Wysłany: Sro Maj 13, 2009 16:32 [rover 214 1,4i 1996] Dobór drzwi pod kolor
Witam
Jestem posiadaczem rovera 214 rok produkcji 1996 wersja 3 drzwiowa kolor ciemna zieleń
mam takie pytanie możne trochę głupie no ale cóż nie potrafię sobie z tym poradzić. otóż miałem wypadek i uległy zniszczeniu drzwi. chciałem się dowiedzieć czy jest możliwość dobrania drzwi pod kolor samochodu żeby nie różniły się od reszty. Słyszałem opinie ze rovery w kolorze ciemno zielonym ( paint HAm trim LNS) wychodziły w jednym odcieniu jest to prawda Czy będą pasowały drzwi z innymi wartościami paint i trim ?
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez thef Sro Maj 13, 2009 16:42, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Maj 13, 2009 16:32 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
szopen, nie bardzo rozumiem Twoje pytanie. Czy chcesz kupić drzwi w taki samym kolorze z tym że używane i ich nie malować czy kupić siakieś drzwi i je pomalować pod kolor?
_________________ R400 1.4, R620Ti, R420Si, R400 2.0 Turbo, R200 Coupe, R800 Coupe Turbo ->
R200 Coupe Turbo & V8
Pomógł: 25 razy Dołączył: 08 Maj 2008 Posty: 387 Skąd: Wrocław / Lubrza
Wysłany: Sro Maj 13, 2009 20:27
szopen napisał/a:
( paint HAm trim LNS)
mimo, że znajdziesz drzwi w takim samym kolorze, nikt nie zagwarantuje tego, że będą pasować. Mogły wyblaknąć bardziej lub mniej niż reszta całego Twojego auta.
Myślę, że z auta o zbliżonym roczniku można coś przymierzać. Ale czy trafisz idealnie to wątpię.
Można wziąć wlew od paliwa, podjechać do mieszalni farb i spróbować dorobić a następnie pomalować.
witam
chciałem kupić drzwi pod kolor samochodu aby ich już nie malować. A jak myślicie która z tych dwóch opcji będzie lepsza ( przy której mniej będzie widać zmianę drzwi) wg. mnie to chyba ta opcja z próba doboru drzwi pod kolor samochodu i później ewentualnie próbować polerować bardziej lub mniej aby uzyskać zbliżone efekty.
szopen, mylisz się
wypłowiały lakier nie nabierze Ci nagle super koloru. To będzie widać. Malowanie a bardziej odpowiedni dobór koloru może dać taki efekt że normalnie ciężko będzie wyłapać że dany element jest malowany. Sam to przerabiałem i kolor jest dobierany. Normalnie nie widać tego że maska była malowana lecz spojrzeć odpowiedni pod słońce można zauważyć że odcień jest inny. Głównie dlatego że na masce mam perłę a reszta jest metaliczna. Jest jednak to tak subtelna różnica że zwykły kowalski tego nie odróżni.
_________________ R400 1.4, R620Ti, R420Si, R400 2.0 Turbo, R200 Coupe, R800 Coupe Turbo ->
R200 Coupe Turbo & V8
hmmm
ok zgadzam się, że wypłowiałego i niedobranego koloru nie da rady dopasować, jest to prawdą. Jednak chodzi mi o to że mój samochód też nie jest idealny w końcu ma już swoje lata i chciałem je jakoś dopasować. Jeżeli jest taka możliwość to chciałbym się dowiedzieć czy rovery w tym kolorze wychodziły w jednym odcieni czy sie różniły, ponieważ mam do kupienia drzwi o takich wyznacznikach paint HYM trim LNF ( a moje to paint HAM trim LNS).
faktyczeni te drzwi róźnią sie troche rocznikowo od siebie ale jeżeli będzie to ten sam odcień farby to raczej nie powinno byc prblemu.
pozdrawiam
szopen, podjechać i zobaczyć
jeśli masz zamiar kupować drzwi z wysyłką to od razu możesz nastawić się na malowanie bo będę poobcierane podczas transportu.
R200 Coupe Turbo & V8
Dlaczego uważasz, że będą poobcierane podczas wysyłki czy transportu ? Nie orientuje się ponieważ nigdy nie kupowałem części blacharskich do samochodu To nawet jeżeli bedą dobrze zabezpieczone to i tak powstaną otarcia
pozdraiwam
szopen, kupiłem zderzak i koleś mi wysłał
zabezpieczył go dobrze z tym że tektura bezpośrednio dotykała lakieru i podczas gdy tektura się przesuwała ocierała lakier i efekt jest taki że zderzak w wielu miejscach jest poobcierany.
R200 Coupe Turbo & V8
aha rozumiem już wielkie dzięki za poradę a możesz mi wytłumaczyć czy jeżeli wartości paint i trim będą się różniły to odcień farby tez będzie inny czy niekoniecznie ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum