Wysłany: Sob Wrz 20, 2008 11:38 [R 214 si 97'] NIE GRZEJE
Witam
W moim reverku 214 si nie ma grzania wewnatrz samochodu. Wymienilem termostat, pukalem nagrzewnice roznymi preparatami i nic... Po nagrzaniu silnika goraca woda dochodzi za zawor nagrzewnicy az do przewodow miedzianych dalej jest wszystko zimne. Niewiem jest cos chcialem wymienic nagrzewnice badz ja wyjac i sprawdzic rozebralem pol auta cala deske ale nie moge sie do niej dostac nie wiem jak wyjac ten caly element gdzie na koncu jest nagrzewnica. Prosze o pomoc!!!
SPAMU¦
Wysłany: Sob Wrz 20, 2008 11:38 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
A co do Twojego problemu, to miałem podobny problem.
Zobacz, czy masz płym w zbiorniczku wyrównawczym (płyn od chłodnicy).
Właśnie brak/niedobór płynu jest powodem braku ogrzewania w kabinie (ja tak miałem).
Miałem ten sam problem co Ty i skończyło się na walniętej uszczelce pod głowicą.
Oto link do mojego tematu: http://forum.roverki.eu/v...p=249061#249061
Jak nie masz płynu, to go dolej i odpowietrz sobie układ za wczasu abyś nie miał podobnych problemów co ja.
Daj znać co ustaliłeś!
Powodzenia i szerokości!
Wysłany: Nie Wrz 21, 2008 21:31
miałem podobne problemy, a ponieważ byłem niedoświadczony w tych sprawach skończyło się na remoncie silnika , więc zgadzam się z coldmanns`em i sprawdź czy nie ubywa ci płynu...
Witam ponownie...
Wiec tak plyn zawsze jest i nie ubywa go, caly uklad czyszczony i odpowietrzany i nadal nic sie nie dzieje. Mam pytanie jak sie dostac do tej nagrzewnicy czy Ktos to rozbieral?? popdowiedzieli mi ze moze jest wlasnie ta nagrzewnica walnieta. Czy mozna to jakos sprawdzic?? Auto w tym momecie stoi rozebrane praktycznie cale wewnatrz by sie dostac do nagrzewnicy.... A i dodam ze auto pare miesiecy temu mialo wymieniana uszczelke pod glowica wiec chyba powinno byc ok. Pozdrawiam
Witam ponownie...
Wiec tak plyn zawsze jest i nie ubywa go, caly uklad czyszczony i odpowietrzany i nadal nic sie nie dzieje. Mam pytanie jak sie dostac do tej nagrzewnicy czy Ktos to rozbieral?? popdowiedzieli mi ze moze jest wlasnie ta nagrzewnica walnieta. Czy mozna to jakos sprawdzic?? Auto w tym momecie stoi rozebrane praktycznie cale wewnatrz by sie dostac do nagrzewnicy.... A i dodam ze auto pare miesiecy temu mialo wymieniana uszczelke pod glowica wiec chyba powinno byc ok. Pozdrawiam
Skontroluj jeszcze zawór nagrzewnicy i cięgna sterujące zaworem!
Ja osobiście miałem już przypadek , że zaworek (w tym przypadku tłoczkowy) pozostał w pozycji "zamknięty - klozet " mimo , że dźwigienka pracowała normalnie...
Po prostu "zdechnęło" połączenie tłoczka z dźwigienką- czego z zewnątrz nie było widać...
Witam po dlugim czsie... bylem na wyjezdzie...
wiec powracajac do tematu... roverek dalej stoi rozebrany nagrzewnica wyjeta czyszczona dobrych pare razy....wiec skladamy i nic... auto nagrzane a z wylocikow leci zimne powietrze.. rurka ktora wprowadza wode do nagrzewnicy ta nadole jest goraca a ta juz na gorze zimna jak lod... co dalej?? moze jednak ten uklad jest zapowietrzony?? jak odpowietrzyc w tym modelu??
[ Dodano: Sob Paź 18, 2008 17:04 ]
te zaworki co kolega mowil sprawdzic sprawdzone uklad tez odpowietrzony w ten sposob i dalej nic:( osoba ktora mi pomaga (wiecej sie na tym zna) twierdzi ze dalej jest nie odpowietrzony ten uklad hmmm i co dalej??
Sprawdźcie drożność przewodu powrotnego z nagrzewnicy...
Po zagrzaniu silnika potrzymaj go na ok 5000 RPM przez ok 40sec...
Powtórz to kilka razy, aż zacznie grzać.
Zaobserwuj przy tym czy na wysokich obrotach dmucha ciepłem czy nie.
Powodzenia!
Hej nie chce zakładać nowego tematu więc podepnę się tutaj. Mój problem jest taki, że pokrętło w konsoli zimne-ciepłe, nie do końca da się przekręcić na pozycję czerwoną, tak mniej więcej w połowie czerwonego się zatrzymuje i nie idzie dalej ma ktoś pomysł co z tym zrobić ?
Pomógł: 43 razy Dołączył: 24 Wrz 2007 Posty: 310 Skąd: Kraków
Wysłany: Nie Paź 19, 2008 09:12
vanetten napisał/a:
Hej nie chce zakładać nowego tematu więc podepnę się tutaj. Mój problem jest taki, że pokrętło w konsoli zimne-ciepłe, nie do końca da się przekręcić na pozycję czerwoną, tak mniej więcej w połowie czerwonego się zatrzymuje i nie idzie dalej ma ktoś pomysł co z tym zrobić ?
Sprawdź cięgno idące od pokrętła do zaworu nagrzewnicy, pewnie gdzieś się przyblokowało co uniemożliwia przesunięcie pokrętła do końca
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum