Typ: wszystkie Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: wszystkie
Może ktoś mi pomoże i napisze gdzie znajduje się dokładnie parownik klimatyzacji, ponieważ mam zamiar dobrać się do niego gdyż po wyłączeniu klimy w samochodzie mam delikatny zapach mokrej starej szmaty.
Czy ktoś sam może już czyścił układ klimy i wie co można zrobić samemu a czego nie?
Odgrzybianie pianką i sprayem już zrobiłem i nadal czuć - słabiej ale.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Czw Lis 25, 2010 01:17, w całości zmieniany 5 razy
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lip 08, 2009 22:18 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Na wysokości lewej łydki pasażera jest czarna płytka na chyba 5-6 wkrętów.
Zdejmujesz płytkę i już widzisz parownik po pół butelki pianki na każdą stronę,zakręć płytkę, odpal silnik, włącz obieg wewnętrzny klimy na wysokie obroty, kilka minut niech sobie pochodzi i powinieneś mieć spokój na ten sezon.
Wysłany: Czw Lip 09, 2009 08:50
Dzięki pomoc.
Niestety jakiś czas temu zrobiłem też tak jak to opisał Rowan i niestety w mniejszym stopniu ale smrodek pozostał. Rowan pisze o zapachu po włączeniu klimy, a mi śmierdzi po wyłączaniu.
Mimo66 czy na pewno jest to parownik, a nie czasami nagrzewnica?
Może pojedź na ozonowanie - powinno usunąć nieprzyjemny zapach wraz z jego źródłem - na pewno jest to bardziej skuteczna metoda niż wszelkie preparaty do samodzielnego zastosowania.
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
Niestety nic nie mogę w tej materii polecić - dopiero 9 dni temu założyłem klimatyzację do swego auta i mój jedyny kontakt z serwisem związany był z koniecznością jej napełnienia Przy okazji zapytałem o cenę ozonowania - 50zł. Zakład mieści się na Rotmance k. Pruszcza Gd., więc dla Ciebie trochę daleko - na pewno znajdziesz jakiś zakład bliżej siebie godny polecenia.
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
Wysłany: Czw Lip 09, 2009 16:18
To w takim razie po co wszyscy odgrzybiają nagrzewnicę która znajduje się za tą klapką na 6 wkrętów i piszą że to parownik ? Chyba że nagrzewnica jest w innym miejscu?
Wysłany: Czw Lip 09, 2009 18:27
Czy ktoś wie jak się fachowo nazywają się części oznaczone 2 i 3 ?
2 - nagrzewnica z przewodami 6 do silnika
3 - parownik z uchwytem na środku na czujnik temperatury 4
na schemacie nie pokazano przewodów do parownika
[ Dodano: Czw Lip 09, 2009 20:20 ] apples, wszystko jest dobrze , parownik jest za klapką a nagrzewnica bliżej panelu sterowania tu gdzie są wyloty nadmuchu na nogi a przewody do niej po drugiej stronie. To jest schemat do wersji angielskiej i dlatego nie widać w parowniku 3 , złączki do przewodów .
Polecam ozonowanie. Byłem wczoraj żeby napełnić klimę i mają tam taką maszynkę. Zostawia się samochód i naprawdę pomaga. Nie wiem jaki koszt samo ozonowanie, ale za nabicie, sprawdzenie wszystkiego i ozonowanie 100 zł zapłaciłem. Tak więc samo nie powinno być drogie. Max 20 zł.
Mam takiego pdf-a do klimy gdzie co jest i jak jest połączone jak ktoś chce moge wysłać. Chciałem na forum zapodać ale to prawie 5Mb więc troche duży
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum