Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 1999
Witam wszystkich
Tak sobie pomyślałem że chyba warto zainwestować w kamerę cofania. Cofanie R75 na ciasnych parkingach bywa lekko stresujące. Jeszcze nic nie rozwaliłem ale po co sie stresować
Znalazłem fajną kamerkę, dosyć małą i w chromowanej obudowie wiec mógłbym ją zamontować pod chromowanym daszkiem. tylko gdzie to dokładnie podpiąć !?
Mam radio z dużą nawigacją, TV, zmieniarką, walniętym czytnikiem ale za kilka dni będę miał nowy czytnik i chciałbym kamerę podłączyć tak aby obraz z kamery był wyświetlany na ekranie radia i pojawiał się automatycznie po wbiciu wstecznego biegu.
Czy da się to zrobić?
Pozdrawiam
Krzysztof
Rover 75 1.8 1999
Ostatnio zmieniony przez apples Sob Cze 11, 2011 11:23, w całości zmieniany 3 razy
SPAMU¦
Wysłany: Wto Gru 30, 2008 00:51 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Zrobić się na pewno da. O ile się nie mylę to jest opcja gdzieś w TV na odczyt obrazu z jakiegoś źródła. Podejrzewam, że może to być też kamera. Fajny, dodatkowy, pomocny bajer.
Może wystąpić problem, znając naszego angola... pewnie znów jakieś kable nie będą pasowały albo będą kosztować więcej niż sprzęt (jak w przypadku zmieniarki).
Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Gru 2008 Posty: 35 Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Gru 30, 2008 01:28
pech chciał, że właśnie w niedzielę cofając nie zauważyłem słupka na parkingu Błotnik podrapany i lekko klapa wgnieciona... Zobacze ile z AC mi zaproponują i moze zamiast na błotnik wydam własnie na taką kamerke:) hehe
Witam
taka kamere trzeba najprawdopodobniej zasilic od lampy cofania co pozwoli na właczanie jej tylko wowczas kiedy naprawde sie przydaje, a radio powinno miec chyba taka opcje jak automatyczne przelaczenie sie na sygnal z nowopodlaczonego urzadzenia... tak na chlopski rozum to powinno trykac
Pomógł: 22 razy Dołączył: 01 Lis 2008 Posty: 508 Skąd: Z Google :)
Wysłany: Wto Gru 30, 2008 09:41
z podlaczeniem to tak jak kolega np od wstecznej lampy, a co do automatycznego wlaczania to juz zalezy od radia w najgorszym wpyadku bedziesz musial poporstu przelaczyc radio i tyle:)
_________________ www.dvhk.eu nowe forum nowe mozliwosci
Zasilanie to wiadomo, podłączyć należy do świateł cofania a kabelek sygnałowy?
Bawiłem się TV, przerzucałem kanały to faktycznie jest program AV, co by sugerowało że mozna podłączyć jeszcze coś dodatkowego, problem w tym że radio ma tylko dwa gniazda (dwie osobne kostki) i nic więcej. Żadnych dodatkowych wejść na kamerę czy cokolwiek innego.
Może kamerę podłącza się do tunera TV albo cegoś innego?
Cały sprzęt jest dosyć mocno rozbudowany, w bagażniku jest sporo różnych skrzyneczek, może tam gdzieś jest jakieś podłączenie.
Tak sobie myslę że chyba w bagazniku trzeba szukać podłączenia, w końcu samo radio bez czytnika nie będzie w 100% działało. Wystarczy wypiąć czytnik i na ekranie radia nic nie będzie widać. Z poziomu radia ustawia się różne funkcje komputera w liczniku. Tak więc sporo tych urządzeń jest współzależnych od siebie.
Może z kamerą jest podobnie, obraz ma byc na ekranie radia to nie znaczy że musi być podłączona do radia lecz w całkiem innym miejscu?
Wysłany: Sob Maj 30, 2009 22:40 [R75] Gdzie dokładnie podłącza się kamerę cofania?
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2001
Witam
Znalazłem fajną kamerkę cofania i chciałbym ją podłączyć. W roverku mam dużą nawigację, tuner radiowy i TV. Ktoś mi powiedział, że kamerę należy wpiąć w kabelki od tunera TV, tylko w które?!
Pozdrawiam
Krzysztof
R75, 1.8
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Gru 19, 2010 19:32, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum