Witam.
Wiem, że temat na forum był już wałkowany wiele razy, ale pojawiły sie przed zimą nowe opony, o których nie znalazłam opinii na forum.
Posiadam letnie opony 185/65 R14 86 H, zimówki zamierzam kupić w rozmiarze 175/65 R14 z indeksem prędkości T do 190km/h, czy do Rovera 25 zalecany jest indeks nośności 86 czy można zakładać z niższym np 82 ?
Może giewu tu zajrzy - on na takich kleberach jeżdzi chyba
Brt zajrzałem
Tunia napisał/a:
Przymierzam się do tych:
Kleber KRISALP HP - 175/65R14 82 T DOT: 2007,Produkcja: Hiszpania cena 142zł
http://www.opony.interia....el=KRISALP%20HP
ocena 4,5 w 384 opiniach użytkowników
jak Bartek wspomniał na nich właśnie przejeździłem ostatnią zimę i moim zdaniem uśredniona ocena wystawiona przez innych użytkowników jest jednak mało adekwatna do jej rzeczywistej wartości ... moim zdaniem w skali od 1 do 5 zasługuje na notę 7
... ta opona to był jeden z moich najlepszych zakupów poczynionych dla ROVERka
Tunia, ponieważ mamy bliźniacze niemal samochody więc ze spokojnym sumieniem mogę Ci je polecić ... przy rozsądnej oczywiście jeździe spełnia wszystkie swoje wymogi jako opona zimowa
Tunia napisał/a:
... czy do Rovera 25 zalecany jest indeks nośności 86 czy można zakładać z niższym np 82
"INDEKS NOŚNOŚCI oznacza maksymalne obciążenie, które opona jest w stanie unieść przy maksymalnej prędkości określonej jej symbolem." ...
a kiedy to w okresie zimowym uzyskujemy maksymalne prędkości ? ... śmiało możesz zakładać 82T
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum