Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 10:43 [R400] Podgrzewane lusterka
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
witam.zdejmowalem wklady elektrycznych lusterek i bylem zdziwiony gdy zobaczylem ze bezposrednio do lusterka mam podlaczone 2 kabelki i sie okozalo ze sa one podgrzewane,wszystko by bylo piekne gdyby nie fakt,ze te podgrzewanie nie dziala,bo nie widze specjalnego przycisku do tego calu,a wraz z podgrzewaniem tylniej szyby tez nie dziala.Napiszcie mi ktory dokladnie przycisk odpowiada za podgrzewanie lusterek i co moze byc przyczyna ze nie grzeja..
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sro Mar 16, 2011 12:07, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 10:43 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 12:20
Lusterka zaczynaja grzac wraz z przekreceniem kluczyka (czyli caly czas). Jesli Ci nie grzeja a masz wklady w rece to sprawdz czy mata grzewcza nie jest spalona w miejscu jej polaczenie z konektorkami, jesli tak to mata do wymiany. Sprawdz tez czy na kabelkach jest napiecie (oczywiscie kluczyk w pozycje zaplon).
Właśnie zakończyłem wymianę obu mat w lusterkach - wszystko działa pięknie ale ...
Wcale nie podoba mi się rozwiązanie inżynierów Rovera z ciągłym grzaniem lusterek. Podejrzewam, że skoro tu przepaliły się raz (i przepalają się wszystkim) to za jakiś czas będę powtarzał całą operację.
Chcę przerobić ogrzewanie tak żeby działało pod przyciskiem ogrzewania tylnej szyby. Robił już ktoś taką przeróbkę ? Wiem, że w Rave są wszystkie schematy - ale może ktoś coś doradzi albo opisze co z czym połączyć ?
Lopik, Problem jest tylko taki ze grzanie lusterek jest podpięte jak by pod sterowanie lusterkami (żółto czarny przewód) i teraz by trzeba było ty kablem jechać i znaleźne punkt gdzie się to wszystko troi i dorobić tam na lusterka włącznik
Uważam ze grzanie szyby powinno być oddzielnie ale jak chcesz to się wepnij kabelkami od mat do włącznika szyby (niebiesko zółty kabelek przy przycisku szyby)
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Brt, Nie, bo nie zawsze akurat w tych temp. trzeba grzanie lusterek Nawet w lecie jak pada deszcz a jest np >15stopni trzeba czasem grzanie lusterek żeby np było coś w nich widać
bizon, Chyba pasuje ale wtyczka będzie inna bo tam pewnie odseparowany jest obwód grzania lusterek. Jak zwykle tylko MG/Rover poszedł w łatwiznę a mieli gotowe wyłączniki
Jest jednak inny bo nasz jest bardziej jak by kwadrat a ten z wyłącznikiem jest bardziej prostokąt
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
bizon, Chyba pasuje ale wtyczka będzie inna bo tam pewnie odseparowany jest obwód grzania lusterek. Jak zwykle tylko MG/Rover poszedł w łatwiznę a mieli gotowe wyłączniki
Tak tak, wtyczka na bank inna ale przynajmniej by to ladnie wygladalo.
Remigiusz napisał/a:
Jest jednak inny bo nasz jest bardziej jak by kwadrat a ten z wyłącznikiem jest bardziej prostokąt
Ano tez fakt. obok sterowania lusterkami mam prostokatna zaslepke ale tam raczej nie wejdzie
Cytat:
U mnie lusterka działają tylko z tylną szybą więc byłem przekonany że tak jest w serii
Gdzieś na forum czytałem, że takie przyciski były montowane w modelach 95-96
Chociaż nie potrzebuje specjalnego oddzielnego przycisku dlatego szukam jakiegoś innego rozwiązania - a podłączenie pod ogrzewanie tylnej szyby by mnie satysfakcjonowało.
Może uda mi się jakoś to ogarnąć to opiszę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum