Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 258 Skąd: Wałbrzych
Wysłany: Sro Kwi 08, 2009 13:33 [R400] Jakie "największe" opony na lato?
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1998
Witam,
Jakie "najwyższe" opony można założyć do R400?
W moim mieście mam masakrycznie paskudne drogi.
Dziura na dziurze. Wolałbym mieć jak największą przestrzeń guma/felga.
Jaki max wymiar jest bezpieczny?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sro Mar 16, 2011 22:45, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Kwi 08, 2009 13:33 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
fearless [Usunięty]
Wysłany: Sro Kwi 08, 2009 13:41
Osobiście uważam, że na nasze drogi bezpieczny będzie standardzik dla R 400 czyli klik
Choć ja akurat zakładam 195/50/R15
Jeśli przede wszystki "miętko" ma być, to ja bym wziął felgi 14 i do tego opony np. 185/65/14 .... zależy jakie felgi dostaniesz .... na felgach 15 bedzie troche twardziej.
zważywszy na to, ze zawieszenie (przynajmniej standardowe) w Roverkach jest z tych komfortowych to opony 195/55/15 jeszcze daja radę profil 50 juz daje odczyć dziury
ale jeśli nie chcesz słyszeć o dziurach to tak jak koledzy proponują 185/65r14 jest super
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Witam,
Radzę rozważyć rozmiar 195/60R15, bedą nieco większe od zalecanych (~3%, tj.19mm na średnicy - dopuszczalna różnica to niby 2%), tym samym bardziej wypełnią nadkole, a i komfort będzie wiekszy. Fakt, że o 9,5mm zwiększy się przeswit pod autem, ale coś za coś. Zależy jeszcze jakie masz felgi - wymagane 6J 15".
Ja jednak, gdy na przyszły sezon bedę kupował nówki do swojego, to w takim rozmiarze jak proponuję, są nawet nieco tańsze niż w rozm.195/55R15 na których obecnie jeżdżę pozdr.....
Wysłany: Czw Kwi 09, 2009 08:36
Właśnie błąkam się po allegro i nie chciałbym dać ciałka.
Chcąc kupić felgi pod kapcie muszę jeszcze znać rozstaw śrub.
O co biega z tym rozstawem? Gdzie wyczytam, co mam u mnie?
Nie chciałbym kupić felg i kapci z różnych parafii, żeby mnie oponiarz nie pogonił do domu
I jeszcze jedno.
Alu 14 pod 185/65/14, to chyba wywalenie kasy, bo efekt i tak będzie pokraczny (???)
- Rozumiem, że im mniejsza felga i wyższa opona - tym przyjemniej na dziurach.
- Im niższa i szersza opona (i większa felga) - tym przyjemniej dla oka, ale jazda po dziurach to samobój?
Alu 14 pod 185/65/14, to chyba wywalenie kasy, bo efekt i tak będzie pokraczny (???)
moim zdaniem nie ... będziesz miał po prostu ładne felgi, tyle, że odrobine mniejsze. popatrz na R400 kasjopei i wolarza np. (fotki znajdziesz w spotach - poznań, włocławek, toruń lub w galerii klubowej)
Wysłany: Czw Kwi 09, 2009 09:12
No to wiem wszystko.
Dziękuję Panowie.
Forum i aktywność forumowiczów są doprawdy nieocenione.
Niemal jak hot line
PS.
Żeby ktoś mi jeszcze podpowiedział, gdzie szukać instrukcji dla szympansa, opisującej sposób wyjęcia listew podokiennych z drzwi zanim je doszczętnie zdemoluję:). Biję się z nimi od jakiegoś czasu i zawsze chowam się do nory pokonany z tekstem... e... jutro to zrobię
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Lip 2008 Posty: 367 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Pią Kwi 10, 2009 06:19
ja wlasnie zakupilem 195/60/15 do alu i uwazam ze zarowno cenowo (przede wszystkim uzywki), komfortowo (dziury na drogach) jak i "wizualnie" (195) jest to wybor najbardziej optymalny...
JeRRy3D napisał:
"Właśnie błąkam się po allegro i nie chciałbym dać ciałka."
Szukaj orginalnych felg Rovera i nie bedziesz miał problemów (z rozstawem śrub, ET, otworem centrujacym, nakrętkami), np. takie:
http://moto.allegro.pl/it..._alumfelgi.html
Zwracaj uwagę na szerokość felgi: dla opony 195 - szer. felgi to 6J, dla opony 185 - 5,5J.... to po to, aby koło miało odpowiedni wygląd i nie tylko , pozdr....
Ja obecnie jeżdżę na 205/50/15 ale niestety oponki powoli się kończą, więc rozglądam się za czymś nowym. A ponieważ na tym profilu jest troszkę twardo to myślę o zmianie na 205/55. Czy takie oponki wejdą spokojnie i nic nie będzie obcierać przy założeniu że Silverstone jest ciut niższy?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum