Witam mam problem z klimą w moim samochodzie.Klima działała i nagle przestała,najpierw myślałem ze uciekł gaz ,ale klima była pełna.Sprężarka się załącza i przez ok 1min. chodzi a potem przestaje.Po włączeniu klimy sprzęgło słychać i podnoszą sie obroty silnika,czuć ze zaczyna chłodzić a za chwile przestaje.Sprzęgło sie nie rozłącza tylko chodzi dalej a klima nie chłodzi. Wymieniłem zawór rozprężający na nowy bo myślałem że to ale nic nie dało dalej to samo, moze wy mieliście taki przypadek i wiecie co zrobić
SPAMU¦
Wysłany: Wto Wrz 09, 2008 11:19 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Przyczyn moze być kilka. proponuje w pierwszej kolejności sprawdzic cisnienia na uruchomionym układzie klimatyzacji (niestety tylko w wyspecjalizowanym warsztacie). Może być tak że sprężarka nie daje dostatecznie dużego ciśnienia by czynnik mógł się schłodzić przy rozprężaniu. Następna sprawa to czy nie ma zbyt dużego brudu na skraplaczu (chłodnicy z przodu auta) ponieważ może słabo wychładzać sprężony czynnik. oraz może jeszcze być do sprawdzenia nastawa klapy ciepłe-zimne pomiędzy parownikiem, a nagrzewnicą w aucie (choć tego nie jestem pewien jak jest rozwiązany układ w tym modelu).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum