Wysłany: Sob Mar 20, 2010 11:11 [R200 1.4 16V 98r.] wymiana przebugu /osłony przegubu
Witam.
Jestem w trakcie wymiany osłony przegubu, i moje pytanie odnosi się do samego przegubu, a mianowicie, jak go ściągnąć. Myślałem, że będzie podobnie jak w seicento, że wyciągnę zabezpieczenie (żółta strzałka na zdjęciu) i zbije go lekko młotkiem (czerwona strzałka - kierunek zbijania) jak w seicento i gitara, a tu lipa . Próbowałem młotkiem delikatnie - nic, potem trochę mocniej - nic, boję się trochę walić na chama, no chyba, że tak trzeba...(?) moje pytanie brzmi jak go ściągnąć? może tam w środku jest jakieś zabezpieczenie oprócz tego zaznaczonego żółtą strzałką? Proszę o jakąś podpowiedź w miarę możliwości szybką
Pomógł: 96 razy Dołączył: 08 Sie 2007 Posty: 895 Skąd: Rzeszów
Wysłany: Sob Mar 20, 2010 11:24
tak na półośce jest zabezpieczenie w postaci pierścienia który wchodzi w przegub... wystarczy delikatnie pukać młoteczkiem bądz energicznie pociągnąć i przegub "schodzi" z półośki
Pomógł: 3 razy Dołączył: 03 Maj 2007 Posty: 60 Skąd: Gołańcz / Poznań
Wysłany: Sob Mar 20, 2010 21:57
Jeśli chcesz nie chcesz uszkodzić przegubu to musisz pukać w element wewnętrzny (niebieska strzałka) na tak odchylonym przegubie jak na foto - najlepiej przez drugi młotek.
Obracając przegubem co kilka mocniejszych uderzeń.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum