Słoweńcy wprowadzili winiety 35 EUR a autostrady w kierunku na Chorwację jest dosłownie 5 km, zatem skręcamy przed samym przejściem granicznym na Spielfeld i do Mariboru i z tamtąd już na CRO
Ja zaliczałem Plitvice więc dlatego tak jechałem, polecam te jeziorka, niezapomniane widoki.
Słoweńcy wprowadzili winiety 35 EUR a autostrady w kierunku na Chorwację jest dosłownie 5 km,
Ale winietkę masz już na powrót czyli razem 10km
W tym roku po raz pierwszy uskuteczniam trasę przez Węgry, podobno w ostatnim czasie sporo się tam zmieniło in plus.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
dokladnie taka sama trasa bede chial pomykac - przez mikulov
Z moich doświadczeń na Wiedeń lepiej jest pojechać przez Znojmo - tak jak na Mikulov, tylko jak się kończy droga ekspresowa z Brna w kierunku granicy, to jest rozjazd na Mikulov i Znojmo - po czeskiej stronie jest odrobinę dalej, ale za to po austriackiej chyba 8 km za przejściem zaczyna się droga ekspresowa i 20 km przed Wiedniem przechodzi w autostradę.
Tylko lepiej kupić austriacką winietkę już w Cieszynie, bo jadąc przez Znojmo miałem z tym kiedyś problem.
[ Dodano: Wto Lip 15, 2008 12:15 ]
No chyba, ze chcesz zwiedzić Mikulov i kupić miejscowego winka.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
dzięki za pozdrowienia no i za opis trasy, chyba wybiorę się tak samo jak ty.
[ Dodano: Wto Lip 15, 2008 15:45 ]
Kris napisał/a:
Słoweńcy wprowadzili winiety 35 EUR a autostrady w kierunku na Chorwację jest dosłownie 5 km, zatem skręcamy przed samym przejściem granicznym na Spielfeld i do Mariboru i z tamtąd już na CRO
Powariowali!
[ Dodano: Czw Lip 17, 2008 14:00 ]
Kris
powiedz mi czy brałeś euro ze sobą i tam je wymieniałeś?
dzięki za pozdrowienia no i za opis trasy, chyba wybiorę się tak samo jak ty.
[ Dodano: Wto Lip 15, 2008 15:45 ]
Kris napisał/a:
Słoweńcy wprowadzili winiety 35 EUR a autostrady w kierunku na Chorwację jest dosłownie 5 km, zatem skręcamy przed samym przejściem granicznym na Spielfeld i do Mariboru i z tamtąd już na CRO
Powariowali!
[ Dodano: Czw Lip 17, 2008 14:00 ]
Kris
powiedz mi czy brałeś euro ze sobą i tam je wymieniałeś?
Tylko gotówkę na kwaterkę, tak to wogóle nic nie brałem, wszędzie kartami i tam też wypłacałem kuny, złotówka stoi bardzo mocno więc teraz na prawdę się opłaca
Ciekawe informacje mnie to czeka w przyszłym roku. Na Słoweni podobno bardzo tanie paliwo ale nie wiem ile w tym prawdy. Pozdrawiam
Po prostu tańsze, ale o ile to nie pamiętam, kwota zapewne pomijalna w ogólnym rozrachunku wycieczki. A tak na marginesie ceny z Riviery Makarskiej:
piwo "z kija" w knajpie - 15 kun
pizza w knajpie - 40 kun
drink - 30 - 50 kun
wino z beczki w sklepie z winami - 20 kun (litr)
Heineken w sklepie przy plaży - 18 kun (puszka 0,5)
rogal w sklepie - 3 kuny
mleko w sklepie 7 - 9 kun
Nestea w sklepie 6 kun w sklepie przy plaży albo w knajpie 10 - 15 kun
piwo Karlowaćko albo Ożujsko w sklepie ok 6 kun (puszka 0,5)
oliwa z oliwek domowa "przy trasie" 70 kun (litr)
travarica (ichni bimber z trawką) ok 30 - 40 kun litr
autostrada przez całą Chorwację 200 kun (w jedną stronę)
masło (super smaczne 100%) 16 kun
pomidory 8 kun (kilo)
lody 6 kun (1 gała, ale spora)
parking płatny w Trogirze 8 kun (1 godzina)
wejście na mur w Dubrowniku 100 kun od łebka, dzieci do 6 lat free
wejście na Plitvickie nie pamiętam ale co istotne trzeba mieć kuny na parking, nie można inaczej zapłacić
1 Kuna to jakieś 45 groszy... około, najlepiej przyjąć przelicznik 1/0,5
A teraz najlepsze
opona 225 x 45 x 17 Dunlop SP SportMaxx 1200 kun za sztukę, musiałem kupić dwie
guz się zrobił na jednej no i trza było oś zmienić... ehhh
lineu... szkoda, ze nie trzy to bysmy razem podazali
szkoda byłby mały spocik na Chorwacji.
Ja z swoim urlopem musiałem trochę pokombinować, bo 2 sierpnia wesele siostry a 23 brata.
Więc jedyny termin jaki pozostał 4-15 sierpień. Więc mała korekta planów musiała być
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum