Wysłany: Wto Sty 06, 2009 17:51 [R214 Si 97r] Gwizdanie przy włączonej dmuchawie?
Hej,
A co to może być? Zatrzymuję samochód, jest sporo śniegu na drodze, dmuchawa działa na 4-tym biegu, a tak z prawej z przodu zaczyna piszczeć/gwizdać, podobnie do paska klinowego... Zmieniam dmuchawę na wolniejsze obroty - dźwięk znika. I zagadka, hmm, przejmować się tym?
Pozdrawiam!
SPAMU¦
Wysłany: Wto Sty 06, 2009 17:51 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Maj 2008 Posty: 165 Skąd: Chorzów
Wysłany: Wto Sty 06, 2009 18:51
0x40, stawiam na pasek klinowy, ma za słaby naciąg i piszczy przy dużym obiążeniu... gdy wyłaczysz nawiew pobór prądu jest mniejszy, alternator nie ma takiego oporu i pasek nie piszczy
_________________ Nie ma słabych aut... są tylko słabi kierowcy
Mhm, dzięki, jednak to pasek klinowy i jego kolega alternator. Z reguły jeżdżę autem do pracy i z powrotem (2,5-3km w jedną stronę), włączam całą elektrykę (szyba, nawiew, radio, światła) i czasem wtedy jak jest zimno/śnieg pojawia się piszczenie jak jestem na niskich obrotach. Mam wtedy dwie opcje - wyłączyć elektrykę i przestanie, albo obserwować jak przy ruszaniu moc spadnie
Gość z zaprzyjaźnionego warsztatu mówi, że z naciągiem się nie zakombinuje, bo tu jest automatyczny naciąg (?), za to po powrocie z pracy powinienem zostawić auto na 5 min. z wyłączoną elektryką i powinno być ok. Hmm...
że z naciągiem się nie zakombinuje, bo tu jest automatyczny naciąg
nie jest automatyczny, jest śruba regulacyjna od dołu, ale najpierw trzeba poluzować śrubę mocującą rolkę napinacza... poszukaj, były nawet rysunki
na dolnym odcinku (od klimy do wału korbowego) pasek powinien się ugiąć 10mm pod naciskiem 10 kg, czy jakoś tak
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Ehehe... rzeczywiście, sprawdziłem w RAVE i powinna tam być śruba regulacyjna, a gość patrzył przy mnie i mówił, że nie ma. Ale jest, prawda? Gdyby nie było, to pasek by nie zleciał? Omg, chyba zaraz sam sprawdzę, tylko ciekawe czy się uda tak bez wjazdu na kanał...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum