Wysłany: Wto Lip 28, 2009 10:55 [R620] Spalanie raz jeszcze
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 1996
Problem ktory u mnie wystepuje jest naprawde dziwny i juz sam nie wiem jak sie za to zabrac. Zaczne moze od tego co wymienilem na nowe:
- Sonda Lambda
- Swiece
- Przewody
- Kopulka + palec
- Wyciety katalizator
Problem polega na tym ze po miescie - bardzo krotkie odcinki rzedu 3-4 km autko pali benzyny 12,5l a gazu ok 15,3l (byc moze to jest normalne z racji tak krotkich odcinkow i wiekszosc drogi na ssaniu).
Natomiast po trasie i tu UWAGA spala - 8,5l gazu ! (spalanie benzyny nie sprawdzalem).
Ciekawi mnie dlaczego jest tak wielka rozbieznosc. Wynika z tego, ze autko zupelnie nie nadaje sie na krotkie odcinki, natomiast na trase jak znalazl
Dodam jeszcze, ze temperature lapie mysle ze dobrze (wskazowka wchodzi na niebieskie pole po 2-3km) i trzyma ja na polowie skali (brak jakichkolwiek wahan). Wnioskuje z tego, ze termostat jest wporzadku.
Sprawdzalem wszystkie czujniki i opor na kazdym z nich jest zgodny z tym co podaje manual.
Autko ma zalozony gaz sekwencyjny i ogolnie smiga jak szalone, ale ze przez wiekszosc czasu jezdze w zasadzie praca --> dom --> praca, to to spalanie na krotkich odcinkach mnie naprawde irytuje. Czy jest jeszcze cos co moge sprawdzic, zmienic ?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Czw Lut 03, 2011 23:16, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lip 28, 2009 10:55 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Mi też teraz spalił teraz ok 12 litrów gazu. Odcinki 90% 3-5km (dom-praca-dom). Wystarczy że trochę pojeżdżę dłuższych dystansów i spalanie lpg spada do 10l. W trasie ok 8-9 litrów.
To normalne spalanie w takich warunkach. Codziennie robie 30km po Wawie na zakorkowanej Wisłostradzie. I nigdy nie udało mi się zejść poniżej 13l LPG. Średnio to 14. Za to w trasie bez problemu spada do 10 nawet 9l LPG. Z racji tego iż zawsze czekam na odpowiednią temp. silnika przed przełączeniem na LPG, czyli aż ssanie przestanie działać to benzyny też zauważalnie ubywa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum