Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Mar 2009 Posty: 34 Skąd: białystok
Wysłany: Nie Sie 23, 2009 20:27 [R75] Szarpanie na wolnych obrotach
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
witam!!
mam roverka 75 2,0cdt
mój problem polega na tym że jadąc na wolnych obrotach ok.1000 i dodaje gazu to silnik jakby zaczynał szarpać i nie da rady wkręcić się na obroty. na 1 i 2 nie da sie tego zbytnio zauważyć ale na 3 i wyżej dokucza okropnie.
znawcy twierdzą że może to być koło dwumasowe
ze trzy miesiące temu jeszcze tego nie było. wydaje mi się że to się pojawiło jakiś czas po wymianie wysprzęglika i tarczy sprzęgła.
co jeszcze mi przychodzi do głowy to to że w maju byłem u dominika w łodzi i wgrał mi nową mape wtrysku. wszystko było gitara, ale jakiś czas temu zauważyłem że tempomat przestał działać i mniej więcej pokrywa się to z czasem kiedy zaczęło mi szarpać silnikiem. piszę mniej więcej bo za często tempomatu nie używam.
pozdrawiam i czekam na odp.
_________________ ...a ty lowelku jedź...
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sro Gru 08, 2010 20:30, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Sie 23, 2009 20:27 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 12 razy Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 157 Skąd: Stalowa Wola
Wysłany: Pon Sie 24, 2009 06:57
Co do tempomatu do sprawdz włącznik przy pedale sprzęgła podczas wymiany wysprzęglika mógł ci wyskoczyć ten wyłącznik. a co do szczarpania to nie mam żadnej koncepcji.
Wysłany: Pon Sie 24, 2009 22:05 Re: [R75 2,0 CDT 2000r] szarpanie na wolnych obrotach
cyklonst napisał/a:
mój problem polega na tym że jadąc na wolnych obrotach ok.1000 i dodaje gazu to silnik jakby zaczynał szarpać i nie da rady wkręcić się na obroty. na 1 i 2 nie da sie tego zbytnio zauważyć ale na 3 i wyżej dokucza okropnie.
Moim zdaniem to te 1000 obr/min na 3-im biegu to troche malo. Trzeba na 2-gim troche wiecej pociagnac
_________________ --== "Z mądrym człowiekiem to i pogadać ciekawie." ==-- Fiodor Dostojewski
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum