Wysłany: Pią Sty 23, 2009 12:18 [all] Centra FUTURA opinie // albo akumulator żelowy?
Hej,
pewnie jutro będę musiał zamówić nowy akumulator bo stary coś ostatnio zaczął wariować w sumie dość szybko bo ma dopiero niecałe 2 lata... na szczęście jest gwarancja wiec kaska się zwróci teraz pytanie ktoś użytkuje taki aku http://centra.com.pl/nasz...a/futura-5.html do mojego autka CA602 60Ah ( ostatnio jak kupowałem miał być niby 64Ah, a dzisiaj na stronie boscha jeszcze co innego http://www.akumulatorybos...amochodu=127902 ) kosztuje 299pln chyba dobra cena. Zastanawiam się również nad akumulatorem żelowym jakieś opinie rady?
_________________ Tomcata na części info na PW
Ostatnio zmieniony przez piter34 Czw Sty 29, 2009 10:23, w całości zmieniany 3 razy
SPAMU¦
Wysłany: Pią Sty 23, 2009 12:18 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
dobryziom, kazdemu polecam Centre Future + bo to naprawde niesamowity aku...
Ze wszystkich ktore mialem a byly Bosche, Kagery, Dalco, Shnaidery, Varta i takie tam... Centra oraz Exide sa najlepsze...
Wg mnie najlepszy akumulator jaki tylko moze być spośród kwasowo-ołowiowych.
A co do żelowych to w samochodzie nie testowałem ale w kilku motorkach miałem i sprawuje się całkiem dobrze, myślę, że lepiej od kwasówki. Tyle, ze w przypadku aku do motocykla cena jest porównywalna baterii żelowej i kwasowej, no a w przypadku aku do autka różnica jest już spora, dlatego na twoim miejscu bez zastanawiania brałbym centre.
thx chłopaki chyba mnie przekonaliście do zakupu, oczywiście jak by ktoś miał jeszcze jakieś spostrzeżenia tym bardziej dotyczące aku żelowych lub rożnych parametrów Ah do tego samochodu u producentów to śmiało
23ah prad rozruchu kolo 500 - zerowe problemy - calosc 7 kilo.
Mozesz sobie to rzuczac, do gory nogami montowac - robic co chcesz i zakup jest na lata.
Jak nie planujesz car audio to lepiej dolozyc 100-150 zeta do syfa centry moim zdaniem poczekac 2 tygodnie i miec wypasa wyczynowego i -7 kilo na aucie BTW Centra Futura jest chyba najlzejsza i dobrze sie sprawuje z tych wszystkich zwyklych jak brac to ja.
No tak, ale to pojemnosć troche niska. Włączysz np światła, radio dmuchawe i kierunki i już napięcie może drastycznie spaść. No a na zgaszonym silniku prądu starczy na prawie 3razy krócej niż na standardowej baterii 60Ah.
Konrad_Zr160 [Usunięty]
Wysłany: Nie Sty 25, 2009 12:09
W praktyce chodzi bez problemu i wystarcza na wszystko a kreci mocniej jak 60tka analogowa Szczerze mowiac pali to od sztycha i zerowe problemy nawet na -20 po 3-4 dniach nie zapalania. Dlatego mowie jak ktos nie planuje car audio tak jak ja i jezdzi lekkim autem i pakuje w niego madrze tak jak DOBRYZIOM to warto sobie to kupic bo fajna sprawa i zwraca sie z czasem bo trwalosc jest wielokrotnie wieksza i wytrzymalosc tego sprzetu a cenowo jest praktycznie to samo jak sie ladnie postara. Pozdr.
Konrad_Zr160 musze wlasnie poszukac jakiegos zelowego tylko bym wolał znalesc gdzies na miejscu za rozsadne pieniadze, bardzo mi pasuje zelowka z uwagi na to ze moglbym przelozyc go do bagaznika. No nic poszukam na allegro albo w hurtowniach samochodowych.
PS moge jescze troche podumac bo moj aku odzyl... chociaz jak znajde zelowke w dobrej cenie oddam go do reklamcji
a masz na tej zelowce podany max prad ladowania
zelowka nie lubi byc ladowana zbyt duzym pradem,
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
Konrad_Zr160 [Usunięty]
Wysłany: Wto Sty 27, 2009 12:53
Dobryziom niestety te aku sa nie do dostania w Polsce. Owszem ciezkie kupisz optimy itp. bardziej do car audio. Jedyne zrodlo ktore dorwalem to edo performance w uk najblizej. Ja juz od nich bralem. Jakbys faktycznie byl zdecydowany to cos moge pomoc w sciagnieciu. Generanie tez nie mieli tego na stanie i troszke trwalo z USA do Uk ale potem juz po masle kilka dni paczka w domu. Dali mi rowniez fajny rabat bo jak uslyszeli ROVER/MG to nie widzieli, ze wogole takie auta sa i jeszcze bardzo chca fotografie do katalogu firmowego tego autka.
AndrewS - tez sie o to balem a sie okazuje ze bezproblemowo jako zamiennik moze byc.
Ja to mam pol roku juz jezdze i dziala bardzo dobrze nie zauwazylem nadmiernego grzania sie aku itp. Napiecia elegancko, zerowe problemy z instalacja w aucie.
a masz na tej zelowce podany max prad ladowania
zelowka nie lubi byc ladowana zbyt duzym pradem,
Nic bardziej mylnego. Klasyczny akumulator kwasowo-ołowiowy powinien być ładowany prądem wynoszącym 10% pojemności akumulatora (czyli aku 60Ah ładujemy prądem 6A).
Dla porównania akumulatory żelowe są przystosowane do prądu ładowania wynoszącego 30% pojemności akumulatora (czyli analogicznie aku 60Ah możemy ładować prądem 18A).
dzisiaj sobie przeglądałem zaprzyjaźnione forum i znalazłem ciekawa stronę z aku. http://www.essa.com.pl/of...id=183&pid=1511 nie wiem czy się nie przymierze do takiego waga oraz wielkość jest idealna
a ja mialbym pytanko z innej beczki ale nie bede zakladal nowego tematu w tym celu.
Panowie auto stoi w garazu od miesiaca i akumulator sie rozladowal juz dawno.
Czy jak go podepne na przewody od kolegi, odpale i pochodzi troche i sie podladuje to bedzie dobrze smigał taki aku? czy raczej nie ma takiej opcji?
akumulator bez obslugowy varty (nie mozna dolewac wody)
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Sprawdz czy na pewno nie mozna dolac wody, wiele bezobslugowych ma taka mozliwosc Ja bym wzial i podladowal prostownikiem bardzo malym pradem. Chyba, ze chcesz tylko auto odpalic i np. zaraz sprzedac. Opcja z protownikiem daje wieksza szanse, ze akumulator bedzie dluzej dzialal ok.
Konrad_Zr160, według mnie nie ma nic gorszego do audio niż akumulator żelowy.
Akumulatory żelowe nie lubią być mocno rozładowywane i nawet kilka głębokich cykli potrafi nieodwracalnie popsuć akumulator.
dobryziom, akumulatory Stingera to jedne z najlepszych na świecie. Bardzo wydajne szczerze mogę je polecić do zwykłego użytku jak i do wyczynów w CA. Akumulatory Stingera szczególnie z czerwonej serii nie ustępują takim markom jak np. Kinetik który jest wykorzystywany w ekstremalnych instalacjach audio.
_________________ R400 1.4, R620Ti, R420Si, R400 2.0 Turbo, R200 Coupe, R800 Coupe Turbo ->
R200 Coupe Turbo & V8
gpredki, dzieki za info. U mnie napewno nie mozna lac wody to na bank wiem bo juz sprawdzalem i pod nalepke tez zerkalem. Auta nie sprzedaje, naprawie sobie i dalej bede jezdzil nim, wiec zrobie tak jak mowisz i prostownikiem go najpierw potraktuje;) akurat kolega dysponuje takowym:)
dzieki wielkie:)
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Konrad_Zr160 [Usunięty]
Wysłany: Sob Lut 14, 2009 15:52
Brail do car audio sie nie nadaje - optima, stingray bedzie lepsza ale wagowo nie ma porownania. Stingraya zoltego mialem i polecam. Ma rowniez moj kolega juz z 4 lata i daje rade. Ja szukalem ultralekkiego - car audio mnie nie interesuje w tym samochodzie. Brail robi sprzety dla wydmuszek typowo pod tor.
Dobryziom - ten jest niezly ale nie rewelacyjny jakby taki super byl to by mial 2 razy tyle prad rozruchu jak moj takze sobie sprawdz czy to bedzie dobrze krecilo bo ma raptem ok 200 A. Moj odbija pod 500 i radzi sobie super z 1.8 vvc. Moze byc za malo na Twoje 2 litry. Wciaz polecam braila - to jest the best firma na swiecie w temacie male, lekkie, wydajne. Nie potrzeba nic wiecej jak dla nas 20-30 ah ale prad rozruchu ile wlezie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum