Wysłany: Pon Mar 22, 2010 22:52 [R75] Mam problem z dymieniem z webasta
Typ: CDTi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2003
MAM PROBLEM Z WEBASTEM CHODZI O TO ZE WYDOBYWA SIE Z TEGO PAROWNIKA SPOD WEBASTA DUZO DYMU I SLADOWE ILOSCI OLEJU ,BYŁEM Z TYM U MECHANIKA KTÓRY STWIERDZIŁ PO KONSULTACJI ZE ZNAJOMYMI ELEKTROMECHANIKAMI ŻE TO WINA STEROWANIA WEBASTA I WOGÓLE BYC MOZE UKŁADU ELEKTRYCZNEGO RZADEN Z TYCH FACHOWCÓW NIE POSIADA OPROGRAMOWANIA DO NAPRAWIENIA TEJ USTERKI A WIEC TEZ NIE PODEJMIA SIE TEi NAPRAWY. CO O TYM MYSLICIE GDZIE SZUKAC WINY?? I GDZIE BEDE MOGŁ TO NAPRAWIC? JESTEM Z OK KIELC.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Lis 29, 2010 19:02, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Mar 22, 2010 22:52 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Bluagrana110, ja myślę tak: nazbierało się dużo nagaru w środku webasta i dlatego dymi, może się też "kończyć" świeca żarowa/czujnik płomienia, ale puki chodzi to znaczy, że jest sprawne i nie mu tu nic sterownik do dymienia, nie wiem skąd taka teoria...
Na pewno nie zaszkodzi wyczyszczenie webasta w środku, należałoby je wyjąć i rozkręcić, przeczyścić i poskładać. Myślę, że na dymienie pomoże, a samą świeczkę też nie problem kupić. Jeśli chcesz to podjedź do serwisu webasto lub do serwisu ciężarówek, tam powinni mieć tester do webasto i się dowiesz co i jak.
filtr powietrza w webascie lub filtr paliwa ( jesli jest ) może mieć równiez na to wpływ. Zbyt uboga lub bogata mieszanka powoduje dymienie. Lub zapowietrzajacy sie dopływ paliwa
pompka impulsowa podaje kropelkowo z baku paliwa, jakby się zapowietrzało oznaczałoby to brak paliwa w baku, a nagramadzanie się paliwa w webascie oznaczałoby strzały
ostatnio miałem też problem z webastem. mianowicie zaczeło mi dymić ale na czarno. spaliny były dość intensywne i było czuć je w kabinie. wczoraj odkręciłem webasto i przeczysciłem je. zrobiłem nawet foto dla zainteresowanych. po przeczyszczeniu webasto jak nowe
i lepiej grzeje
Witam. Nie działa webasto, mechanik powiedział, że mam spaloną świece, sam rozebrałem i wyciągnąłem świece, po podłączeniu na krótko grot robił się czerwony. Czy tak ma być, lub jak sprawdzić poprawność działania świecy?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum