Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1997
Witam!
Wczoraj byłem u mechnika i kazał mi zamówić łożyska do skrzyni biegów wszystkie bo przydałoby się wymienić gdyż strasznie furczą. Chciłbym się dowiedzieć jakie to są łożyska i ile ich jest i jakie są ich orientacyjne ceny. Dziękuje z góry za pomoc.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Wto Sty 18, 2011 21:15, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lip 23, 2008 19:57 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
W sumie taki jest probelem że gdy nie mam wciśniętego sprzęła to łożyska furkoczą strasznie. Gdy wciskam pedał wszystko ustaje. Z racji tego postanowiłem się zabrać za ich wymianę a że nie mam pojęcia co tam dokładnie jest to poszedłem do mechanika. On powiedział mi coś takiego "że najlepiej będzie wymienić wszystko łożyska". Oporowe i inne zeby w przyszłości coś nie padło i nie trzeba było rozbierać jeszcze raz. No więc z racji tego że mechanikiem nie jestem postanowiłem się spytać na forum o jakie łożyska chodzi, ile ich tam jest i jaka bedzie ich orientacyjna cena.
pewnie chodzi o łożysko oporowe przy tarczy sprzęgła, objawy które opisałeś tego właśnie łożyska dotyczą, natomiast jeśli te łożysko już sie odzywa to pewnie tarcza i docisk też będą kończyły swój żywot, popytaj o cały komplet!
w sumie on mowił że przy okazji przydałoby się wymienić wszystkie a napewno to chce wymienic oprowe lub zdawcze tak to powiedzial. byłem u innego i też mowi że moze przy okazji wymienić wszystkie bo moge pasc w przyszłości i po co rozbierac jeszcze raz skrzynie.
[ Dodano: Pią Lip 25, 2008 21:45 ]
a tak przy okazji chce wymienic uszczelkę pod głowicą i chciałbym wiedzieć tak po prostu z użytku czy ktoś wymieniał uszczelkę i czy wybrał ten nowy typ który wyszedł po 2005r czy stary ten z przed 2005 metalowy. na tomateam jest orginał tej sprzed 2005 i podróba chyba tej po 2005. co lepiej wybrać?
masz objawy HGF? czy chcesz wymienić profilaktycznie? jeśli juz to wybierz oczywiscie nowy typ uszczelki czyli metalowy nr LVB500190 zalecają też wymianę magistrali olejowej nr LCN000140L Było o tym na forum sporo...
w sumie sprawa wyglada tak ze kapie mi plyn chlodniczy z miejsca troche niżej niż kolektor wydechowy. rano jest kałuza mała pod samochodem. oczywiście ubywa przez to płynu w zbiorniczku. mechnik mówił że to uszczelkę pod głowicą trzeba by wymienić. Co do tej uszelki LVB500190 tak jak mowisz trzeba by dokupic magistralę koszt 200zł + uszeczlka głowicy podróbka 180zł + uszelki pod kolektory pokrywy zaworów i robi się niezła kasa z tego. Czy nie lepiej po prostu kupić ta oryginalną uszczelkę LVB000320SLP i może to wystarczy?????? Użytkujecie tą nową uszczelkę czy jednak darować sobie sprawę i założyć ta starsza LVB000320SLP ale oryginalną???
zrobisz roza porządnie i prejedziesz kilkaset tysiecy kilometrow... zrobisz gowniano i za 5-10 tysiecy bedziesz robil wszystko od nowa... a byly takie przypadki
_________________ Sentyment do r200 silverstone pozostanie na zawsze...
Pomógł: 4 razy Dołączył: 30 Maj 2006 Posty: 118 Skąd: Lublin
Wysłany: Pon Lip 28, 2008 13:22
Co do skrzyni to sprawdz poziom oleju. Mi trochę ubywa i jak ubędzie to też terkocze po puszczeniu sprzęgła. Łożyska tez pewnie mam rozklekotane ale mechanik powiedział że nie za bardzo opłaca się to rozbierać i wymieniać. I tak już ponad 2 lata jeżdżę i jest ok.
pewnie chodzi o łożysko oporowe przy tarczy sprzęgła, objawy które opisałeś tego właśnie łożyska dotyczą, natomiast jeśli te łożysko już sie odzywa to pewnie tarcza i docisk też będą kończyły swój żywot, popytaj o cały komplet!
Łożysko oporowe/wyciskowe hałasuje przy wciśniętym pedale sprzęgła. Kolega ma odwrotną sytuację.
michone napisał/a:
wszyscy wiedza ze nowego typu
Czy ja wiem czy wszyscy? Ja bez zmiany magistrali olejowej raczej nie wstawiałbym uszczelki nowego typu.
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum