Wysłany: Pią Cze 05, 2009 19:08 [R214 1.4Si 97r] problem z immo - silnik nie odpala
Witam,
oddałem Roverka do mechanika w celu wymiany paska i rolki od wspomagania (stara strasznie wyła)(zakup u Tomiego - szybko i sprawnie - thx), przy odbiorze okazało się że w rowerku akumulator jest rozładowany - mechanik przyznał że zostawił autko na światłach po sprawdzeniu czy wszystko dobrze działa, po powrocie do domu odłączyłem akumulator i naładowałem po czym podłączyłem spowrotem
i tu zaczyna się problem
immo synchronizuje się z pilotem jednakże przy zamykaniu słychać we wszystkich drzwiach trrrrrr.... wcześniej tego nie było, poza tym co chyba najważniejsze nie mogę odpalić silnika - przy przekręceniu kluczyka słychać tylko stukot z okolic rozrusznika
kodu do wyłączenia immo nie posiadam mam tylko jakiś numer 4cyfrowy przy zapasowych kluczykach ale wątpię żeby był poprawny
pomocy
SPAMU¦
Wysłany: Pią Cze 05, 2009 19:08 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Pią Cze 05, 2009 19:13 Re: [R214 1.4Si 97r] problem z immo - silnik nie odpala
stapry napisał/a:
Witam,
immo synchronizuje się z pilotem jednakże przy zamykaniu słychać we wszystkich drzwiach trrrrrr.... wcześniej tego nie było, poza tym co chyba najważniejsze nie mogę odpalić silnika - przy przekręceniu kluczyka słychać tylko stukot z okolic rozrusznika
kodu do wyłączenia immo nie posiadam mam tylko jakiś numer 4cyfrowy przy zapasowych kluczykach ale wątpię żeby był poprawny
pomocy
Mi to wygląda na nadal rozładowany aku. Stukot z rozrusznika bo nie ma siły nim zakręcić gdyby zadziałało immo to by wcale nie zakręciło i w dodatku sygnał alarmu by się wączył...
stapry, sprawdz czujnik położenia wału - mieści się po lewej stronie bloku silnika (patrząc od jego czoła, tj. od strony rozrządu), u góry, na tyłach bloku, tj, tam, gdzie kręci się koło zamachowe.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
aku naładowałem maksymalnie - zaraz po podłączeniu opisany problem, poza tym elektryczne szyby, światła, wycieraczki wszystko działa, dla pewności podłączę go jutro
pod vectrę, jak nie pomoże jadę do mechaniora
Fargo80 napisał/a:
sprawdz czujnik położenia wału
rozrusznik nie kręci - nie ma napięcia na cewce więc czujnik prawdopodobnie jest ok,
sam juz nie wiem
Sprawdź napięcie i najlepiej elektrolit areometrem... i spróbuj z tym 4 cyfrowym kodem wyłączyć immo choć nie wydaje mi się aby to była wina immo skoro otwierasz samochód pilotem...
_________________ Jeśli twierdzisz, ze szukałeś i nie znalazłeś to znaczy, ze kłamiesz.
Sprawdź czy bateria jest dobrze podłączona. Rozrusznik pobiera kupę prądu i jeśli któraś klema dobrze nie łączy to może nie zadziałać. Można przeczyścić delikatnie kontaktujące się powierzchnie klem i akumulatora papierem ściernym.
Rozładowanie akumulatora poniżej pewnego napięcia jest dla niego niezbyt miłym doświadczeniem. Możliwy jest spadek pojemności i max. prądu na wskutek zasiarczenia płyt.
Podążając tropem wskazówek podłączyłem aku vectry i jedyną zmianą w zachowaniu jest dużo szybsze terkotanie
immo zachowuje się dziwnie, nie załącza się samo po 30 sek. a przy zamykaniu włączył mi się alarm
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum