Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 15:20 Likwidacja działalności gospodarczej a bezrobocie
Witam, moja dziewczyna, prowadzi działalność gospodarczą, jak również ja. Okazało się, że w wpisie do ewidencji mam jej działalność, nie opłaca nam się płacić 2x ZUS'ów itp. Lepiej to zrobić przez moją firmę. Ile ona musi mieć działalność gospodarczą aby przysługiwał jej status bezrobotnego i miała prawo do zasiłku dla bezrobotnych?
Bo wiem, że w przypadku utraty pracy, jeżeli pracowaliśmy rok, możemy ubiegać się o zasiłek. Jak to się ma w przypadku firmy? Jaki okres działalności musi być?
Wie ktoś może?
Jest już po 16'tej więc nie dodzwonię się do PUP'u ani nigdzie. Więc może ktoś z WAs wie jak się sprawy mają?
SPAMU¦
Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 15:20 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Żeby dostać zasiłek trzeba w okresie 18 miesięcy poprzedzających dzień zarejestrowania się, łącznie przez okres co najmniej 365 dni opłacać pełne składki, tzn. łącznie z funduszem pracy. A status bezrobotnego to uzyska rejestrując się i jest bez znaczenia ile tę działalność miała.
Żeby dostać zasiłek trzeba w okresie 18 miesięcy poprzedzających dzień zarejestrowania się, łącznie przez okres co najmniej 365 dni opłacać pełne składki, tzn. łącznie z funduszem pracy. A status bezrobotnego to uzyska rejestrując się i jest bez znaczenia ile tę działalność miała.
Czyli, jeżeli ona płaci już 10 miesięcy na ZUS i US to wystarczy, że dociągnie do 2 miesięcy jeszcze w sumie wskoczy 12 mc (356 dni) i można rozwiązywąć działalność gospodareczą po czym zapisać się na bezrobotnego i otrzymywać zasiłek ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum