Wysłany: Pon Maj 07, 2007 15:47 [R620] Żarówki deska
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
Prosze nie blokować postu - szukałem ale nie znalezłem dla tego pytam
czy ktoś przerabiał wymianę żarówek
1 na desce z zegarami górną -(nie z zegarkiem) tylko nad zegaram prodkosci od prawej strony – tą nad deską a nie pod tarczami zegarów
2 na regulacji szybkości nawiewu pod wskaźnikiem I,II,III,...
Jest jeszcze kwestia – czy pokrętła na desce regulacji nawiewu, ciepło-zimno, kierunek nawiewu są podświetlane
Jakie typy żarówke tam wchodzą
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Sty 23, 2011 23:33, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Maj 07, 2007 15:47 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Tutaj o podświetleniu zegarka. Podejrzewam, że w podobnym sposób dostaniesz się do podświetlenia pokrętel regulacji nawiewu (tak, są podświetlane):
Klik
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Cze 2006 Posty: 49 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Pon Maj 07, 2007 17:51
zycze powodzenia i szczescia zeby nic nie zlamac przy jej wymianie;)..eheh mialem ten sam problem a raczej mam i niewiem jaks ie dobrac do tych pokretel zeby nic nei zlamac
zycze powodzenia i szczescia zeby nic nie zlamac przy jej wymianie;)..eheh mialem ten sam problem a raczej mam i niewiem jaks ie dobrac do tych pokretel zeby nic nei zlamac
No ja wymieniałem i właśnie lekko połamałem.
Dostać się do tych żarówek (są dwie) jest cholernie ciężko.
Musimy odkręcić wszystkie śrubki w tej środkowej osłonie. Są dwie na dole po bokach koło siedzeń, jedna po lewej na wysokości kierownicy schowana i jedna za schowkiem pasażera. Wyciągamy radyjko jeżeli posiadamy. Potem ten cały plastik trzeba pociągnąć do siebie, ale z wyczuciem żeby niczego nie połamać. Trzyma się na takich (moim zdaniem beznadziejnych) zatrzaskach.
Po tej czynności bedziemy mieli dostęp do śrubek od całego panelu sterowania. Odkręcamy. Panel wychodzi, ale tylko do pewnego stopnia, bo przytrzymują go linki od nawiewu. Ja tych linek nie odpinałem, bo szczerze mówiąc nie wiedziałem jak.
Wyciągamy środkowy nawiew i odpinamy linkę jeśli jest. Będzie lepszy dostęp i widok.
Wymieniałem żarówy tzw. na macanego, co trwało chyba z godzine
Są w takich oprawkach, żeby je wyjac trzeba przekręcić. Symbol żarówki: T5
W sklepie elektronicznym cena 1 zł.
Jakoś mi się udało, ale obym nigdy nie musiał tego powtarzać.
Aha trzeba pomagać sobie Rave. Będzie latwiej zlokalizować owe zatrzaski.
Wiem, że opis jest trochę chaotyczny, ale nie potrafiłem inaczej tego ująć.
Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem.
Cholercia szkoda, że fotek nie robiłem, bo widzę,że to dość pospolity problem.
Dwie żarówki – to mnie zastanawia, przeglądającą rave faktycznie są 2 żarówki i wydaje mi się ze są przeznaczone do podświetlana tarcz pokręteł, ale nurtuje mnie jedna kwestia, jak są same pokrętła czy one też świecą tymi małymi jasnymi prostokącikami na nich
Zaznaczyłem je na rysunku poniżej
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Wto Maj 08, 2007 09:18
Podejrzewam tu dwie możliwości:
1. U mnie też nie świecą pokrętła, więc może po prostu tak ma być, ale to nic pewnego.
2. Do ich oświetlania służą jakieś pryzmaty, które się zabrudziły.
Czy żarówki podświetlenia modułu elektrycznych szyb, pokręteł nawiewów, zegarka i popielniczki; są te same
Czy ostatecznie posiada ktoś relację (fotorelację) z wymiany żarówek w pokrętłach nawiewów Nie chciałbym demontować kratki nawiewu - wolę zabawę z demontażem konsoli, dlatego najlepsze byłyby zdjęcia. Manual jest nieidealny do tego, a w Accordzie kiedyś połamałem kratkę... Po opisie wiem co zrobić ale może akurat ktoś to sfotografował..?..
AHA! Czy po rozmontowaniu i zmontowaniu miałktoś problem ze skrzypieniem kokpitu?
_________________ Lincoln Continental `77 *** M-B 320E *** M-B E500
Mayson, zarowki w panelu ster,. szyb sa male R3 podstawa 7-8mm... W nawiewach sa T5, w zegarku R5 z cokolikiem, w popilniczce T5... Instrukcje opisywalem wiele razy, poszukaj w moich postach
Pomógł: 54 razy Dołączył: 23 Maj 2008 Posty: 942 Skąd: Zabierzów
Wysłany: Pią Lip 25, 2008 13:21
Mayson napisał/a:
Te białe gumowe kapturki na R3 mają na celu rozproszenie światła?
Nie mam pojęcia ale nie dało sie ich sciągnąć z żarówek,gdyż przykleiły sie
Nie przejmowałem sie tym zbytnio-świeci trochę jaśniej.
Ja kupiłem bez problemu w motoryzacyjnym i nie są to jakieś kosmiczne ceny...
Mayson, Kolor podświetlenia to bursztynowy oryginalnie... Białe żarówki z kondomami pomarańczowymi...
Możesz zastosowac LEDy najlepiej czerwone ale rozpraszające światło(okrągłe) nie walcowane...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum