Wysłany: Sro Paź 21, 2009 09:01 [R75] Problem z kontrolką otwartych dzrzwi.
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: wszystkie
Witam, mam pytanko...
Drzwi od kierowcy świecą się na komputerze że są otwarte,włączają oświetlenie nawet jak jest na postoju, w czasie jazdy czasami gaśnie, nie widzę żadnego czujnika przy drzwiach czyli musi być w środku pewnie w zamku a może gdzieś indziej? Sprawa kiepska bo nawet w nocy przy zamkniętych drzwiach włącza się alarm i światło rozładowując akumulator, dorywczo wyjąłem bezpiecznik od oświetlenia, ale alarm nadal wariuje
Pzdr....czekam na pomoc....
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Gru 06, 2010 22:42, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Paź 21, 2009 09:01 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
nie widzę żadnego czujnika przy drzwiach czyli musi być w środku pewnie w zamku
Mikrostyk jest w zamku więc albo on wysiadł albo gdzieś na wiązce nie masz styku. Pozostaje wyjąć zamek i przeczyścić. Jak nie pomoże to wymiana mikrostyku lub zamka.
ewentualnie "rozbrojenie" czujnika poprzez zmasowanie, lub odizolowanie przewodów idących do niego (nie wiem który sposób da efekt sygnału zamkniętych drzwi).
ewentualnie "rozbrojenie" czujnika poprzez zmasowanie, lub odizolowanie przewodów idących do niego (nie wiem który sposób da efekt sygnału zamkniętych drzwi).
Witam dzięki za odpowiedzi...
Wyjąłem zamek odłączyłem go i wszystko wróciło do normy alarm przestał się włączać itp...
wychodzi na to że to mikroczujnik tak jak przypuszczałem który jest w zamku, ale dobrać się do niego to chyba już wyższa szkoła bo nie wydaje mi się że po rozłożeniu bym go ponownie złożył....a może się mylę i to nie jest takie trudne??? Może ktoś to już robił?
Wysłany: Pią Paź 23, 2009 10:31
Cytat:
bo nie wydaje mi się że po rozłożeniu bym go ponownie złożył....a może się mylę i to nie jest takie trudne??? Może ktoś to już robił
jest dość skomplikowane ale do zrobienia, to samo co z wymianą silniczków. Możesz sobie pomóc fotografując stan po każdej czynności.Trzeba odłączyć część mechaniczną zamka ( jedna centralna śruba ) od "elektrycznej", a potem odkręcić 4 śrubki mocujące pokrywą '' elektryki" ( jedna jest ukryta pod dżwignią przy mikrowyłączniku , który jest po przeciwnej stronie gniazda wtykowego na jego wysokości ) oraz wypiąć z zatrzasków na całym obwodzie , które często się urywają.Przed rozbieraniem sprawdź czy nie jest to wina dźwigienki i popychacza od mikrowyłącznika.
Może faktycznie samochód pozostaje nie w pełni sprawny, ale o ile jest zdrowszy właściciel nie widzący denerwujących komunikatów. A gdy będzie czas, części i pieniądze na naprawę nie będzie przeszkód by to naprawić
Witam, mam następne pytanie czy można wymienić samą elektronikę tzn. kupię zamek od anglika którego zamek nie pasuje bo nie ma wyjścia na stacyjkę ale wymienię tylko ten element z elektroniką jak myślicie zda to egzamin? Bo nawet jak dotrę do mikro wyłącznika to nie mam na co go wymienić...????
Pzdr......
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum