witam mam zamiar zmienić głośniki w przednich drzwiach. syki i małą skrzynkę już mam i zastanawiam się nad kupnem takich głośników ( 16cm nie chce, chyba ze są montowane oryginalnie to wtedy kupie 16cm):
dla tego pierwszego zestawu musiałbym naprawdę dobrze wygłuszyć drzwi bo pewnie trzęsłoby boczkami ale odseparowanych nie chce...pomyślę nad tym drugim....syki albo seryjne zostawię albo zmienię i skrzynka w bagażnik
Jeśli chodzi Helixy 6.1 to osobiście polecam jestem z nich zadowolony, oczywiście jeśli masz kase i lubisz się bawić to odseparowany zestaw 62.1 będzie o wiele lepszy ale mi zależało na niskiej cenie i łatwości montażu. Kilka tematów niżej jest mój temat, w którym znajduje się kilka fotek z montażu Helixów 6.1...
_________________ Jeśli twierdzisz, ze szukałeś i nie znalazłeś to znaczy, ze kłamiesz.
Ja jestem takiego zdania tak jak będzie mi montował głośniki mój kolega z CarHiFi, to ma mi zamontować 16cm idą redukcje nic nie poradzimy do tego dobre wysoko tonowe w drzwiach. Jestem zdania jak chcesz mieć dobre głośniki żeby ładnie grało zainwestuj kasę w dobre 13cm. Na pewno będziesz zadowolony. I nie rób jednej podstawowej obory nie montuj głośników w tylnej półce to największe przekleństwo. Co jeszcze mogę doradzić ze swojej strony wymontuj fabryczne głośniki z tyłu zobaczysz różnice jeśli będzie grał dobry zestaw z przodu, no a skrzynka jak najbardziej dla lepszego basu
Pozdrawiam DaN
_________________ Może jestem wolny ale zawsze przed Tobą...
Ja jestem takiego zdania tak jak będzie mi montował głośniki mój kolega z CarHiFi, to ma mi zamontować 16cm idą redukcje nic nie poradzimy do tego dobre wysoko tonowe w drzwiach. Jestem zdania jak chcesz mieć dobre głośniki żeby ładnie grało zainwestuj kasę w dobre 13cm.
ale co ty za bzdury tu wypisujesz....
_________________ Sentyment do r200 silverstone pozostanie na zawsze...
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Gru 2008 Posty: 775 Skąd: Głogów / Leeds w UK
Wysłany: Czw Maj 21, 2009 01:09
Cytat:
ale co ty za bzdury tu wypisujesz....
No nie takie znowu bzdury, fakt da się znaleźć 13cm lepsze od 16 ale podejrzewam, że ten przedział cenowy żadnego z kolegów nie interesuje. Żeby 13 w ogóle nadrobiła za 16 w najniższym paśmie musi spoooro więcej kosztować i doradzanie w ten sposób mija się z celem. Chyba, że 1. masz dużo kasy, 2 kupisz okazyjnie wypasioną 13 ( tak jak ja )
Chociaż wydaje mi się, że po prostu się pomylił i wpisał 13 zamiast 16
ziomek4007
Cytat:
tylko 200zł:/ a poza tym nie jestem jakimś tam wielkim audiofilem...chcę żeby jakoś tam w miarę grało..
W miarę to gra na seryjnych. Jak robić upgrade to robić porządnie albo wcale.
Cytat:
dla tego pierwszego zestawu musiałbym naprawdę dobrze wygłuszyć drzwi bo pewnie trzęsłoby boczkami
Nie przy radiu.
Cytat:
ale odseparowanych nie chce...
Dlaczego? Wydawało mi się, że szukasz lepszych?
KAX
Cytat:
oczywiście jeśli masz kase i lubisz się bawić to odseparowany zestaw 62.1 będzie o wiele lepszy ale mi zależało na niskiej cenie i łatwości montażu.
Co do niskiej ceny fakt to jest argument ale łatwość montażu? Bez przesady trudniej zamontować midbasy od tweeterów bo się śrubokrętem namachać trzeba... Ile to włożyć w miejsce fabryczne? 5 minut roboty i zamontowane a efekt o niebo lepszy niż przy 2 drożnych.
ziomek4007
Michone dobrze Ci radzi z nastawieniem na zestaw nr 1.
No nie takie znowu bzdury, fakt da się znaleźć 13cm lepsze od 16 ale podejrzewam, że ten przedział cenowy żadnego z kolegów nie interesuje. Żeby 13 w ogóle nadrobiła za 16 w najniższym paśmie musi spoooro więcej kosztować i doradzanie w ten sposób mija się z celem. Chyba, że 1. masz dużo kasy, 2 kupisz okazyjnie wypasioną 13 ( tak jak ja )
Majac 500zl czy 1000zl czy 1500zl i majac drzwi zrobione pod 16 to w tych samych pieniadzach kupisz dobra 16 co dobra 13.
Ty masz 13 za 2k pln ale kupiles okazyjnie bo gdybys mial wydac 2000zl to kupil bys odrazu 16 w tej cenie
z dobrej 13 uzyskamy fajna srednice ale kickbasu nie bedzie z niej za wiele. Wszystko fajnie gdy robimy autko pokroju lupo, polo, corsa itp. Ale w wiekszych autach zaczyna bys problem bo trzeba suba ktory pociagnie dosc wysoko. Albo 13 ktora zejdzie dosc nisko z wysokim spl a to juz niestety kosztuje.
Ostatnio koledze loo zakladalem w r75 rainbow slx 256deluxe pod wzmakiem ground zero i w takim duzym aucie bas z 16 zaczyna sie gubic i suba zdecydowanie brakuje. Mime tego ze glosniki maja naprawde ladnego kicka to dolnych rejestrow brak.
Co do niskiej ceny fakt to jest argument ale łatwość montażu? Bez przesady trudniej zamontować midbasy od tweeterów bo się śrubokrętem namachać trzeba... Ile to włożyć w miejsce fabryczne? 5 minut roboty i zamontowane a efekt o niebo lepszy niż przy 2 drożnych.
To pokaż mi w kanciaku miejsce fabryczne na głośniki wysokotonowe bo nie wiem może ślepy jestem EOT
głośników w półce na pewno nie zamontuje... skrzynka w bagażniku wystarczy poza tym skoro z przodu będę miał tylko średnie i wysokie tony to bass tylko z tyłu na pewno wystarczy
Majac 500zl czy 1000zl czy 1500zl i majac drzwi zrobione pod 16 to w tych samych pieniadzach kupisz dobra 16 co dobra 13.
Ty masz 13 za 2k pln ale kupiles okazyjnie bo gdybys mial wydac 2000zl to kupil bys odrazu 16 w tej cenie
z dobrej 13 uzyskamy fajna srednice ale kickbasu nie bedzie z niej za wiele. Wszystko fajnie gdy robimy autko pokroju lupo, polo, corsa itp. Ale w wiekszych autach zaczyna bys problem bo trzeba suba ktory pociagnie dosc wysoko. Albo 13 ktora zejdzie dosc nisko z wysokim spl a to juz niestety kosztuje.
Widzę że ktoś opykany trochę jest, ale nie wziąłeś jednej rzeczy pod uwagę. Głośniki 13 montuje się zazwyczaj co mi wiadomo gdy osoba nie będzie posiadała wzmacniacza, jeśli jednak w przyszłości ktoś się obudzi, że chce wzmacniacz 13 są do wyautowania ponieważ wtedy wchodzą 16 cm. Jak by się upar to znajdzie dobre głośniki w rozsądnej kwocie. Trzeba także wyjść z takiego założenia, że jak się zamontuje zestaw przeciętnej jakości to nie ma co się wyrywać z radiem za 600-900 pln. Trochę podobne by to było jak się porwać z kijem na słońce.
pozdrawiam DaN
Widzę że ktoś opykany trochę jest, ale nie wziąłeś jednej rzeczy pod uwagę. Głośniki 13 montuje się zazwyczaj co mi wiadomo gdy osoba nie będzie posiadała wzmacniacza, jeśli jednak w przyszłości ktoś się obudzi, że chce wzmacniacz 13 są do wyautowania ponieważ wtedy wchodzą 16 cm. Jak by się upar to znajdzie dobre głośniki w rozsądnej kwocie. Trzeba także wyjść z takiego założenia, że jak się zamontuje zestaw przeciętnej jakości to nie ma co się wyrywać z radiem za 600-900 pln. Trochę podobne by to było jak się porwać z kijem na słońce.
pozdrawiam DaN
a co mam piernik do wiatraka?? niestety srednica tutaj ma najmniejsze znaczenie glupie helixy db 52.1 (13cm) potrzebuja tych 30w rms na normalna gre gdzie 62.1 potrzebuja 30-40... pod radiem jedne i drugie beda kiepsko wysterowane wiec dla mnie glupiego robota...
a co mam piernik do wiatraka?? niestety srednica tutaj ma najmniejsze znaczenie glupie helixy db 52.1 (13cm) potrzebuja tych 30w rms na normalna gre gdzie 62.1 potrzebuja 30-40... pod radiem jedne i drugie beda kiepsko wysterowane wiec dla mnie glupiego robota...
Zobaczył byś znaczy posłuchał co się dzieje po zamontowaniu wzmacniacza xD
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Gru 2008 Posty: 775 Skąd: Głogów / Leeds w UK
Wysłany: Czw Maj 21, 2009 23:03
Michone
Cytat:
No to prawda
Cytat:
Ja mam 13cm za 3000zł a kupiłem za 750zł... przesłuchiwałem sporo modeli i w cenie do 1500zł, drozszych na sklepie nie mieli i nic nie grało tak jak te 13 ( nawet jeśli chodzi o te najniższe pasmo za ty pasmo wyższe w ogóle bez porównania zwłaszcza tweetery grają przepięknie ). W zasadzie te głośniczki są nieco dziwne najbardziej zaskakują mnie magnesy... są bardzo małe, bardzo a mimo to głośnik tak rzuca drzwiczkami, że głowa boli .
KAX
Cytat:
To pokaż mi w kanciaku miejsce fabryczne na głośniki wysokotonowe bo nie wiem może ślepy jestem EOT
Przepraszam zapomniałem, że jeździsz starszym modelem. Faktycznie zabawy byłoby nieco więcej.
Cytat:
Cytat:
Głośniki 13 montuje się zazwyczaj co mi wiadomo gdy osoba nie będzie posiadała wzmacniacza
Zanim napiszesz coś takiego to odnieś się do ceny.., faktycznie przy pierdziawkach za mniej niż 100zł to można się sugerować 13 słabsza od 16... ale w tym dziale ( tuning CA ) skupiają się ludzie, którzy raczej chcą wydać więcej niż 100zł.
Tak jak michone pisał, co ma piernik do wiatraka... Powiem tak, mam w domu metrowe kolumny... 4 drożne. 20cm basy, 16cm średnio-basy, 5cm tweetery i 2cm piezzo. Potrafi nimi mocno zatrząść przy 70% ( 80W ) mocy, podłączyłem pod niego Polk Audio 13cm... + tweeter i co? No i jakoś to grało lecz do optymalnych 100W przy których grają już super brakowało...
Helix 62.1 16cm ma 50W RMS, chwilowo wytrzyma też 100W. Moje Polki 13cm przy 50W to się dopiero zaczynają budzić a zalecana moc to 100W ( maksymalna 150W ). Nie wspominając o jakości dźwięku Helix przy mocy bliskiej będzie już pierdział jak... Polki nie.
Ponad to moc sama w sobie nie jest wyznacznikiem czegokolwiek. Anie jakości, ani głośności ani pasma przenoszenia itd... jest to tylko obciążenie jakie zniesie cewka i ewentualnie można sobie z tego policzyć jaką maksymalną głośność uzyska się na danych głośnikach. Np. Helix 62.1 przy 50W na obu kanałach da około 107dB - tym samym przestroga, to już mocno szkodzi przy dłuższym odsłuchu .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum