Pomógł: 22 razy Dołączył: 17 Cze 2007 Posty: 387 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: Wto Sie 19, 2008 17:08 [R200 K16] Identyfikacja brazowej wtyczki obok akumulatora.
Witam!
Nagle przestała mi działać klimatyzacja. Sprzęgło nie załącza kompresora. Zacząłem od sprawdzania czujników, czy się któryś czasem nie odpiął. Najpierw przez dziure od lewego halogena dostałem się do czujnika przy osuszaczu. Wymacałem, że kabelki do czujnika przy osuszaczu są podpięte, ale... przyokazji znalazłem luźno wiszącą, brązową wtyczke z trzema kabelkami: czerwonym, zielonym i czarnym. Lokalizacja i wygląd wtyczki na poniższych foto.
Czy ktoś może mi powiedzieć, co to za wtyczka i do czego powinna być podpięta ?
Silnik to 1.8 VVC.
Z góry dzięki, bo przeglądanie RAVE na razie nic nie dało.
Pzdr,
Mariusz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Sie 19, 2008 17:08 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Może się rozszczelnił układ klimatyzacji i nie ma czynnika albo jest go zbyt niski poziom i układ nie załącza sprężarki to po pierwsze. Po drugie moze być uszkodzona cewka na sprzęgle sprężarki. Po trzecie sprawdź bezpieczniki.
Co do tej wtyczki to może być od regulacji reflektora. Jeśli jest czysta wewnątrz to była podpięta gdzieś ale jesli jest przybrudzona to może jest nie wykorzystana w tej wersji wyposażenia. Bo wiązki są raczej uniwersalne, i takie same w różnych wersjach auta.
Pomógł: 22 razy Dołączył: 17 Cze 2007 Posty: 387 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: Wto Sie 19, 2008 19:13
rafalq1 napisał/a:
Może się rozszczelnił układ klimatyzacji i nie ma czynnika albo jest go zbyt niski poziom i układ nie załącza sprężarki to po pierwsze. Po drugie moze być uszkodzona cewka na sprzęgle sprężarki. Po trzecie sprawdź bezpieczniki.
Co do tej wtyczki to może być od regulacji reflektora. Jeśli jest czysta wewnątrz to była podpięta gdzieś ale jesli jest przybrudzona to może jest nie wykorzystana w tej wersji wyposażenia. Bo wiązki są raczej uniwersalne, i takie same w różnych wersjach auta.
Co do przyczyny nie dzialania klimatyzacji, to oczywiscie biore pod uwage wszystkie wyzej wymionione przyczyny. Bezpieczniki sprawdzilem, jutro pojade sprawdzic cisnienie w ukladzie.
Mozesz mi podpowiedziec jak sprawdzic cewke sprezarki ?
W sprawie wtyczki to pewnie masz racje, ze to od regulacji reflektora. W moim R nie ma tej opcji. Dzieki.
Mozesz mi podpowiedziec jak sprawdzic cewke sprezarki ?
na sprężarce masz złączkę z pojedynczym kabelkiem najprawdopodobniej czerwonym. rozepnij tą wtyczkę i od strony sprężarki podaj + z akumulatora sprzęgło wtedy powinno się załączyć. Jeśli nie padnięta cewka. robisz to oczywiście na wyłączonym silniku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum