Forum Klubu ROVERki.pl :: [214i 97r] Przebicia na kablach WN i wysokie spalanie
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[214i 97r] Przebicia na kablach WN i wysokie spalanie
Autor Wiadomość
Lisa 

Wysłany: Wto Sie 21, 2007 13:32   [214i 97r] Przebicia na kablach WN i wysokie spalanie

Witam!
Nie dawno wymieniałem kable WN w swoim roverku. Stare wydawały mi sie OK ale założyłem gaz brc Sequent24 i gazownik powiedział, ze kable WN mam sobie tez wymienić i auto przestanie na gazie szarpać, wiec oprócz kabli wymieniłem również kopułkę i palec i jak szarpalo tak szarpie i juz nie wiem co robic.
Przedtem nie było przebić na kablach a po wymienię zauważyłem ze są przebicia i czasem jak coś grzebie w okolicy kabli to potrafi niezłe kopnąć :P
Zauważyłem również ze na krotko przed wymiana i po wymianie kabli, świec, kopulki i palca auto zaczęło więcej palić, średnio na trasie 9-10l na 100km a przed wymiana na trasie pali ok 6-7l na 100km średnio, mowie tu o benzynie. Natomiast na gazie auto przy pełnym baku (30l) robi na trasie ok 320km a w cyklu mieszanym ok 260km :/ .
Czym sa spowodowane przebicia na kablach WN i czy jest to przyczyna tak wysokiego spalania.
I jeszcze gdzie w południowej Wielkopolsce mogę znaleźć warsztat gdzie podepną mi autko pod PC i sprawdza co w PC piszczy.

SPAMU¦

Wysłany: Wto Sie 21, 2007 13:32   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)

Maciek321 

Wysłany: Wto Sie 21, 2007 13:45   

Lisa napisał/a:
Czym sa spowodowane przebicia na kablach WN i czy jest to przyczyna tak wysokiego spalania.

Pewnie kable marnej jakości skoro po wymianie juz je przebiło.
Napewno jest to przyczyna szarpania, a w związku z tym (jako przyczyna nieprawidłowej pracy silnika) ma wpływ na zwiekszone zuzycie paliwa.

morris 

Wysłany: Wto Sie 21, 2007 14:38   

Mój pali podobnie (na gazie), ale też szarpie (wymieniałem świece i WN), jutro jade do gazmana niech kombinuje. Mam tą samą instalkę, więc jak coś poradzi to dam znać.
Ostatnio zmieniony przez morris Wto Sie 21, 2007 15:56, w całości zmieniany 1 raz  

piter34 

Rover 800

Wysłany: Wto Sie 21, 2007 15:34   

Lisa napisał/a:
Nie dawno wymieniałem kable WN w swoim roverku. Stare wydawały mi sie OK ale założyłem gaz brc Sequent24 i gazownik powiedział, ze kable WN mam sobie tez wymienić i auto przestanie na gazie szarpać, wiec oprócz kabli wymieniłem również kopułkę i palec i jak szarpalo tak szarpie i juz nie wiem co robic.

Czy to się dzieje na benzynie, czy na gazie?

Lisa napisał/a:
Zauważyłem również ze na krotko przed wymiana i po wymianie kabli, świec, kopulki i palca auto zaczęło więcej palić, średnio na trasie 9-10l na 100km a przed wymiana na trasie pali ok 6-7l na 100km średnio, mowie tu o benzynie.

Nie kumam. Założyłeś gaz i jeździsz na benzynie?

Lisa napisał/a:
I jeszcze gdzie w południowej Wielkopolsce mogę znaleźć warsztat gdzie podepną mi autko pod PC i sprawdza co w PC piszczy.

Np. w Krakowie, Autoserwis Paweł Midowicz. Namiary na stronie klubowej.

thef 

Wysłany: Wto Sie 21, 2007 16:09   

piter34 napisał/a:
Lisa napisał/a:

Np. w Krakowie, Autoserwis Paweł Midowicz. Namiary na stronie klubowej.

Piter, jaja sobie robisz :lol: ?

piter34 

Rover 800

Wysłany: Wto Sie 21, 2007 16:14   

thef napisał/a:
Piter, jaja sobie robisz :lol: ?

Chyba to sparsowałem jako "w południowej Polsce". :???:

Lisa 

Wysłany: Wto Sie 21, 2007 16:34   

Czytać co jest napisane:P Szarpie tylko na gazie i mam taki sam problem z tym szarpaniem jak kolega morris. Na benzynie hula jak burza wiec to jest na bank wina gazownika.
Szarpał na starych kablach i na nowych dzieje sie dokładnie to samo. Przed wymiana kabli zaczol więcej spalać potem założyłem gaz i gazu tez więcej pali wiec wymieniłem to co napisałem ze wymienłem :P i nic nie pomogło.Dziwi mnie skad na nowych kablach sa przebicia a na starych nie bylo. Kable firmy NGK RC-RV415. Na benzynie jeździłem przed założeniem i stad moje spostrzeżenia.
Do krakowa to ja raczej nie pojade ;P

sombaty 

Wysłany: Wto Sie 21, 2007 17:27   

Do gazu musisz mieć nie tyle nowe co bardzo dobrej jakości przewody i świece. Zwykłe nawet nowe nie wystarczą.
Przerabiałem to w poprzednim aucie. Jak założyłem nowe ale tanie przewody (ok.25 zł ale nie do roverka :mrgreen: ) to szarpało i silnik nierówno pracował bo były właśnie przebicia, dopiero po wymianie na nowe ale zdecydowanie lepsze (koszt ponad 115zł) było o wiele lepiej. Dopiero potem fachowcy niech wszytko ustawią.

Lisa 

Wysłany: Wto Sie 21, 2007 18:12   

Kabelki kosztowały 100zl i kopułka 50zl wiec raczej szajs to nie jest :P i są do do roverka :) Właśnie tu jest problem jak ten fachowiec ma mi to ustawić skoro tu jest coś nie tak z tym silnikiem :(
Przez pierwsze 5 tys od sprowadzenia wszystko było jak najbardziej OK teraz zrobiłem nim już 11 tys i trochę zaczyna świrować :/

zubeer 

Wysłany: Wto Sie 21, 2007 19:27   

Ja mialem podobnie. Na benzynie smigał, a na gazie szarpał. Wymienilem kable WN (dalem 150 zeta), świece, oraz filtr gazu i smiga bez problemów... Mam 1,4 16V i na baku 38l gazu robie ok. 380 km...
Pozdro

piter34 

Rover 800

Wysłany: Sro Sie 22, 2007 09:49   

Lisa napisał/a:
Czytać co jest napisane:P Szarpie tylko na gazie i mam taki sam problem z tym szarpaniem jak kolega morris. Na benzynie hula jak burza wiec to jest na bank wina gazownika.
Szarpał na starych kablach i na nowych dzieje sie dokładnie to samo. Przed wymiana kabli zaczol więcej spalać potem założyłem gaz i gazu tez więcej pali wiec wymieniłem to co napisałem ze wymienłem :P i nic nie pomogło.

Wniosek?
Założyć stare przewody i na początku sprawdzić spalanie.

sombaty napisał/a:
Do gazu musisz mieć nie tyle nowe co bardzo dobrej jakości przewody i świece. Zwykłe nawet nowe nie wystarczą.
Przerabiałem to w poprzednim aucie. Jak założyłem nowe ale tanie przewody (ok.25 zł ale nie do roverka :mrgreen: ) to szarpało i silnik nierówno pracował bo były właśnie przebicia, dopiero po wymianie na nowe ale zdecydowanie lepsze (koszt ponad 115zł) było o wiele lepiej. Dopiero potem fachowcy niech wszytko ustawią.

Lisa założył przewody NGK, czyli bardzo bardzo dobre. :cool:

Lisa napisał/a:
Przez pierwsze 5 tys od sprowadzenia wszystko było jak najbardziej OK teraz zrobiłem nim już 11 tys i trochę zaczyna świrować :/

Na początek wejdź do technicznego FAQ na stronę klubową i poczytaj o przyczynach podwyższonego spalania (zainteresuj się zwłaszcza sondą lambda). Profilaktycznie warto również przeczyścić przepustnicę i silnik krokowy.

Lisa 

Wysłany: Sro Sie 22, 2007 10:49   

Co do przewodów to tak myślałem ze złe nie są :) Co do sady lambda silniczka krokowego i przepustnicy to nie bardzo wiem jak sie do tego zabrać :/

piter34 

Rover 800

Wysłany: Sro Sie 22, 2007 11:09   

Lisa napisał/a:
Co do sady lambda silniczka krokowego i przepustnicy to nie bardzo wiem jak sie do tego zabrać

Wszystkie informacje znajdziesz na forum oraz w technicznym FAQ (tam o lambdzie szczegółowo).

Szukajcie, a znajdziecie. Zrozum, że pisanie n-ty raz tego samego do rzeczy przyjemnych nie należy.

Krokowca wykręć i wyczyść trzpień, który z niego wystaje.
Na stronie klubowej poza tym jest artykuł o tym (ale tam jest o silniku montowanym w polonezie, co nie zmienia faktu, ze idea ta sama).
Ostatnio zmieniony przez piter34 Sro Sie 22, 2007 11:38, w całości zmieniany 1 raz  

Lisa 

Wysłany: Sro Sie 22, 2007 11:36   

Szukałem, szukałem i coś tam znalazłem :) Jak wykuruje nogę to będę grzebał przy silniku i ciekawe co wygrzebie i co popsuje ;) Jak coś to będę pisał.

morris 

Wysłany: Czw Sie 23, 2007 12:17   

Mój Roverek już nie szrpie, gazman stwierdził, że się rozjechała mapa wtrysków, być może z powodu jakiegoś przebicia/spięcia. Póki co autko jeździ płynnie - zobaczymy jak długo...

Lisa 

Wysłany: Czw Sie 23, 2007 12:36   

Szarpał ci od samego początku jak tylko miałeś założony gaz?? Czy dopiero po jakimś dłuższym okresie eksploatacji??

morris 

Wysłany: Czw Sie 23, 2007 12:59   

Na gazie przejechałem trochę ponad 4tyś km (zakładałem 2msc temu). Wydaje mi się, że na samym początku przez krótki okres było ok, tylko miałem ustawioną zbyt bogatą mieszankę (spalanie!!!) więc pojechałem na regulację. Po niej zaczęło szarpać - znowu regulacja,która pomogła na kilka dni, wymieniłem świece i kable. Teraz znowu pomogło, podobno układ zapłonowy mam sprawny.

piter34 

Rover 800

Wysłany: Czw Sie 23, 2007 13:38   

Cytat:
Mój Roverek już nie szrpie, gazman stwierdził, że się rozjechała mapa wtrysków, być może z powodu jakiegoś przebicia/spięcia.

Mapa wtrysków ta gazowa?
Jeżeli tak się stało, to ta benzynowa również jest do dupy.

morris napisał/a:
Póki co autko jeździ płynnie - zobaczymy jak długo...

Mam nadzieję, że jak najdłużej. :cool:

hertz25 

Rover 200

Wysłany: Sro Lis 25, 2009 00:07   

podepne sie pod temat :razz: w moim roerku 214i wymienialem ostatnio kable WN ngk bo stare w nocy swiecily :mrgreen: ,i kopulke i palec rozdzielacza ,i zauwazylem w ciemnosci :smile: ze kable ktore sa zaczepione do plastiku (niewiem jak to nazwac) ktore je trzyma wlasnie w tym miejscu czasami widac jakby swiecenie tzn od czasu do czasu cos tam blysnie malo widoczne ,co to moze byc ,jaka przyczyna :?:

sTERYD 
Klubowicz

Wysłany: Sro Lis 25, 2009 00:45   

hertz25, tam są przebicia i będą... niestety izolacja dla tych x-dziesięciutysięcy voltów jest na granicy obciążalności, więc jak gdzieś jest w pobliżu jakiś kawałek metali podłoczonego do masy bliżej niż pozostałe, to do tego miejsca będą się robić przebicia przy napięciu skokowym... :/

Odpowiedz do tematu