Witam,
mam rovera 214 1.4i 97r i problem z ubywającym płynem ze zbiorniczka wyrównawczego.
Prześledziłem kilkanaście podobnych tematów, ale nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi, albo nie zrozumiałem do końca(nie jestem mechanikiem) .
Ubywa płyn ze zbiorniczka (ok. 1l na 300-500km) i znika coraz szybciej, nie wiem gdzie, nigdzie nie widać wycieków!
Inne objawy to wydobywający się biały dym z rury wydechowej (nawet przy rozgrzanym silniku jeśli po 10km można go nazwać rozgrzanym) !
Korek zbiorniczka trzyma ciśnienie, pod zakrętką oleju BRAK białego osadu(nalotu), brak też zwiększonej ilości oleju (wnioskuję że płyn tam nie dociera?!) wskazówka temp. wody stoi w miejscu (nawet gdy płynu jest poniżej min.) gdy stoję długo w korku podchodzi do góry ok. 3/4 skali potem opada do połowy) a wraz ze wzrostem temp. wzrastają obroty do ok.2000 na luzie. Jeśli ruszam i jadę normalnie wszystko wraca do normy. termostat wymieniony..
...płyn na bieżąco uzupełniam
Co może być przyczyną ?
Czy uszkodzona jest uszczelka kolektora dolotowego ?
Czy płyn w tej sytuacji ucieka do cylindrów ? (jak to sprawdzić, co jest uszkodzone ?)
Czy mogą to być objawy uszkodzonej uszczelki pod głowicą ?
_________________ Polska wasza, bieda nasza
SPAMU¦
Wysłany: Pią Paź 02, 2009 09:10 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jak płyn idzie do cylindrów to masz następujące objawy:
a) Nierówno zapala, pali na 3 cylindry, po chwili pali już na wszystkie.
b) Może dymić mocno siwy dymem, a z rury czuć spalonym płynem.
Objawy z autopsji miesiąc temu przeszedłem HGF.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum