Wysłany: Wto Cze 02, 2009 10:25 [R400 1.4 103KM] ile pali wam lpg na 100km
witam wszystkich mam pytanie od tygodnia mam zamontowana inst sekwencyjna w swoim rowerku i powiem szczerze ze jestem zawiedziony spalaniem srednia na 100 wyszła mi 11l/lpg wydaje mi sie ze to za duzo tym bardziej ze jezdze normalnie nie wciskam za mocno gazu 60trasa/40miasto na benzynie miesciłem sie w 8 litrach bez problemu. piszcie ile pala wasze rovery bo nie wiem czy ten typ tak ma czy trzeba do gazownika na regulacje sie udac. pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Brt Wto Cze 02, 2009 12:26, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Cze 02, 2009 10:25 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Mój poldorover (gazownia II generacji oparta o podzespoły Tomasetto i polską elektronikę) w lato 2005 i 2006, gdy jeszce raczył odbijać wielozawór w butli, po wyregulowaniu po mojemu gazowni, gdy spokojnie nim jeździłem, w lato, palił regularnie po 7,5 l LPG/100 km i czasami nawet mniej, jak zatankowałem dobry gaz.
Obecnie, choć już jest w odstawce, przywróciłem mu odbijanie wielozaworu, pali jakieś 8,5 l/100 km z tendencją pod 9, ale przeciągnąłęm nakrętkę wałka napędowego w moście, gdy wymieniałem jego simmering i na pewno dyferencjał ma od tego za duży opór, do tego, silnik jest od jakiegoś czasu niedogrzany (lekko ponad 70 stopni ma), termostat raczej padł (zaciał się), a niedogrzanie silnika powoduje zwięszenie zużycia paliwa.
Także i wyciągnięty pasek rozrządu (co najmniej na pół zęba, bo jak zgrywam wał korbowy na znak, to znaki na kołach nie pokrywają się już, niestety) też powoduje, że zawory ssące i wydechowe otwierają się za późno w funckji kąta wału korbowego, co powoduje pewien odsetek utraty mocy przez silnik i jego sprawność, co rzutuje na zwięszkszenie zużycia gazu.
Gdy wymienię w nim termostat, zrobię porządek z rozrządem i wałkem w moście, spalanie powinno wrócić do wartości średniej 7,5 l LPG/100 km.
Samochód waży około 1100 kg.
Moja Nexia, którą ostatnio otrzymałem za darmo, rocznik 1998, sedan, 1.5 8V 213 i pół kkm przebiegu + LPG który nie działa niestety, spaliła mi ostatnio na trasie NDM - Pruszków - NDM - Płońsk - NDM - W-wa (lekko ponad 200 km) dokłądnie 5,29 l PB 95/100 km. Jazda spokojna do max. 90 km/h. Nexia waży coś koło 900 kg, albo lekko mniej.
_________________ Człowiek pochodzi od małpy. W czerwonym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum