Witam.
Przymierzam się do wymiany głośników w drzwiach przednich.
Jakie tam należy kupić jeśli chodzi o wymiary. Chodzi mi o średnicę no i głębokość.
Dajcie linka do jakiej aukcji do jakiś tanich a dobrych.
Pozdro. Piotr.
SPAMU¦
Wysłany: Czw Paź 01, 2009 11:12 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
W przednie drzwi wchodzą głośniki o średnicy 16/16,5cm. Z głębokością raczej nie ma problemów. Nie wiem co to dla Ciebie znaczą tanie, ale tu masz dwie opcje:
Otoz to . Za niewielkie pieniadze mozesz miec komplet Pioneer TS-G1703i na przod i TS-G1303i na tyl. Fakt, ze wyciagniete wysokie tony w postaci tweeterka sa lepsze, ale jak za taka cene te glosniczki graja super .
ja bym phonocara nie bral... slyszalem i dla mnie tragedia...
Poszukaj GMS 960 ok 100 za zestaw odseparowany. A jak chcesz jeszcze taniej to tylko TVM ARX 165 wersja samochodowa, ewntualnie + tweeter mission. Calosc ok 80 zl z przesylka
_________________ Sentyment do r200 silverstone pozostanie na zawsze...
ostatnio wymienialem glosniki z przodu JBL niestety nie pamientam konkretnego rodzaju bo nie mam pudelka he a z tylu phonocar wszystko kosztowalo mnie rowne 300 pln ale teraz to GRA MUZYKA:) jeszcze tylko buczadła brakuje ale to z czasem Raczej nie polecam tanich glosnikow bo to kiszka jest rownie dobrze mozesz kupic glosniki z biedronki.
zawsze można dać za jeden głośnik 300 pln i dla niektórych też to bedzie tani głosnik ale porównując 4 glosniki za 100 zl a 4 za 300 jest jakaś róznica.
zawsze można dać za jeden głośnik 300 pln i dla niektórych też to bedzie tani głosnik ale porównując 4 glosniki za 100 zl a 4 za 300 jest jakaś róznica.
chyba tylko w portfelu... bo na pewno nie w odsłuchu
Panowie nie każdy musi mieć w samochodzie Harman/Kardon.
Tanie głośniki też grają, wcale nie jakoś tragicznie (jeżeli nie przesadzimy z basem i głośnością).
Trzeba tylko dobierać z głową, na pewno nie na podstawie mocy PMPO.
Co do jakości to zacznijmy od tego że auto to nie miejsce na odsłuch a porządny sprzęt kosztuje więcej niż nasze samochody...
Więc jeżeli kolega nie ma żadnych głośników, a chce miec nie wydając fortuny to lepiej doradźcie co kupić tanio a w miare dobrze
Generalnie odstraszają mnie jakieś kosmiczne moce i super parametry na małych i tanich głosnikach z napisami typu MEGA POWER. 150W RMS to raczej niewykonalne za tą cenę i wielkość (a i do nagłośnienia małego pomieszczenia aż tyle nie trzeba, miniwieże mają często po 5-10W RMS!)
Dlatego ja bym raczej celował w coś o bardziej przyziemnych parametrach, za to miejmy nadzieje bardziej zgodnych ze specyfikacją (taki przykład).
http://www.allegro.pl/ite...mm_vat_car.html
Prawdziwe 15W w samochodzie powinno urywaćł łeb, nie mówiąc o 45W (brat ma 10 czy 15W wzmacniacz gitarowy Marshall i używa go w mieszkaniu na max 20% bo więcej sie nie da wytrzymać). Do tego przeciętne radio samochodowe ma 4X35W.
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Gru 2008 Posty: 775 Skąd: Głogów / Leeds w UK
Wysłany: Pon Paź 05, 2009 15:30
Cytat:
Dlatego ja bym raczej celował w coś o bardziej przyziemnych parametrach, za to miejmy nadzieje bardziej zgodnych ze specyfikacją (taki przykład).
http://www.allegro.pl/ite...mm_vat_car.html
Badziewie... w tym temacie zostały już podane tanie głośniki, które warto kupić. Podał je Michone a mianowicie TVM ARX 165 wersja samochodowa + tweeter mission. I nic innego w przedziale do 150zł nie jest warte uwagi.
Cytat:
miniwieże mają często po 5-10W RMS!
Mają więcej sporo więcej. Zależy oczywiście o jakich mówisz ale 5-10W RMS to malutko, raczej "mikrowieże". Standardem jest 2x 20W RMS i okolice. Tyle wystarczy aby nagłośnić kilkunastometrowy pokój ale nie do przesady .
Cytat:
Prawdziwe 15W w samochodzie powinno urywaćł łeb,
Mam na przodzie głośniki po 100W RMS na kanał czyli 200W RMS łącznie. Napędzam je prawdziwymi 2x 75W RMS i nie urywa głowy. Jest co prawda na tyle głośno, że trzeba krzyczeć aby można było się porozumieć...
Cytat:
(brat ma 10 czy 15W wzmacniacz gitarowy Marshall i używa go w mieszkaniu na max 20% bo więcej sie nie da wytrzymać)
A dlaczego? Bo konstrukcja pieca gitarowego wybitnie uwydatnia/ podbija konkretny przedział pasma i wtedy nie trzeba dużej mocy. To kwestia obudowy a nie mocy głośnika i wzmacniacza.
Cytat:
Do tego przeciętne radio samochodowe ma 4X35W.
Przeciętne radio samochodowe ma moc 4x 18-22W RMS przy dużych zniekształceniach na co też trzeba zwrócić uwagę. Przy małych zniekształceniach porównywalnych z dobrymi wzmacniaczami moc nie przekracza z reguły 10W.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum