Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 111 Skąd: Lublin
Wysłany: Nie Paź 26, 2008 15:57 [R75] Prawa str. nie grzeje ? Rozwiązanie .
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
witam mam climatronik , a problem wygląda tak : lewa strona czyli od kierowcy działa poprawnie natomiast z prawej strony , ustawie niską temp. to leci zimne powietrze ale jak ustawie na maxa ' HI' to leci delikatnie letnie powietrze nie tak gorące jak w lewych nawiewach, co to może byc proszę o pomoc .
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Gru 12, 2010 19:23, w całości zmieniany 3 razy
SPAMU¦
Wysłany: Nie Paź 26, 2008 15:57 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 43 razy Dołączył: 24 Wrz 2007 Posty: 310 Skąd: Kraków
Wysłany: Nie Paź 26, 2008 16:25
wczerniec napisał/a:
witam mam climatronik , a problem wygląda tak : lewa strona czyli od kierowcy działa poprawnie natomiast z prawej strony , ustawie niską temp. to leci zimne powietrze ale jak ustawie na maxa ' HI' to leci delikatnie letnie powietrze nie tak gorące jak w lewych nawiewach, co to może byc proszę o pomoc .
Nie wiem jak to jest w przypadku R rozwiązane, ale na pewno powietrze leci przewodami od wentylatora i nagrzewnicy, więc na początek proponuje posprawdzać te przewody czy któryś nie spadł lub sie poluzował i powietrze trafia nie tam gdzie powinno czyli do kratek wentylacji.
Wysłany: Nie Paź 26, 2008 20:57
no tak ale jak by spadł jakiś przewód to raczej by nie dmuchało powietrza a u mnie leci powietrze przez nawiewy tak samo z lewej jak i z prawej tylko że z prawej chłodne a z lewej takie jakie powinno być
Niestety po wielu godzinach spędzonych przy autku nie znalazłem rozwiązania problemu. Będę musiał pojechać chyba do warsztatu i podpiąć roverka do komputera może coś wyskoczy.
Wysłany: Pon Paź 27, 2008 11:08
Dzięki za wskazówke .Jak naprawie to opisze , zaczne od tego silniczka
[ Dodano: Wto Paź 28, 2008 20:21 ]
sprawdziłem silniczki oba pracują , klapka się otwiera i zamyka a ciepłego powietrza dalej nie ma . Nie wiem gdzie dalej szukać ?
[ Dodano: Wto Paź 28, 2008 20:23 ]
oczywiście z prawej strony bo z lewej grzeje o.k.
Mamy więc tak samo. U mnie też oba silniczki pracują normalnie.
Może sprawdź jeszcze poziom płynu chłodzącego -mógł gdzieś wyciec. Zaraz przy zbiorniku będziesz miał przewód z taką wkręconą śrubką. Po jej odkręceniu i włączeniu silnika i nawiewów na maksymalną temperaturę można odpoietrzyć układ - dopóki płyn wydobywa się z pęcherzykami powietrza znaczy to, że nadal trwa odpowietrzanie. Kiedy zacznie wydobywać się sam płyn możesz zakręcić zaworek.
Jeśli i to nie pomoże to nie wiem. Może gdzieś w nagrzewnicy jest zapchany jakiś przewód, którym doprowadzne jest ciepłe powietrze na stronę pasażera? Nie wiem. Nie znam budowy tego urządzenia. W przyszłym tygodniu podjadę do warsztau i zapytam się co moze być nie tak.
Na razie z zimnym nawiewem radzę sobie tak - nastawiam maksymalną temperaturę i zamykam prawie do końca nawiewy od strony kierowcy. W ten sposób powoduję, że od strony pasażera leci cieplejsze powietrze.
Wysłany: Wto Lis 04, 2008 22:32
ja znalazłem przyczyne zimnego powietrza z prawych nawiewów mianowicie ; po zdjęciu dekla nagrzewnicy z prawej strony, zauważyłem że prawa strona nagrzewnicy jest zimna ,po zdemontowaniu przewodów przepłukałem nagrzewnice wodą pod ciśnieniem i zalałem gorącym octem i odczekałem dwie godzinki i znowu wodą pod ciśnieniem i po założeniu przewodów zalałem płyn . Naprawde pomogło , ktoś mósiał wcześniej zalać układ wodą i osadził się kamień . Pozdrawiam
Mam nadzieję, że u mnie będzie podobna przyczyna i, że uda mi się ją rozwiązać. Mam pytanko: czy miałeś jakiś problem z demontażem nagrzewnicy? Ile czasu zajęła Ci naprawa?
Na forum czytałem, że niektórzy czyszczą nagrzewnicę nie demontując jej - dolewają np. octu do układu? Czy jest to bezpieczne dla autka? A może można użyć odkamieniaczy?
Wysłany: Sro Lis 05, 2008 20:39
ja nie wyjmowałem nagrzewnicy , zdjąłem przewód od webasto on idzie bezpośrednio do nagrzewnicy a drugi jest z tyłu silnika najlepiej się do niego dostać po wyjęciu akumulatora i demontażu jego podstawy , wtedy jest dobry dostęp
[ Dodano: Sro Lis 05, 2008 20:42 ]
jak byś coś nie wiedział to 502 47 46 91
Dzięki za info. Postaram się jak najszybciej dobrać do mojego roverka:-)
Na allegro znalazłem środki do czyszczenia układu chłodniczego - środek wlewa się do zbiorniczka na jakieś 30 minut, silnik musi pracować a nawiewy trzeba ustawić na maksymalną temperaturę. Potem spuszcza się płyn i wlewa nowy. Środek usuwa rdzę, osady, resztki oleju itd. Jego koszt to od ok. 10 do 35 zł. Może spróbuję tym też przeczyścić - jeśli mam zasyfioną nagrzewnicę to reszta układu też może być zanieczyszczona.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum