Wysłany: Sob Lis 08, 2008 13:46 [R200 1,4si 99r] jakie świece
Witam. Szukałam w tematach , ale nie odnalazłam. Wydaje mi się że potrzebna będzie wymiana świec, bo auto odmówiło mi posłuszeństwa i wszystko wskazuje(droga eliminacji) na świece. Nie wiem jednak czego szukać do mojego R, proszę zatem o pomoc
_________________ Pozdrawiam
Mundi
SPAMU¦
Wysłany: Sob Lis 08, 2008 13:46 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
mam BCPR6 v-line 12 , duże znaczenie ma C zamiast K i co oznacza v-line 12, a 28 ?
czytałam juz specyfike na NGK ale nie ma tłumaczenia dla vline, nie wiem co to oznacza, wiec chyba będe musiała wymienić te co mam na BKPR?
tom, na stronie roverów nie ma ilosci świec. CHyba że miałam zaćmienie i umknęło mi.
_________________ Pozdrawiam
Mundi
tom214Si [Usunięty]
Wysłany: Sob Lis 08, 2008 21:10
mundek131 napisał/a:
tom, na stronie roverów nie ma ilosci świec. CHyba że miałam zaćmienie i umknęło mi.
Nie twierdzę że tam jest podana ilość, dlatego też sam ją podałem żeby było łatwiej zapamiętać: tyle co cylindrów
Na pozostałe problemy nie znam odpowiedzi, a fachowców na Forum jak na lekarstwo dzisiaj
a widziałeś gdzies obrazki jak sie dobrac do świec, jak to rozkrecic, bo coś mi sie zdaje ze suszyc go będe musiała, a świece??? moga być dobre. mokro mam przy silniku, własciwie tłusto.
świece mogą być dobre, ale na pewno przewody do wymiany i warto wyczyścić gniazda świec... (te dziury w których siedzą świece )
żeby się do nich dobrać musisz odkręcić ten pasek plastiku na środku silnika z napisem ROVER, przykręcony dwoma śrubkami na śrubokręt krzyżakowy, wyciągnąć przewody (będą solidnie się trzymać) i użyć dlugiego klucza rurkowego nr 16 (najlepszy byłby taki specjalny do świec)
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
tom214Si [Usunięty]
Wysłany: Sob Lis 08, 2008 23:18
Dobrać się do świec to nawet mi się udało więc każdy sobie poradzi
Odkręcasz prostokątny plastikowy dekielek na silnikuz napisem ROVER, wyczepiasz te gumowe przewody (mocno trzymają), i tam głęboko na dole siedzą świece. Są specjalne klucze do świec, ale da rady zrobić to zczepiając dwa "rurkowate".
A wogóle jak tłusto i mokro to pachnie HGFem, sprawdziłaś pozostałe rzeczy w tym temacie? (olej, woda, ich konsystencja i te sprawy)??
A wogóle to raczej sprawa dla mechaniora....
uPDATE: sTERYD, to pytanie było wyraźnie do mnie
proszę się nie kłócić tylko tak ładnie pomagać jak do tej pory panowie i za to
i nie strasz HGF em tom214Si, nie mój R . Ja nie mam garażu a on biedak juz 2 tydzień, kurna, moknie i wilgotnieje. Zajrzę do środka i zobaczymy co go tam boli, że ruszyć, ba, odpalić nie chce, ale kreci i coś mu tam mruczy ale nie ma tak jakby mocy.
[ Dodano: Nie Lis 09, 2008 15:35 ]
ok do świec udało się dotrzeć, ale nie mamy klucza. filtr paliwa jest czysciutki kable wydaje się ze nie są sparciałe płyny są w normie i w porządnym stanie, tylko nie wiem do czego jest 5 kabel z kopułki ktory idzie gdzieś na dól.
[ Dodano: Nie Lis 09, 2008 16:55 ]
nie wiem co ze świecami bo właśnie złamaliśmy klucz do świec tak mocno trzymają. Może nie były wymieniane od powstania auta?
nie wiem co ze świecami bo właśnie złamaliśmy klucz do świec tak mocno trzymają
czy nie był przypadkiem za duży w roverkach zastosowanie ma klucz 16 i jak próbowalem 17stką, to tez miałem problemy żeby obrócić
świece rzadko mocno trzymają, chyba, że są wielokrotnie wykręcane...
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
na prawdę nigdy nie miałem problemów z wykręcaniem świec (a wykręcalem w różnych wynalazkach, nawet w takich co stały po parę lat pod płotem ) poradziłbym, żeby to robić na ciepłym silniku, ale skoro nie pali to może być trudno go rozgrzać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum