Wysłany: Nie Paź 26, 2008 09:59 [R 200 8V 98'] Czy grzanie w aucie może powodować chorobę?
Witam, mam tym razem taki nietypowy problem, otóż wczoraj sobie z dziewczyną wyjechałem do pszczyny czyli w około 1,5h trase po nagrzaniu samochodu dziewczyna zmieniła taki przesuwak ciągle był po lewej stronie a ona na maxa w prawo go dała
Chodzi mi o to pod pokrętłem siły nadmuchu (1 2 3 4) z lewej taki chłopek jest a z prawej kuleczka
No i jak to zmieniła dojechaliśmmy po 1,5h godziny na miejsce pochodziliśmy 3h na miejscu i nagle ona zaczęła się źle czuć a po godzinie również ja nie przewiało nas tam ani nic z tych rzeczy i jedyne co to może jakieś roztocza tam były w mojej wentylacji grzyby no nie wiem, do czego służy ten suwak możliwe, że nas kiepski stan zdrowia jest tym spowodowany?? objawy mamy takie same ból głowy, temperatura i boli ogólnie wszystko.
SPAMU¦
Wysłany: Nie Paź 26, 2008 09:59 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
IMO nie ma to nic do rzeczy...
Ten suwak służy do regulacji wpuszczanego zimnego powietrza - tzn. nawet jak jest włączone ogrzewanie przez część kratek (chyba środkowe, już nie pamiętam...) wlatuje zimne powietrze. Przynajmniej u mnie tak działało
Możesz popsikać to jakomś środkiem na prawdziwki, może jest tam jakiś filterek kabinowy bodaj w 200 jest i ot to. Moze macie alergie na kurz? A jeśli stoisz na dworze autem też jakiś idiota mogł Ci wsypać coś do wentylacji.
Chory to raczej możesz być od klimy co ja właśnie przechodze
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Ostatnio zmieniony przez RoBBoD Nie Paź 26, 2008 10:22, w całości zmieniany 1 raz
memphisto, już Ci odpowiedzili, że jak na ludziku, to masz ciepłe powietrze we wszystkich dostępnych kratek nawiewiu. W momencie gdy dasz na "kuleczkę", to w niektórych kratkach leci ciepłe powietrze, a w niektórych zimne
ywis, no tak zgadza się ale mi z środkowych kratek bucha ciepłem a po godzinie jazdy na kuleczce środkowy nawiew jest rzekłbym gorący prawie parzy jak się go dotyka chyba, że to właśnie z niego leci to ciepłe a z bocznych zimne
Witam moja rada-jeśli jest filtr to zajrzeć do niego,jeśli masz klimę to producent zaleca raz w tygodniu aby klima była włączona przez parę minut(nawet w zimę),jak klimę wyłanczasz to równierz producent zaleca aby osuszyć instalację normalnym nadmuchem pozatym raz w roku wymiana lub dobicie gazu i odgrzybianie instalacji i czort wie czy ktoś przed tobą się stosował do tego jeśli nie masz klimy też bym tą instalację przeczyścił
Mnie gardło zaczeło napie**** a teraz chyba reszta dochodzi. Co do mojej klimki to auto 1,5 roku w kraju gość nic z klimą nie robił. Autko mam od tyg. wiec jeszcze nie byłem na odgrzybianiu ani napełnaniu klimy. Ale pewnie polipów w niej od groma Tylko jak mam jechac z zaparowanymi szybami?
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Pomógł: 84 razy Dołączył: 20 Paź 2007 Posty: 757 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Nie Paź 26, 2008 11:28
memphisto napisał/a:
ywis, no tak zgadza się ale mi z środkowych kratek bucha ciepłem a po godzinie jazdy na kuleczce środkowy nawiew jest rzekłbym gorący prawie parzy jak się go dotyka chyba, że to właśnie z niego leci to ciepłe a z bocznych zimne
Suwak z chłopkiem jest do puszczenia zimnego powietrza z zewnątrz.Zamknij go na a przesuń suwak ten od obiegu zewnętrzny/wewnętrzny w pozycję na środek.
Zamknij środkowe kratki nawiewu a otwórz boczne. Puść nawiew na podszybie tak jak masz ustawione na pokrętle. Siłę grzania regulujesz środkowym pokrętłem i będzie ok.
Dodatkowo radzę wyjąć filtr kabinowy znajduję się za schowkiem, należy zdjąć cały schowek.
Kup jakiś środek do odgrzybiania klimy, są to środki w spreju (koszt banalny), spryskujesz wszystko w środku wkładasz nowy filtr lub stary potraktuj odkurzaczem.
Włącz nawiewy na maksa w różnych pozycjach, po tej operacji przewietrz auto.
Wtedy masz pewność że, nie masz żadnych mikrobów.
_________________ Był 214 si LPG 16v 1.4 103KM 97r. Platinum Silver
Był R 25 2.0 iDT 113kM 05r. X POWER GREY MET
Koledzy mam identyczną deskę rozdzielczą u siebie i nie posiadam klimatyzacji. Z tego co się orientuje w wersji bez klimatyzacji nie ma żadnych filtrów kabinowych, jestem w błędzie
Koledzy mam identyczną deskę rozdzielczą u siebie i nie posiadam klimatyzacji. Z tego co się orientuje w wersji bez klimatyzacji nie ma żadnych filtrów kabinowych, jestem w błędzie
Nie nie jesstes w błędzie. Tylko bolidy (r200/25, nie wiem jak reszta) z fabryczną klimą mają fabryczny filtr kabinowy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum