Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.7 Rok produkcji: 1994
Wczoraj przy okazji wymiany oleju odkryłem że krzywka wałka rozrządu (ta pod korkiem) jest strasznie porysowana, a powinna mieć raczej metaliczny gładki połysk. Niestety jaka była kiedyś to raczej już nie ustalę.
Napewno nie mogło się to stać z braku oleju, pozatym często go wymieniam. Samochód ma przebieg >225kkm. Smarowanie jest, bo gdy silnik chodzi z odkreconym korkiem to widac jak na krzywkę leci od góry strużka oleju.
Przeszukałem net w nadziei że takie rysy to normalka, ale jednak ludzie piszą że gdy zetrze się utwardzona powierzchnia wałka to właśnie tworzą się takie rysy w miękkim już materiale i następuje przyspieszone zużycie.
To najlepsze fotki jakie udało mi się zrobić, co o tym sądzicie? ktoś może ma w tym doświadczenie. Silnik pracuje dobrze więc nie panikuję.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Wto Sty 04, 2011 21:37, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Cze 02, 2009 20:04 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
sprawdź hydropopychacze... to nie wygląda na ostro zarysowane tylko bardziej jak poklepane więc może popychacz być zapchany i mostek zamiast być dociśnięty do krzywki sobie pod nią skacze... ale to tylko takie moje domysły
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Wysłany: Sro Cze 03, 2009 06:34
ok, dzięki za słowa otuchy. Innych krzywek nie widać, przydałaby sie mała kamerka na druciku jakie mają na filmach.
Poza tym zauważyłem żę górne pokrywy mi się pocą, więc możliwe że i tak będę musiał je zdejmować wtedy wszystko dokładnie oblukam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum