Wysłany: Czw Lip 09, 2009 23:07 [R416Si 96r] Problem z alternatorem.
Mianowicie mam taki problem. Jadac z pracy zauwazylem w pewnym momencie ze zaswiecila mi sie kontrolka ladowania i tak na wolnych obrotach swieci a po dodaniu gazu gasnie. Na wyzszych obrotach tez sobie czasem mrygnie badz zaswieci sie na troche. Co to moze byc? Nie jestem pewien co do regulatora wiec chce zapytac dla pewnosci.
Urlop sie zbliza a nie chce miec przygod w trasie.
Jeszcze jedno czy mam na cos uwazac podczas rozbiorki alternatora i jakie jest oznaczenie tych szczotek?
uważaj, żeby przy odkręcaniu kabelków nie dotknąć do masy
a w ogóle to nie rozbieraj alternatora.
w tylnej częśći (tam gdzie są podąłczone kabelki) pod plastikową pokrywką masz regulator napięcia. jak go wyciągniesz to szczotki tez wyjdą (nie daj się zwieźć, nawet jeśli mają 2 cm długości, to regulator mógł zwariować) weź ten regulator w rękę i zanieś do sklepu i kup taki sam. Nie powinno być problemu, tylko w niektórych sklepach liczą jak za cały alternator
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Jeszcze jedno czy mam na cos uwazac podczas rozbiorki alternatora i jakie jest oznaczenie tych szczotek?
uważaj, żeby przy odkręcaniu kabelków nie dotknąć do masy
To chyba oczywiste, ze przed demontażem należy odłączyć akumulator
Ja przynajmniej tak zawsze robiłem, gdy demontowałem alternator czy rozrusznik w jakimkolwiek aucie.
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
Ladowanie zmierzone. Alternator daje 14,10. Mysle ze ten brak ladowania jest w skutek wilgoci i naszej angielskiej pogody jakis czasy a ja tez jezdze bez oslony pod silnikiem.
Czy wlasciciele R400 mogli by mi zrobic zdjecie spinek tej oslony pos silnik byl bym wdzieczny. Badz znaja ich oznaczenia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum