Wysłany: Nie Gru 21, 2008 18:58 [214i 99'] Angel Eyes (Ringi) do R200 - soczewki i xenon
Witam, jestem już o krok od zakupu Angel'ów do mojej 200'tki ale czytam te forum i czytam i boję się o xenony piszecie, że musi być autoregulacja bo oślepiają strasznie ale niektórzy mówią, że w soczewkach problem nie występuje?
Ma sens do soczewek wciskać xenony czy będę ostro po oczach walił? i czy ta regulacja tym suwakiem do wysokości świateł będzie działać na soczewkach? i w ogóle czym się różni soczewka od zwykłego klosza standardowego z R200?
SPAMU¦
Wysłany: Nie Gru 21, 2008 18:58 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
W sumie chyba jeden jedyny argument za tym, że nie warto jednak kupować soczewek tym bardziej, że nie są one z homologacją, przynajmniej tak sądzę, no ale za to ciekawie wyglądają w aucie.
Pomógł: 4 razy Dołączył: 22 Paź 2007 Posty: 527 Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Gru 28, 2008 01:13
po 1) soczewka ma homologacje PL!
po 2) samochód robi się o wiele bardziej atrakcyjny.
po 3) ja mam xenony i szoczewki i jakoś nikogo nie oślepiam i nie mam problemów z policją ani z niczym takim!
po 4)po co się wypowiadać jak się nie ma o czymś pojęcia?
po 3) ja mam xenony i szoczewki i jakoś nikogo nie oślepiam i nie mam problemów z policją ani z niczym takim!
A co zatrzymujesz kazdego z naprzeciwka i go pytasz?? :0
Ale zadajmy sobie pytanie skoro tak latwo zrobic xenony w aucie, i mozna to zrobic tak ze bedzie super cacy itp... to dlaczego to jest nielegalne?? i z tego co wiem to w większości krajów europejskich...
_________________ Sentyment do r200 silverstone pozostanie na zawsze...
maciekwawa A powiedz mi jak z przegladem bo wiem ze soczewki przechodza.. ale Ty masz xenon ?
Z przeglądami różnie bywa i tu 100% zależy od diagnosty. Jeden przepuści a drugi nie.
@michone
Jeżeli chodzi o Polskę to nie jest to jednoznacznie określone.
Nie ma paragrafu który mówi "Przeróbki zwykłych lamp na xenonowe poprzez wymianę żarówek na żarniki są zabronione", z kolei przepis mówiący o poziomowaniu i spryskiwaczu dotyczy się lamp fabrycznie montowanych w autach po 1999 roku.
Ponoć ma wejść jakaś nowelizacja w 2009 roku która będzie w jasny sposób określała tą kwestie.
Co do praktyki to znajomego ksenon HID kosztował u niebieskich 200zł + 4pkt (mógł wymienić żarówki na miejscu i nie było by problemu, ale nie miał )
Jeżeli chodzi o Polskę to nie jest to jednoznacznie określone.
Nie ma paragrafu który mówi "Przeróbki zwykłych lamp na xenonowe poprzez wymianę żarówek na żarniki są zabronione", z kolei przepis mówiący o poziomowaniu i spryskiwaczu dotyczy się lamp fabrycznie montowanych w autach po 1999 roku.
Czyli problem znika w wypadku aut np 1998 czyli moj rocznik ?
soczewki maja homologacje reflektor nie ... = łapa bądź przychylonsc na stacji diag. Co do stróżów prawa, polecam przejechać się na S czy FireR - to sie zdziwisz jak Tobie problemu nie zrobią
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Wysłany: Nie Gru 28, 2008 17:53
po 1 nie musze nikogo zatrzymywac zeby wiedziec czy oslepiam czy nie, bo lampy sa ustawione najnizej jak sie da a po drugie robilismy testy!
po 2 lampy soczewkowe maja homologacje i wolno miec w nich xenony.
po 3 ja mam zestaw xenonów z homologacją
po 4 zadna stacja nie ma prawa sie o to przyczepic (robilem niedawno badanie).
po 5 kontrole policji juz mialem kilka razy i pytalem powiedzieli że jest legalne w soczewkach!
XENONY OŚLEPIAJĄ W SERYJNYCH LAMPACH NA NIESPOLEROWANYCH KLOSZACH!- i tego miec nie wolno!!
Ja mam w lampach diody zamontowane niebieskie podczas jazdy i policja oraz diagnosta powiedzial ze lampy maja homologacje i sa dopuszczone do sprzedazy oznacza iz wolno na nich jezdzic!!
Tyle ode mnie na temat lamp i xenonów!
[ Dodano: Nie Gru 28, 2008 17:55 ]
Valander_wwa napisał/a:
soczewki maja homologacje reflektor nie ... = łapa bądź przychylonsc na stacji diag. Co do stróżów prawa, polecam przejechać się na S czy FireR - to sie zdziwisz jak Tobie problemu nie zrobią
Jeżdze na fire road i spalarnie i cargo itd! i tam wlasnie mnie policja zatrzymywała!!!
Wiem co mówie. Co do wyscigów to zapraszam do mojego stowarzyszenia. www.wst.org.pl
ej chłopaki o co wy się kłócicie jak mówi ze nie ma problemów ze psy się nie czepiają i przegląd przeszedł to czemu mamy nie wieżyc ! ale jeśli komuś za mało a Maciek jest pewny swego to można na spocie zaprosić Pieski i sami sprawdza najwyżej zatrzymają dowód
Wysłany: Pon Sty 05, 2009 20:05
dobryziom napisał/a:
ej chłopaki o co wy się kłócicie jak mówi ze nie ma problemów ze psy się nie czepiają i przegląd przeszedł to czemu mamy nie wieżyc ! ale jeśli komuś za mało a Maciek jest pewny swego to można na spocie zaprosić Pieski i sami sprawdza najwyżej zatrzymają dowód
Wg mnie maciek moze miec zrobione profi, ja tego nie neguje. Mi chodzi ze nie jest to legalne w 100%. A że jak juz zrobił ta przeróbka to przynajmniej użył głowy do tego
_________________ Sentyment do r200 silverstone pozostanie na zawsze...
Niebieskie postojówki nie są zgdone z przepisami, ponieważ powinny one świeć na biało lub żółto a świecą jak sama nazwa wskazuje na niebiesko. Jest dokładny przepis określający barwę świateł, ale nie potrafię go przytoczyć ponieważ nie jestem ekspertem w tych dziedzinach.
Tak samo ksenony są niezgodne z prawem, ale do tego odnosi sie inny przepis.
Maciek ja tam nie będę zapraszał bo mi to do niczego nie potrzebne jak mówisz ze nie masz problemów to nie mam powodów żeby nie wierzyć poza tym nie interesują mnie jak wiesz tego typu gadżety i była to propozycja dla reszty kwestujących
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum