Wysłany: Pią Lip 10, 2009 07:23 [R75] Dymienie przy ruszaniu
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2002
Witam i mam pytanie , jezdze roverkiem juz dwa lata i wszystko bylo dobrze , od trzech dni zauwarzylem ze przy ruszaniu czasami puszcza czarny dymek , moze ktos wie od czego to moze byc . Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Czw Gru 09, 2010 00:55, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Lip 10, 2009 07:23 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
ja bym obstawial to co Colin1488, moze miales chiptuning ?(jezeli masz zle dobranmape (za duzo mocy-za duza mieszanka)) wtedy zwieksza sie dawke paliwa, a dymienie z rury ma miejsce przy kazdym wcisnieciu gazu
nie ma zadnego czipa a to dymienie jest tylko przy ruszaniu i to nie zawsze , w czasie jazdy i przyspieszania nie ma zadnego dymka , moze dlatego ze jezdze ostatnio na krutkich odcinkach i nie zozgrzewa sie za dobrze
Pomógł: 38 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1182 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Sob Lip 11, 2009 21:17
mdw12, najłatwiej będzie posłuchać rady Colin'a1488 i wziąść pod lupę wtryski. Mi swego czasu dymił na czarno przy ruszaniu na wstecznym a złożyło się to tak, że akurat byłem po chipie więc myślałem, że to był powód. Po wlaniu preparatu do czyszczenia wtrysków (dodatek do paliwa) dymienie przestało Teraz jestem po jeszcze mocniejszym chipie i przy ruszaniu nie ma dymka.
Jakie paliwo tankujesz Może zatankowałeś gdzie indziej niż do tej pory Pod moją nieobecność w domu zatankowali mi R w "swojskiej" stacji i jak przyjechałem zastanawiałem się co się dzieje tak kopcił przy przyśpieszaniu (nawet bez obciążenia puszczał dymka) Dopiero jak mi powiedzieli gdzie zatankowali to wlałem też ten środek i przestało
Pomógł: 317 razy Dołączył: 02 Kwi 2007 Posty: 2766 Skąd: NOWE MIASTO N/W wlkp
Wysłany: Nie Lip 12, 2009 19:00
byle jaki komp z dobrą diagnozą i podglądać parametry wtrysku , wiadomo potem który leje za dużo , ale dymienie to także układ recylkulacji spalin, zafajdaczony i podobny efekt.
_________________ SERWIS ROVER MG TESTER MG ROVER T4 TEL:
0504045682 Z BRAKU CZASU RZADKO JESTEM NA FORUM , NAJLEPIEJ DZWONIĆ PO 18
nie będę zakładać nowego tematu ale dziś rozkręciłem tą osłonę górna silnika i jak odpaliłem auto to zauważyłem dymek spalin hmm http://youtu.be/b8UMRNJle1k później przy kolejnych uruchomieniach już go nie zauważyłem ?
Pomógł: 166 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Posty: 2965 Skąd: Sędziszów
Wysłany: Pon Mar 19, 2012 08:10
haszczyc, tak jakby gdzieś z turbiny, kolektora... Łącznik elastyczny jest chyba troche dalej... Tak mi się przynajmniej wydaje. Musisz się dostać pod spód i obejrzeć wszystko tam od strony turbiny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum