Witam,
Dzisiaj odkręciłem korek wlewu oleju i zobaczyłem delikatne wybrzuszenia w środku, dotknąłem palcem i to wybrzuszenie pękło powstało dużo małych kawałków i teraz boje się żeby nie dostały się do oleju
Jak myślicie dlaczego powstały takie wybrzuszenia i czego to może być przyczyna?
Czy to może być stara uszczelka?
Jak to wyczyścić?
Czy mogę ściągnąć tą czarną pokrywę z silnika bez żadnych obaw i wyczyścić?
Proszę o pomoc ponieważ samochód jest mi potrzebny, ale boje się go odpalić
Ostatnio zmieniony przez AndrzejekA8 Czw Cze 18, 2009 21:18, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Cze 18, 2009 21:02 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 21 razy Dołączył: 17 Maj 2009 Posty: 614 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Czw Cze 18, 2009 21:21
Wygrzeb to czymś i zobacz za kilka dni czy Ci się nie zbiera tzw majonez, jeżeli nie to znaczy że olej nie był wymieniany, lub jego stare pozostałości utworzyły kożuch. Jeżeli pojawi się majonez to znaczy że uszczelka do roboty. Zobacz też czy nie zbiera się olej w zbiorniczku płynu chłodzącego (wygląda to jak szary kisiel), jeżeli nie to ok, ale obserwuj co się dzieje pod korkiem wlewu oleju. Pozdrawiam
_________________ Super wypas za małą kasę i oczywiście całkiem młode autko? Tylko Rover Ludzie skoro pomagamy to doceniajcie to opcją pomógł bo przestaniemy
W zbiorniczku wyrównawczym mam czysty płyn i nie zauważyłem w nim żadnych zmian, ale na ściankach zbiorniczka jest ciemny nalot (mi przypomina to nie umyty kubek po herbacie) , ale może to dlatego że zbiornik jest już stary więc zszarzał?
Pod korkiem wlewu oleju taż nie zauważyłem zmian, oprócz tych wybrzuszeń.
sTERYD, Potwierdzam. Ostatnio sam wymienialem uszczelke pokrywy zaworow i to ja obstawiam jako winowajce...
Ja na Twoim miejscu bym nie odpalal auta by resztki uszczelki nie weszly w obieg. Zamowil uszczelke lub kupil w sklepie (koszt okolo60-70 zl z przesylka) i wymienil
Co do wymiany to jest tam jedynie 15 srub na klucz 8, dokrecamy delikatnie (momentem 10Nm) i co wazne w RAVE jest pokazana kolejnosc przykrecania srub! od srodkowej wychodzimy na zewnatrz...
Po mojemu pikus jedynie koszta uszczelki wchodza w gre! Nie martw sie!
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Pomógł: 21 razy Dołączył: 17 Maj 2009 Posty: 614 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Pią Cze 19, 2009 21:30
faecd napisał/a:
Po mojemu pikus jedynie koszta uszczelki wchodza w gre! Nie martw sie!
Uszczelka pod pokrywę zaworów kosztuje 50zł, nie dawno wymieniałem jak miałem jeszcze poprzedniego Roverka
[ Dodano: Pią Cze 19, 2009 22:32 ]
sTERYD napisał/a:
a mi to wygląda po prostu na rozwarstwioną uszczelkę pokrywy zaworów...
Uszczelka pod pokrywą zaworów jest metalowa więc trudno sobie wyobrazić jej rozwarstwienie zwłaszcza w okolicach korka
_________________ Super wypas za małą kasę i oczywiście całkiem młode autko? Tylko Rover Ludzie skoro pomagamy to doceniajcie to opcją pomógł bo przestaniemy
Dziękuję za szybką odpowiedź
Będę musiał jeszcze sprawić sobie taki klucz
Jakie klucze polecacie? Chodzi mi o to żeby były w miarę wytrzymałe i za rozsądną cenę?
[ Dodano: Pią Cze 19, 2009 23:29 ]
Lechos napisał/a:
Tylko tez nie mozna popadac w skrajnosci i do kazdej srubki (gdzie jest podany moment) podchodzic z dynamka
Czyli nie jest konieczne używanie takiego klucza i niczym to nie zaszkodzi?
Wysłany: Pią Cze 19, 2009 22:31
na allegro jest tego pelno, szukaj od malego zakresu sily (bardziej w roverku przydatny). Niedawno robilem uszczelke pod glowica i koles mi pozyczyl w zakresie zaczynajacym sie od 75Nm a z taka sila konczy sie dokrecanie
[ Dodano: Pią Cze 19, 2009 23:34 ]
jesli przesadzisz to ukrecisz gwint ale to sie tyczy kazdej srubki nie tylko sam. Poprostu dokrec z wyczuciem. 10Nm to tak jakbys nalozyl nasadke na wkretak i mocno dociagnol.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum