Wysłany: Pon Sie 11, 2008 21:47 [R75] "Yantago" Czy było montowane
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: 2003
Dzisiaj pewien mechanik powiedział mi, że w roverach 75 po liftingu w 2003 z systemem ABS był montowany system podobny do Jaguarowskiego zwany bodajże "yantago" nie wiem czy dobrze to napisałem. Chciałem się dowiedzieć czy to prawda. Podobno odcina on zapłon podczas wypadku i jakich zagrożeń, a najczęściej psuje się w okresie zimowym, a naprawa kosztuje kilka tys. Chciałem się dowiedzieć czy to prawda, czy może mechanik okazał sie wielkim znawcą tematu i coś mu się pomyliło
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Gru 13, 2010 02:07, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Sie 11, 2008 21:47 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Nie wiem czy wszytskie, ale sporo samochodow posiada czujnik bezwladnosciowy odcinajacy zaplon w momencie wykrycia zadanego przeciazenia.
corey93 [Usunięty]
Wysłany: Pon Sie 11, 2008 22:29
To ustrojstwo podobno jest gdzies przy ABS. R75 bez ABS-u ponoć nie były w niego wyposażone. Czy ktoś ma jakieś dokładniejsze informacje na ten temat??
Pomógł: 74 razy Dołączył: 28 Maj 2007 Posty: 625 Skąd: Opole
Wysłany: Pon Sie 11, 2008 23:17
corey93 napisał/a:
R75 bez ABS-u ponoć nie były w niego wyposażone
- chyba nie było takich.
Jest czujnik bezwładnościowy odcinający zapłon lub paliwo. Czujnik nie ma nic wspólnego z ABS. Znajduje się gdzieś w okolicy schowka pasażera.
_________________ Pozdrawiam, Henryk
corey93 [Usunięty]
Wysłany: Pon Sie 11, 2008 23:36
dziekuję za pomoc tak też myślałem, że nie ma takiego "czegos" już trochę siedzę w temacie silników i nigdy nie słyszałem o takim urządzeniu, no ale człowiek uczy się przez całe życię więc wolałem zapytać Jeszcze raz dziękuję za pomoc
Pomógł: 166 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Posty: 2965 Skąd: Sędziszów
Wysłany: Wto Sie 12, 2008 11:18
Zaraz zaraz...
Ale pogmatwaliście...
W każdym R75 jest ABS. W każdym(nie jestem pewien) jest czujnik bezwładnościowy. Ale nie jest on połączony z ABS-em.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum