Wysłany: Czw Sty 21, 2010 18:21 [Angliki na polskich drogach]
Powiedzcie mi prosze jak to jest z autami z Anglii niektórzy je sprowadzaja przerabiają rejestrują i jeżdżą, a inni nie przerabiają i tak jeżdżą, ile tak mozna jeździć no bo kiedyś sie przegląd skonczy i co w tedy jak policja zatrzyma i zobaczy angielski dowód i spyta o przeglad to co odpowiedzieć bo w ich dowodach nie ma info na temat przegladu.
SPAMU¦
Wysłany: Czw Sty 21, 2010 18:21 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
hvil [Usunięty]
Wysłany: Czw Sty 21, 2010 18:26
jesli co roku bedziesz jezdzil do anglii podbijać mot (no i tax trzeba kupic bo bez niego metr za granica angielska - jak wjedziesz do nich ich wozem to musisz miec tax rong) i insurance przez neta kpowal angielskie to mozesz ile chcesz.:-) porostu oni maja zarejestrowany w anglii i raz w roku jada po mot i tax zwykle to sa ludzie co na serio bywaja w tej anglii raz w roku(czesto studenci wakacyjnie pracujacy tam, ci co tam na stale dorabiaja i inni)
A w irlandii dają przegląd na 2 lata ,a jakie sa potrzebne dokumenty aby w polsce tymczasowo ubezpieczyc takie auto czy przegla jest wymagany?
hvil [Usunięty]
Wysłany: Czw Sty 21, 2010 18:58
w polsce bardzo ciezko ubezpieczyc angola:-) ale przez neta mozesz sobie przedluzac kupowac angielskie oc+ac nawet bedac w polsce:-) tam sie samemu drukuje polisy z akrobata co ci na maila przychodzi:-) przeglad musisz miec z tamtad:-D ubezpieczenie to musisz szukac jakiegos najlepiej domokrazcy ubezpiecyzciela bo tak to ciezko o kupienie u nas ubezpieczenia na angola:-) jak ktos wie gdzie prosze namiar a w kontroli psow musisz miec tax ring (w anglii niemusisz miec przy sobie dowodu rejestracyjnego ale polscy niebiescy czesto tego nierozumieja i musisz miec:-), tax ring musisz polisy nie musisz:-) niech cie po taxringu czy rejestracji sprawdzaja w miedzynarodowym rejestrze czy masz ubezp:-) ale jesli niechcesz miec ciaglego tlumaczenia im miej dowod i wydrukowana polise:-) <angielskie i dowod i polisa fotmat a4>
ale chyba nie w Polsce u nas wystarczy ubezpieczenie i "registration book" (dowód rejestracyjny)a co jesli po kilku tyg pobytu w polsce skonczy sie przeglad ....
hvil [Usunięty]
Wysłany: Czw Sty 21, 2010 20:45
tax ring takc przynajmniej pisze w polisie ang ze po niej policja w europie moze sprawdzic czy masz wykupione ubezpieczenie i potrzebne ci jest z momentem wjazdu do anglii tam za to trzepia jak u nas za brak swiatel:-) hmmm ja w lublinie u zadnego ubezpiecyzciela niemoge ubezpiecyzc wozow z uk bo tam ubezpieczenie jest na osobe a u nas na woz:-D dajcie mi namiar na tych co na vin oc biora:-D
Coś już ostatnio unia się chyba pluła dlaczego w Pl nie można jeszcze rejestrować aut z kierownica po prawej stronie więc może się coś w tej kwestii zmienić...
_________________ Jeśli twierdzisz, ze szukałeś i nie znalazłeś to znaczy, ze kłamiesz.
Z tego co wyczytałem za zgodą ministerstwa transportu można zarejestrować tak zwane. pojazdy specjalne czyli impreza np. jako samochód rajdowy, a RR nie wiem może jak dzieło sztuki
_________________ Jeśli twierdzisz, ze szukałeś i nie znalazłeś to znaczy, ze kłamiesz.
hvil [Usunięty]
Wysłany: Czw Sty 21, 2010 22:01
zabytek, unikat. skyline'a tez tak rejstrowali ze to jedynie na lewa wychodzilo pojazd unikagtowy rajdowy. niewiem jak to sie skonczylo
Według jednego z artykułów na "nieomylnym" wp.pl (na forum gdzieś jest link), jutro czyli 27.01.2010 ma się wyjaśnić ta kwestia w naszym kraju, czy będzie zmiana przepisów czy nie.
Blokowanie swobodnego przepływu towarów w UE i niezgodność z dwoma "przepisami (1970r i 2007 o układach kierowniczych) to nie byle co i chyba się "dostosujemy".
Sam myślę nad lewostronnym R75 ale nie wiem jak kwestia bezpieczeństwa.
Na pewno jeździłbym jeszcze bardziej rozważnie a problem wyprzedzania można rozwiązać dobrą kamerką w zderzak z lewej strony albo na desce rozdzielczej i sygnał dać na telewizorek w desce jak się da.
jak nie to zakupić osobno monitorek.
Koszt 10x mniejszy niż same części do przekładki.
W innych krajach się przyjeła zmiana przepisów i sobie jakoś radzą bez zwiększenia liczby wypadków ale żyjemy w Polsce i tu różne rzeczy się dzieją.
Czekam na rozwój sytuacji
_________________ "Jest cechą głupoty dostrzegać błędy innych a zapominać o swoich" - Cyceron
Ja bym wolał zrobić przekładkę, ale uwazam że skoro w innych państwach jest to OK i nic sie nie dzieje to nasze "nadopiekuńcze" państwo powinno sobie odpuścić.
U nas zawsze jak trzeba zrobić żeby obywatel stracił to władza jest pierwsza, wprowadza wszystko przed innymi. A jak ma zyskać to zawsze sie odwleka, nie stosuje to "świętych" wytycznych unii itd. Już wolą płacić kary.
Ale gdyby unia przyjęła podwyżkę cen benzyny o 50% to na pewno byśmy mieli takie za tydzień a niemcy za rok
A wiecie co będzie jak to wprowadzą?
Będą artykuły w gazetach, że kierowcy w brytyjskich autach wiozą śmierć. W dodatku wybuchową bo o zgrozo na LPG! "Brytyjski złom na ulicach", "trupy, które w Irlandii trafiłby juz na szrot cieszą sie u nas zatrważającą popularnością".
"Sprzedaż nowych aut spadła o ileś tam procent", "skarb państwa stracił", wprowadzmy opłaty ekologiczne przeciez wiadomo ze auta z kierownicą po prawej stronie trują o wiele bardziej.
A przecież zamiast kilkuletniego Jaguara, który ledwo jeździ, rozsypuje sie i truje, mozna było sobie kupić nowego Fiata Pandę na gwarancji z ekonomicznym nowoczesnym silnikiem! Fakt, trzeba parokrotnie więcej dać i psuje sie bardzo, ale co nowe to nowe!
Fiat Panda z silnikiem 1.0 to przecież marzenie każdego faceta i idealny samochód rodzinny.
I na forach onet.pl
Iglo87: Ja mam BMW M5 BITURBO nowe z salonó pali 30 litruf ale 5 do setki a wy frajeży w anglikach lenie do roboty i naóki a nie tylko rzyjecie na czyjs koszt!
Gośka: Ja mam nową Honde Civic (nie wiem jaką, mąż mi kupił Type R czy S), jak dla mnie facet nie ma nowego auta to jest nieudacznik i tyle, pojezdze nią 2 lata i sprzedam jakiemus jeleniowi. Jestem za zakazem sprzedaży takich samochodów, które powodują zagrożenie na naszych ulicach! Oraż używanych ponad 3-letnich.
itd itp
Nie tak będzie?
Polska
hvil [Usunięty]
Wysłany: Wto Sty 26, 2010 14:21
ja jezdze anglikiem w polsce, mazda co roku do anglii jezdzilem europejska. panowie to naprawde nie jest problem. niech ktos wsiadze pojedzie uwierzy. od 7 lat tu i tam na zmiane i nigdy niemialem problemow.
Przecież nie tak dawno w Samoa zmienili ruch na lewostronny azeby dostosować sie do Australii i Nowej Zelandii i dokładnie w samo południe wszyscy zmienili pa, i co mozna jak sie chce to wszystko mozna tylko trzeba chcieć i wziąść sie do roboty, a oznakowania zmieniają na bieżąco wieć to naprawde chyba nie problem jezdzić autem z kierownića po prawaśce:))
hvil [Usunięty]
Wysłany: Wto Sty 26, 2010 16:43
ja to uwazam ze nawet lepiej bo wyprzedzajac na 3 przynajmniej siedzisz z prawej i dokladnie widziesz ile do tego tira jeszcze przytulic sie mozesz
ja to uwazam ze nawet lepiej bo wyprzedzajac na 3 przynajmniej siedzisz z prawej i dokladnie widziesz ile do tego tira jeszcze przytulic siozesz
Łomatko jedyna
Takich zabaw nie biorę pod uwagę ale jak przepis będzie wprowadzony (jutro siedzę w necie po 12:00 i czekam na wiadomość) to poszukiwania zacznę konkretnie i postaram się zaprzyjaźnić z kimś kto jeździ do UK i mógłby/chciał przyprowadzić z drobną prowizją dla siebie, anglika 75 dla mnie.
Czytałem dzisiaj sporo opini o użytkowaniu w naszym kraju RHD i wypowiedź jednego z użytkowników stwierdzała iż na LHD zaliczył sporo mandatów i stłuczkę a parę ładnych lat jeździ u nas na RHD po dłuższym pobycie w UK i jeździ ostrożniej, nie wyprzedza kiedy sytuacja nie zmusza, jeździ ostrożniej i stara się wyprzedzić poczynania innych kierowców a różnica jest bardzo mała w prowadzeniu i szybko można się przestawić i jeździ sięrównie przyjemnie.
Mimo iż mam 23l i większość mogłaby powiedizeć że młody i głupi szaleniec na drodze to jednak staram się przemyśleć swoje poczynania na drodze, tym bardziej po zeszłorocznym wypadku i nie kusić niepotrzebnie losu.
R75?MG ZT to najpiękniejsze samochody na świecie.....no i oczywiście mój R200 też
Na razie mnie nie stać na wyżej wymienionego w cenach krajowych z LHD więc myślęo kierownicy z równie słusznej strony prawej.
Ktoś powie "jak Cięnie stać to po co kombinujesz i stwarzasz zagrożenie", mimo iż część przekłądek jest robiona bardzo fachowo to ja wolę oryginał z kierownicą po prawej stronie niż ryzykować przekładkę (drogą) bo niestety mały procent przekładek jest zrobionych solidnie.
_________________ "Jest cechą głupoty dostrzegać błędy innych a zapominać o swoich" - Cyceron
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum