Wysłany: Czw Gru 17, 2009 09:22 [R75] Problem z nagrzaniem silnika
Typ: CDTi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2003
Witam
Dzisiaj na dworze zrobiło się troszkę zimniej (około -8) i wskaźnik temperatur nie chciał wejść wyżej niż 1/4 skali - przejechałem około 30km i pod koniec doszedł do 2/3 (cały czas miałem włączone ogrzewanie na 22°C). Wcześniej nie było tego problemu.
Zrobiłem mały test i na postoju temperatura sobie pomału rośnie, ale jak włączę ogrzewanie w aucie to dość szybko zaczyna spadać.
Webasto niestety zaniemogło ostatnio
Czy to będzie termostat
Pozdrawiam
Szymon
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Gru 04, 2010 20:14, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 09:22 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Zrobiłem testy z włączonym wyświetlaczem na odczycie temperatury ( funkcja 7.0) i temperatura dochodzi do 79°C / 80°C i tak się utrzymuje, nawet podczas jazdy. Kiedy włączę ogrzewanie to temperatura zaraz spada gwałtownie do około 70°C.
Sprawdzałem tez węże od wody i ten co dochodzi do chłodnicy (górny) jest ciepły, a wskazówka od temperatura wody ma dopiero 55°C - wiec pewnie termostat puszcza za wcześnie.
Do pracy muszę jechać - 30 km - wiec myślę, że po drodze jak sobie dwa przystanki zrobię na sprawdzenie temperatury tego węża to będę wiadomo co z termostatem.
Do pracy dojechalem. Na dworze -12°C, drogi masakryczne i nie miałem czasu żeby pod maske zagląć.
Na szczescie Webasto odpaliło i ślicznie grzało. Po 10 minutach miałem wskazówke na połowie skali przy ogrzewaniu w środku na 22°C. Jak stanąłem na parkingu to nadal pracowało.
Zastanawiam się teraz, co z tym termostatem.. czy gdyby puszczał to by się autko tak nagrzało przez Webasto ?
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Pią Gru 18, 2009 08:46
Piecyk daje 5 kilowatów,więc chyba nagrzeje nawet przy walniętym termostacie.Mróz mrozem,ale mój R zeszłej zimy(przy uszkodzonym piecyku)nagrzewał się bez problemów do prawidłowej temperatury już na kilku kilometrach.Na wszelki wypadek poczekaj na jakąś znośną pogodę i wtedy go przetestuj.
Wysłany: Pią Gru 18, 2009 17:51
Zostaw termostat na razie w spokoju, ciesz się ciepłem w aucie i tym że masz sprawne webasto. Kasę z termostatu przeznacz na prezenty
Jakby był walnięty temperatura by skakała (spadała by na chwilę ponizej połowy). Sprawdź może inaczej. Jak uruchomi się webasto to po 2 min dotknij dolnej rury. Jak robi się ciepła to termostat walnięty. Jak nie, to patrz wyżej
Termostat jest raczej dobry - dolna rura przy chlodnicy zimna - letnia sie robi jak sie nagrzeje silnik.
Co do schodzenia temperatury to winna jest klima - a raczej automatyczne grzanie - włącza wentylator w środku na maksa i widocznie tyle ciepła jest odbierane z nagrzewnicy, że spada temperatura płynu. Jak zmniejszyłem obroty do 2 - 3 kresek to spokojnie się nagrzewa dość szybko.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum