a możesz z grubsza naświetlić o co kaman ... nie pracuje bezpośrednio w tej dziedzinie, ale jakąś tam stycznośc mam z tym tematem ... może jakoś będę w stanie pomóc.
Mam propozycje pracy w firmie produkujacej takie urzadzenia (manometry, termometry, rejestratory itd). Pracowalem jako automatyk 10 lat do roku 1995 i teraz chce sie dowiedziec co sie zmienilo (napewno weszla elektronika) Interesuje mnie jakie sa teraz termometry (PT100) i termopary, jakie urzadzenia do zdalnego pomiaru cisnienia, przeplywu. Kiedys to bylo za pomoca powietrza (rurki PCV i przetworniki) a jak jest teraz?
_________________ --== "Z mądrym człowiekiem to i pogadać ciekawie." ==-- Fiodor Dostojewski
hmmm jeśli chodzi o same czujniki to się nic nie zmieniło .... zmiany to zaszły w późniejszej obróbce sygnału i przesyle i wyświetlaniu/analizie ... ale jeśli masz podstawy, to szybko złapiesz o co kaman. Elektronika jest gotowa ... kwestia podobierania odpowiednich klocków i poskładania całosci do kupy. Ostatnio oglądałem sterowanie palnikiem w suszarni .... na schemacie wygladał mocno skomplikowanie ... ale po krótkiej analizie .... wcale taki skomplikowany nie był ... trochę czujników bezpieczeństwa ... przepustnica, regulator ... W systemach rozległych jeszcze dobór jakiegoś interfejsu do przesyłu danych/sterowania .... W tym niestety nie jestem już za mocny.
no ja mam niby etat mechanik AKP
dokladnie dzis mija rok
u nas sprawa wyglada tak:
dla przykladu pomiar cisnienia
strefa zagrozenia wybuchem
ciśnienie jest doprowadzane bezposrednio do przetwornika cisnienia Siemens, potem sygnal pradowy (moze byc tez napieciowy do tego zakres jest programowalny)z przetwornika idzie na bariere MTL, potem odizolowany galwanicznie sygnal idzie odrazu do sterownika Fanuc, nastepnie wizualizacja system Scada IFix
pomiar przeplywu
kryza pomiarowa na niej powstaje roznica cisnien, ktora podawana jest na przetwornik roznicy cisnien Siemens ,sygnal z przetwornika idzie do bariery, potem trafia do mikrokomputerowego przelicznika MacMAT ktory bierze bardzo duzo parametrow i wylicza przeplyw, a z niego RS-em 485 do wizualizacji
czujniki temp PT100
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum